Fotoğraf: Milliyetçi bir gösteri mekanına dönüştürülen saldırı kayıplarını anma noktası/Wikipedia
13 Kasım'da İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen ve 7 kişinin ölümüne ve 99 kişinin yaralanmesina neden olan patlamayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianameyle 36 kişi suçlanarak mehkemeye sevk edildi.
Şüphelilerin, "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma", "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "Silahlı terör örgütüne üye olma", "Tasarlayarak, bombalama suretiyle çocuğa karşı adam öldürme", "Tasarlayarak, bombalama suretiyle adam öldürme", "Tasarlayarak, bombalama suretiyle adam öldürmeye teşebbüs", "Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" ve "Göçmen kaçakçılığı"ndan cezalandırılmaları talep edildi.
Anadolu Ajansı üzerinden servis edildi
Bazı bölümleri medyaya Anadolu Ajansı üzerinden servis edilen iddianame, esas olarak patlama sonrası güvenlik kameralarının kayıtlarından teşhis edilerek yakalanan Suriye'nin İdlib kenti sakini Ahlem El-Beşiri adlı kadın şüphelinin anlatımları üzerine kurulu. Ancak, iddianamenin servis edilen bölümlerinde El-Beşiri'nin emniyetteki, savcılık ve sorgu hakimliğindeki anlatımlarına yer verilmiyor.
Asıl örgütçüler "firarda"
Paylaşılan bölümde, El-Beşiri'nin kendisini "örgütleme" ve patlayıcıyı yerleştirme ve tetikleme sürecini sevk ve idare etmekle suçladığı "Hacı" kod adlı ve "Bilal El-Hacmaos" adlı kişiler henüz yakalanmış değil. Bu kişilerin gerçekte var olup olmadıkları, varsalar hangi ülke nüfusuna kayıtlı oldukları da iddianamenin servis edilen bölümünde yer almıyor. Bununla birlikte bu "kişiler"in Kuzeydoğu Suriye'deki özerk yönetimin savunma gücü Halk Savunma Birimleri'yle (YPG) patlama arasındaki halkayı oluşturdukları ileri sürülüyor. Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstiklal Caddesi patlamasını Kobanê ve Êfrin ile ilişkilendirmesinin "gerçeklikten tamamen uzak" olduğunu ileri sürerek, uluslararası soruşturma istemiş, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi (Kobanî) de, iddiaları külliyen reddetmişti.
TIKLAYIN- "İstiklal'deki patlamayla ilgili açıklanan senaryo gerçeklikten tamamen uzak"
İddianamede, patlama sonrasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Ahlem El-Beşiri'nin "Efrîn'den Türkiye'ye girdi[ğï]" yolundaki beyanlarından farklı bir biçimde sanığın Hatay, Ceyhan, Adana ve Pozantı üzerinden İstanbul'a geldiği ileri sürüldü.
İddianamenin medyaya servis edilen bölümünde "Hacı" kod adlı kişinin gerçekte kim olduğu meçhul kalırken "Hacmaos" adındaki kişinin de Edirne'den yurt dışına kaçtığı ileri sürüldü.
Cemil Bayık da suçlanıyor
Anadolu Ajansı'nın haberine göre hakkında yakalama emri düzenlenerek kırmızı bülten talebinde bulunulan Bilal Hacmaos ve tutuklu şüpheli Ahlem El-Beşiri'nin 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 1949 yıldan 3 bin 9 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği, iddianamede, bombalı saldırı eylemini organize edip talimatını veren örgütün yönetim kadrosundaki Cemil Bayık'ın da aralarında bulunduğu diğer şüphelilerin de 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 938 yıldan 3 bin 16 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.
İddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkemenin iddianame üzerindeki incelemesi sürüyor.
Ne olmuştu?
İstanbul, İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da 16.20 sıralarında gerçekleştirilen bombalı saldırıda 7 kişi ölmüş, 99 kişi yaralanmıştı.
Saldırıyla ilişkili oldukları şüphesiyle toplam 51 kişi gözaltına alınmıştı.
Bu şüphelilerden 2'si serbest bırakılmış, 49'u 17 Kasım'da emniyetteki işlemlerinin ardından 29 cumhuriyet savcısı tarafından sorgulanmış ve ifadeleri alınan 49 şüpheliden Ahlem El-Beşiri'nin de aralarında bulunduğu 17'si, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "kasten öldürme", "kasten öldürmeye teşebbüs" ve "kasten öldürmeye yardım" suçlarından tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edilmişti.
Savcılık, 3 şüpheliyi adli kontrol talebiyle hakimliğe sevk ederken, diğer 29 şüphelinin sınır dışı edilmesine karar vermişti.
İstanbul nöbetçi sulh ceza hakimliklerince sorgulanan, aralarında El-Beşiri'nin de bulunduğu 17 şüpheli tutuklanmış, 3 şüpheli adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmıştı.
19 Kasım Cumartesi günü saldırısıyla ilgili 5'i Bulgaristan'da olmak üzere 13 kişi yakalanmıştı.
(AEK)