16. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan 12'si tutuklu 14 sanık hakkındaki 134 sayfalık iddianameyi bugün (9 Eylül) kabul etti. Gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'in de sanık olduğu davanın ilk duruşması Pazartesi günü (12 Eylül) belirlenecek.
Oybirliğiyle kabul edilen iddianamede "silahlı terör örgütüne yardım etmekle" suçlanan Şener ve Şık'ın 7,5 ila 15 yıl hapsi isteniyor.
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız'ın hazırladığı iddianame, Başsavcı Vekili Fikret Seçen'ce onaylanarak iki hafta önce mahkemeye yollanmıştı.
İddianamede, bir numaralı sanık olarak Yalçın Küçük yer alıyor. Küçük, örgütün yöneticisi olmakla suçlanıyor.
Sanıklar Küçük, Şener, Şık, Soner Yalçın, Hanefi Avcı, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Doğan Yurdakul, Müyesser Uğur, Coşkun Musluk, Sait Çakır ve Kaşif Kozinoğlu ile tutuksuz şüpheliler Ahmet Mümtaz İdil ve İklim Ayfer Kaleli'nin "Silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, silahlı terör örgütüne üye olmak, terör örgütüne yardım etmek, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek, açıklanması yasaklanan belgeleri temin etmek, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kişisel verileri kaydetmek ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek" gibi iddialarla suçlanıyor. Gazeteci Nazlı Ilıcak da iddianamede müşteki sıfatıyla yer alıyor.
Sanıkların hakkındaki deliller kısmında ise şu ifadeler yer alıyor: "İddia, kısmi ikrar, çelişkili savunmalar, tanık beyanları, mahkeme kararları, tutanaklar, iletişim tespit tutanakları, bilirkişi inceleme raporları, emanet makbuzları, nüfus ve sabıka kayıtları ile tüm dosya kapsamı."
"İnternet siteleri kurdular"
Ergenekon'un kamuoyunu kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmek amacıyla bir medya yapılanmasının bulunduğu öne sürülen iddianamede, bu doğrultudaki hedeflerin ele geçirilen, "Ergenekon-Analiz Yeni Yapılanma Yönetim ve Strateji Geliştirme Projesi" isimli belgede anlatıldığına değinildi.
İddianamede silahlı terör örgütü olarak anılan Ergenekon'un, bugüne kadar, "Ulusal Kanal, Avrasya Tv, Aydınlık Dergisi, Cumhuriyet Gazetesi, Strateji Dergisi, Kanal B, Vatanseverinfo ve Acikistihbarat isimli internet sitelerinin "bir kısmını kurduğu bazılarını da yönlendirdiği" iddiası var.
İddianamede, Küçük'ün Yalçın ve Oda TV çalışanları ile örgütsel bağlantısının tespit edildiği öne sürülüyor. Ayrıca Yalçın'ın Ergenekon kapsamında soruşturma altında olan isimlerle bağlantısı da suç delili olarak sayıldı.
"Delil bütünlüğü bozulabilir"
İddianamede toplanan delillerin sayıldığı kısımda sanık avukatlarının başvurusuyla Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden bilirkişilerce hazırlanan "Teknik Rapor"da belirtilen hususlara da yer verildi. Buna göre, incelemelerin Oda TV'ye ait asıl dijital imajlar üzerinden yapılmadığı belirtilerek, şöyle deniliyor: "İmaj olmadan yapılan işlemler veya varsayımlarla yapılan yorumların adli bilişim incelemesi olamayacağı, kullanılan 'Active Undelete' adlı programın adli bilişim incelemelerinde delil bütünlüğünü bozabileceği ve uluslararası geçerliliğinin olmadığı, ayrıca söz konusu programın 'Silinme Tarihi' olarak verdiği tarihin 'Son Erişim Tarihi' bilgisi olduğu, ayrıca ele geçirilen örgüt dokümanlarının bazılarının birden fazla şüphelinin bilgisayarında tespit edildiği anlaşılmıştır."
"Gençlik sokağa inmeli"
"Yalçın Hoca ile Görüşüldü" başlıklı delilde ise şu "örgütsel notların" yer aldığı ileri sürüldü:
"Sokaklar çok önemli. Gençliğin özellikle üniversite gençliğinin sokağa inmesi lazım. Doğru teşhis koymuşsunuz, geç bile kalındı diyor. Ama tedavide dikkatli olunmalı. Kemalist devrim ruhunun canlanması için birilerinin ayağa kalkması gerek. Altyapı eksik ama manipüle edilirse AKP'yi çok zorlar. 60 öncesi tekrar incelenmeli diyor." (AS)
* İddianamenin bütününü okumak için tıklayınız.