Diyarbakır’da 1993 yılında gözaltına alınan ve çıkarıldığı Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM), "Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak" iddiasıyla yargılanıp, müebbet hapse mahkum edilen Sait Gürkan (51), infazını tamamlamasına rağmen tahliye edilmiyor.
30 yılını Amasya, İzmir, Ankara, Çankırı olmak üzere 4 cezaevinde geçiren Gürkan, son bir buçuk yıldır da Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor.
Cezaevi koşullarından kaynaklı birçok hastalığa yakalanan Gürkan, 7 ay önce ise; açık kalp ameliyatı oldu.
Gürkan'ın 22 Temmuz'da tahliye olması gerekirken; İdare ve Gözlem Kurulu "pişmanlık göstermediği ve muğlak ifadeler kullandığı” gerekçeleriyle tahliye edilmesini engelledi. Hasta mahpus Gürkan, Kurulun kararı nedeniyle 6 daha cezaevinde kalacak.
Gürkan’ın yeğeni Hasan Gürkan amcasının son durumuna ilişkin MA’dan Eylem Akdağ’a konuştu.
İtirazlar reddedildi
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’ne hukuki yardım için başvuruda bulunduklarını belirten Hasan Gürkan, amcası Sait Gürkan’ın sağlık durumunun kritik olduğunu belirtti:
“Amcam 19 Ağustos'ta aradığında İdare ve Gözlem Kurulu kararı ile infazının 6 ay uzatıldığını, bu karara karşı İnfaz Hakimliği’ne itiraz ettiğini ancak talebinin reddedildiğini söyledi. Bu karara karşı da Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz ettiğini ve sonucu beklediğini söyledi.”
"Siyasi mahpuslara ideolojik yaklaşılıyor"
Amcasının 1993 yılında PKK davasından tutuklandığını ve 36 yıl hapis cezası aldığını aktaran Gürkan, şunları söyledi: “İlk yakalandığında bir aydan fazla gözaltında işkence gördü. 30 yılını doldurmasına ve çeşitli sağlık sorunlarının olmasına rağmen bırakılmıyor. Cezaevinde olduğu süre içerisinde annesini ve 3 ağabeyini kaybetti. Taziyelerine bile gelemedi. Cezaevinde olan siyasi tutsaklara siyasi, ideolojik bir yaklaşım var, normal adli mahkûmlara bu tolerans tanınıyor ama siyasilere tanınmıyor.”
"Gözlem Kurulu ideolojik sorular soruyor"
Amcasının “şartlı tahliye” hakkından faydalandırılmamasının keyfi olduğunun altını çizen Gürkan, şöyle konuştu: “Bu yeni çıkan yönetmelikler de keyfi bir yönetmelik. Saçma sapan bir uygulama, AKP iktidarı tarafından getirilen bir uygulamadır. Normal bir tutsak cezasını tamamlamışsa çıkması gerekiyor. Heyetin içerisine sokulan cezaevi müdürü, savcısıyla siyasi mahkûmlara ikinci bir ceza uygulanıyor.
“İdare ve Gözlem Kurulu’nun tutuklulara tahrik edici ve ideolojik sorular yöneltiyor. 'PKK’ye nasıl bakıyorsun? Çıkınca PKK’ye dahil olacak mısın?’ gibi sorular yöneltiliyor. Biz cezaevinde olan tüm mahkûmların, tüm siyasi tutsakların bir an önce özgürlüklerine kavuşmasının önünde engel olan bu sistemin lağvedilmesini istiyoruz.”
(RT)