Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, 12 Eylül darbesinin ardından idam edilen İbrahim Ethem Coşkun, Seyit Konuk ve Necati Vardar'ın son mektuplarının neden halen ailelerine verilmediğini sordu.
Kürkçü, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde mektupların bakanlığa gönderildiğinin bilindiğini yazdı:
"Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1982 tarih ve 2631 sayılı kararıyla, 13 Mart 1982'de İzmir Buca Cezaevi'nde İbrahim Ethem Coşkun, Seyit Konuk ve Necati Vardar'ın idam cezaları asılmak suretiyle infaz edildi."
"Coşkun'a ait 'Kıymetli babacığım' ve 'Kıymetli anneciğim, babacığım, kardeşlerim, ağabeyim ve ablalarım' hitaplı mektuplar, Konuk'a ait 'Kıymetli Baba' hitaplı bir mektup ve Vardar'a ait 'Kıymetli Babama' hitaplı bir mektubun infaz işlemleri sırasında görevlilere verildiği, infazda görevli savcı tarafından bakanlığınıza 17 Mart 1982'de gönderilen yazışmadan anlaşılıyor."
"Aynı belgedeki 'Her üç hükümlünün yazdıkları mektuplar içerikleri itibariyle TCK'nın 142. ve 159. maddelerine muhalif muhteviyat taşıdıkları bilahare tetkikleri sonucu anlaşılmış bulunmaktadır. Hükümlülerin infazları sırasında baba ve annelerine verilmek üzere yazdıkları bu mektuplar yukarıda belirtildiği üzere suç teşkil eder mahiyette görülmüş, bu sebeple ilgililerine verilmesine ve yapılacak muamelede tereddüde düşülmüştür' ifadesi nedeniyle mektuplar incelenmek üzere bakanlığınıza gönderildi."
Kürkçü, aradan geçen yaklaşık 31 yılda bakanlığın bu mektupları, ailelerin başvurusuna rağmen teslim etmediğini yazdı.
"12 Eylül askeri darbesi ve onun mahkemeleri tarafından yargılanıp idam edilmiş olan bu üç sosyalistin yargılandığı maddeler yürürlükten kalktı. Mektupların içeriğinde bulunduğu iddia edilen 'suç unsurlarının' da ortadan kalktığı aşikar."
Önergede, Coşkun, Konuk ve Vardar'a ait mektupların nerede olduğu ve ailelerine neden teslim edilmediği soruları yer aldı.
"1 Mayıs'ı kutladıkları için asıldılar"
Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu, Apoletli Adalet adlı kitabında Coşkun, Vardar ve Konuk'u şöyle anlatmıştı:
"İbrahim Ethem Coşkun, Necati Vardar ve Seyit Konuk hakkındaki idam kararı, 1 Mayıs 1981'de verildi. Üç genç işçi mahkeme salonunda 'Yaşasın 1 Mayıs' dedikleri için cezalarından herhangi bir indirim yapılmadı."
"Kararda, 'Sanıklar duruşmanın düzenini bozarak 1 Mayıs işçi bayramını kutlamıştır. Bu durumu dikkate alan mahkememiz, TCK'nin 59. maddesinin kullanılmasına gerek bulunmadığına karar vermiştir' denildi. Üç genç işçi, 1 Mayıs'ı kutladıkları için asıldı."
Darbe döneminde, 7 bin kişi için idam cezası istendi, 517 kişiye idam cezası verildi, cezaların 50'si infaz edildi. 30 bin kişi "sakıncalı" olduğu için işten atıldı. 171 kişi işkencede, 299 kişi de cezaevinde öldürüldü. (AS)