Maliye Bakanlığı'nın alkollü içkilerde Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) getirdiği yüzde 30'luk zammın ardından konuştuğumuz bir içki dükkanı sahibi, sözlerine ismini vermek istemediğini, daha önce ismi basında yer aldığı için Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) ve Maliye Bakanlığı görevlilerinin gerekli gereksiz denetim yaptıklarını anlatıyor.
"Sahte içki satışı da, sahte içkiden ölümler de artar"
İstanbul'un merkezi semtlerinden birinde bulunan dükkan sahibi, söz konusu zamlar ile kaçakçıların pazar payının arttığını söyledi.
"Uyuşturucunun, silahın, kara paranın tüm rahatlığıyla dolaşımda olduğu bir şehirde hükümetin aklı içkide. Bir kere yüksek vergi her zaman yasal satış yapanların pazar payını azaltır, kaçakçının pazarını da artırır. Ayrıca sahte içki satışı da artacak sahte rakı zehirlenmelerinden ölenlerin sayısı da..."
Maliye Bakanlığının, söz konusu içki zamlarıyla 2011 bütçesi için 800 milyon dolarlık para beklediğini anlatan dükkan sahibi, ancak tam tersine bir bütçe açığı yaşanacağını savunarak, şöyle konuştu:
"Satış yapamayınca bizim gibi yasal işletmelerin devlete vereceği vergi de düşecek. Tezgah altında satış yapanlar da vergi veremeyeceğine göre... Çünkü her zamda yüzde 20 oranında pazar kaybediyoruz."
"AKP'ye oy verenler de müşterim"
Röportaj yaptığımız sırada içeri giren bir zabıta memuru, "denetleme" için geldiğini anlatıp, birkaç evrak imzalattı. Denetlemenin ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in içki zamlarına ilişkin "Bizim için gelir değil, vatandaşın sağlığı önemli" sözlerini de değerlendiren dükkan sahibi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eğer sağlığımızı düşünüyorsa içkiye zam getirmeden önce nükleer santralleri durdursun, Burada sağlıkla ilgili bir tasarruf olduğunu düşünmüyorum. Öyle olsa 'Fransız paradoksu' denilen şey geçerli olmazdı. Yani Fransızlar, tereyağ da, et de yer şarabını da içer ama dünyanın en sağlıklı insanları arasındadır.
Ayrıca hükümet yetkililerine şunu sormak istiyorum. Türkiye'de bir milyar litre içki tüketiliyor. Bunu tek başına AKP'yi desteklemeyenler mi içiyor? AKP'ye oy veren kesim de içki içiyor. Benim böyle o kadar çok müşterim var ki. Ayrıca referandumda "Yetmez ama Evet" diyenler bu uygulamaya ne diyecek merak ediyorum."
Müşteriler: Araba kazaları da oluyor, onları da yasaklasınlar
Dükkanda bulunan ve içki zammından şikayet eden müşteriler de isimlerini vermek istemiyor.
"Zaten şaraplar çok pahalı. Şimdi ayda 4 tane alıyorsak 2 tane alacağız. Sağlık yönünü çok düşünüyorsa bakan, o zaman araba kazalarında da insanlar ölüyor arabaları da yasaklasın. Hepimiz yürüyelim. Her şeyi akıllıca tüketince hiçbir zararı olmaz."
Bakanlar Kurulu'nun alkollü içeceklerde yaptığı yeni vergi ayarlamasıyla, rakının ÖTV'si litrede 39,6 liradan 51,48 liraya, cin ve votkanın 44 liradan 57,2 liraya, taze üzüm şarabı 1,95 liradan 2,44 liraya yükseldi. Birada yüzde 63, diğer alkollü içkilerde yüzde sıfır olarak uygulanan nispi vergilerde ise değişikliğe gidilmedi.(BT/EÖ)