İngiltereli bilim insanları 17 yılı aşkın bir süredir Gine’nin Bossou kasabasındaki vahşi şempanzeleri gözlemliyor.
Araştırma sonuçlarına göre, şempanzeler fermente edilmiş palmiye özsularını, sünger olabilecek bazı yaprakları kullanarak içiyor. Uzmanlar, doğadaki maymunlar arasında uzun vadede ve tekrarlı olarak etil alkol alımının ilk kanıtının bu şekilde bulunduğunu söyledi.
Royal Society’de yayımlanan çalışmaya göre, şempanzeler birinci kalite biraya eşdeğer oranda alkollü içecekler tüketiyorlar.
Bilim insanları, araştırma kapsamında 1995 ve 2012 yılları arasında 51 kez fermente edilmiş palmiye özünü içen 13 şempanzeyi izledi. Araştırma sonuçları ise, Afrika maymunlarının atalarından bu yana modern insanların etil alkol içeren yiyecekleri tüketmeye karşı olmadıkları düşüncesini destekliyor. Ayrıca uzmanlar, bu bulguların insanın alkole yatkınlığının primat ataların olgun ve fermente meyve bağımlılığından türeyebileceğini öne süren “Sarhoş maymun hipotezi”ni de desteklediğini söylüyor.
Çalışmanın uzmanlarından biri olan Oxford Brooks Üniversitesi’nden Dr Kimberley Hockings’e göre, Bossou şempanzelerinden bazıları araştırma sırasında önemli ölçüde etil alkol tüketti ve sarhoş olma davranışları sergiledi. Şempanzelerin 2,5 ml ile 84 ml arasında alkol tükettiği, alkol tüketimi konusunda erkek ve dişi şempanzeler arasında ise bir farklılık görülmediği ifade edildi. (FÖ/EKN)
* Bu haberi The Independent’tan çevirdik.