Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında ölüm cezalarını ele aldığı yıllık değerlendirme raporunu yayımladı.
Raporda, 2015 yılında kaydedilen infaz sayısında trajik bir yükseliş olduğu vurgulanırken, bu oranın son 25 yılda kaydedilen en yüksek rakam olduğu ifade edildi.
Kamuoyuna bugün duyurulan rapora göre 2015 yılında en az 1634 kişi idam cezasına çarptırılarak öldürüldü.
Bu sayı, idam cezasının en fazla uygulandığı ülkelerin başında yer alan Çin’i içermiyor. Çin ölüm cezalarını “devlet sırrı” kapsamında değerlendiriyor.
Shetty: Bu kıyım sona ermeli
Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, infazlardaki artışın son derece rahatsız edici olduğunu söyledi ve ekledi:
“2015 yılında hükümetler, ölüm cezasının bizi daha güvende kılacağına dair yanlış önkabullerle insanların hayatlarını sonlandırmaya acımasız bir şekilde devam etmiştir.
“İran, Pakistan ve Suudi Arabistan'ın hepsi çoğunlukla adil olmayan yargılamalar sonucu insanları ölüme göndermiştir. Bu kıyım sona ermelidir.”
Dört ülke kaldırdı
Rapora göre, küresel çapta ülkelerin çoğunluğu ölüm cezasına sırt çevirirken 2015'te dört ülke daha bu cezayı yasalarından tamamen kaldırdı: Fiji, Madagaskar, Kongo Cumhuriyeti ve Surinam.
Moğolistan ise 2016'dan sonra idam cezasını tamamen kaldıracak.
Çin, İran, Pakistan, Suudi Arabistan
Uluslararası Af Örgütü verilerine göre, Çin hariç üç ülke başı çekiyor: İran, Pakistan ve Suudi Arabistan, 2015 yılındaki bu infazların yüzde 89'undan sorumlu.
Pakistan'da 2015 yılında 320'den fazla kişi idam cezasıyla öldürülürken, İran'da ise ağırlıklı olarak uyuşturucu bağlantılı suçlar nedeniyle 977 kişi ölüme gönderildi.
İran ayrıca 18 yaşından küçük olan en az dört çocuğu da idam etti.
Suudi Arabistan'da ise 2014 rakamlarına kıyasla infazlar yüzde 76 artarak en az 158'e ulaştı.
Çin, İran, Pakistan ve Suudi Arabistan’ı Amerika Birleşik Devletleri takip ediyor.
Türkiye'de idamTürkiye'de 1920'de Meclis'in kuruluşundan, son idam cezası infazının gerçekleştirildiği 1984'e kadar geçen 64 yıllık dönemde, 15'i kadın 712 kişi idam edilerek öldürüldü. Ancak bu sayıya İstiklal Mahkemeleri'nin verdiği idam cezaları dahil değil. En son 25 Ekim 1984'te üç polisi öldürmek suçlamasıyla yargılanan Dev-Yol üyesi Hıdır Aslan hakkında verilen idam cezası infaz edildi. Bu tarihten sonra verilen idam cezaları infaz edilmedi. "Ölüm Cezasının Kaldırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı" 14 Temmuz 2004'te Meclis'te kabul edildi. Bununla birlikte Türkiye'de idam cezası resmen kaldırılmış oldu. |
* Uluslararası Af Örgütü raporunun tamamı için tıklayın