“Değerli anama;
Beni cezaevinde, dışarıda ve her zaman her yerde yanımda olarak hiçbir zaman yalnız bırakmadın. Sana olan borcum asla ödenmez. Burada şereflice yaşayıp şereflice ölerek sana olan borcumun bir kısmını ödemek istiyorum. Seni her zaman canından çok seven oğlun...”
Ramazan Yukarıgöz'ün annesi Aysel Yukarıgöz bu mektubu 12 Eylül'ün ardından, oğlunun idam edilmesinden 26 yıl sonra alabildi.
"Bunu yapanların yargılanmalarını görene kadar ölmeyeceğim"
Anne Yukarıgöz “Bu mektubu alana kadar ölmedim. Bunu yapanların yargılanmasını görene kadar da ölmeyeceğim. Benim yavrum kimseyi ele vermedi, onuruyla geldi, onuruyla gitti” dedi.
Ramazan Yukarıgöz’ün kardeşi Yılmaz Yukarıgöz de mektupların ailelere verilmemesinin insan hakları gasbı olduğunu vurguladı.
Ergenekon soruşturması kapsamında “darbe yapacağı” iddiasıyla bazı generallerin yargılandığını kaydeden Yukarıgöz, 12 Eylül’de darbeyi gerçekleştirenlerin ise yargılanmadığını belirtti.
12 Eylül’ün ardından Gölcük Donanma Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nde Üçüncü Yol davasında yargılanan Ömer Yazgan, Mehmet Kanbur, Ramazan Yukarıgöz ve Erdoğan Yazgan, 20 Nisan 1981’de yapılan duruşmada idam cezasına çarptırılmış, dört genç de 29 Ocak 1983’te idam edilmişti.
Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, Mülkiyeliler Derneği’nde düzenlenen basın toplantısında, 12 Eylül döneminde yargılanarak idam edilen Ramazan Yukarıgöz, Mehmet Kanbur, Erdoğan Yazgan ve Ömer Yazgan’ın idamlarından önce ailelerine mektup yazmalarına izin verildiğini ifade etti.
Mehmet Kanbur ve Erdoğan Yazgan'ın mektupları teslim edilmedi
Bu mektupların sakıncalı görülerek, idamların ardından ailelere teslim edilmediğini savunan Sümbüloğlu, mektupların Genelkurmay Başkanlığı arşivinde saklandığını ileri sürdü.
Sümbüloğlu, federasyon olarak bu mektuplara ulaşmak için 2,5 yıl uğraştıklarını, Ömer Yazgan’ın mektubunun 2006 yılında ailesine teslim edildiğini belirtti.
Ramazan Yukarıgöz’ün mektubunun verildiğini, Mehmet Kanbur ile Erdoğan Yazgan’ın mektuplarının asıllarını ise henüz alamadıklarını anlatan Sümbüloğlu, bu mektupların, ailelere teslim edilmesi için çaba sarfetmeye devam edeceklerini bildirdi.
49-50 kişi idam edildi
12 Eylül askeri darbesinden sonraki dört yıl içinde gazeteci Ertuğrul Mavioğlu'nun kitabına göre 49, Prof. Dr. Semih Gemalmaz'a göreyse 50 kişi idam edildi.
Devlet eliyle öldürülenlerin 17'si sol, 7'si sağ görüşlü; 25'i adli suçlu biri de ASALA militanıydı. (EZÖ)
Darbe sonrasında devlet eliyle öldürülenlerin listesini görmek için tıklayınız.