Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi kampüsünde yürürken, vücuduna isabet eden bir mermi ile ağır yaralanan Şükrü Tarcan, İçişleri Bakanlığına açtığı tazminat davasını kazandı. Tarcan yaralandığında, olay yerine 2 kilometre uzaklıktaki Sur ilçesinde operasyonlar sürüyordu.
Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı'nın, yaralandıktan sonra yüzde 46 engelli raporu verilen ve malulen emekli olan Tarcan ile ailesine 45 bin lira tazminat ödemesine karar verdi.
Adli soruşturma “faili meçhul” kaldı
2 Şubat 2016’da Diyarbakır’ın Sur ilçesinde operasyonların sürdüğü sırada, olay yerinden yaklaşık iki kilometre uzaklıkta bulunan Dicle Üniversitesi kampüsünde yürüyen 48 yaşındaki Tarcan’ın vücuduna mermi isabet etti.
Dicle Üniversitesi Taşıma ve İşletme Şube Müdürlüğü’nde çalışan Tarcan, nereden geldiği belirlenemeyen kurşunla ağır yaralandı. Altı ay tedavi gördü.
Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi'nin verdiği rapora göre, yüzde 46 engelli kaldığı belirlenerek, malulen emekli oldu.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olayla ilgili başlattığı soruşturma, Tarcan'ı yaralayanlar belirlenemediği için faili meçhul kaldı. Savcılık sadece “kimliği tespit edilmeyen olayın failleri” hakkında daimi arama kararı verdi.
“Çatışmadan seken kurşunla yaralandı”
Şükrü Tarcan ve ailesi, İçişleri Bakanlığı’ndan 100 bin liralık manevi tazminat talep etti. Bakanlığın tazminat talebini kabul etmemesi üzerine de Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi'ne dava açtılar.
Avukatları Aydın Özdemir, mahkemeye verdiği dilekçede, yaralanma olayında müvekkilinin bir kusuru olmadığını, Tarcan'ın yaşadığı bölgedeki operasyonlar sırasında meydana gelen çatışmadan seken bir kurşun nedeniyle yaralandığını ve manevi yönden zararlarının karşılanmasının anayasal hak olduğunu belirtti.
İçişleri Bakanlığı'ndan mahkemeye gönderilen savunmada ise “yaralama olayının Sur ilçesinde gerçekleştirilen terör faaliyetlerinden kaynaklandığına dair bir tespitin” bulunmadığı, yaralamanın sebebinin ve failinin belirlenebilmesi için ceza dosyasının sonucunun beklenilmesi gerektiği, istenen tazminat miktarının sebepsiz zenginleşmeye neden olacak düzeyde olduğu ileri sürüldü.
“Karar emsal niteliğinde”
Doğan Haber Ajansı’ndan Felat Bozarslan’ın haberine göre, Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi, yaralanan Şükrü Tarcan ve ailesinin taleplerini haklı buldu, İçişleri Bakanlığı'nın aileye 45 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi.
Kararın gerekçesinde, Anayasa'ya göre, idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü olduğu belirtildi:
“Toplumsal eylemler nedeniyle zarara uğrayan ve bu eylemlere katılmamış olan kişiler, kendi kusur ve eylemleri sonucu değil, toplumun içinde bulunduğu sosyal kargaşadan zarar görmektedirler. Zararlarının nedeni toplumun bireyleri olmalarıdır. Ortaya çıkan zararların olağan dışı nitelikleri dikkate alınarak nedensellik bağı aranmadan sosyal risk ilkesine göre tanzimi gerekir.”
Mahkeme, olayın Sur'daki çatışmadan kaynaklanmasının kuvvetle muhtemel olduğunu vurguladı.
İçişleri Bakanlığı’nın Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptığı itiraz da 3. İdari Dava Dairesi’nce reddedildi.
Avukat Özdemir, “Bu karar benzer olaylar için emsal niteliğindedir İdarenin doğrudan sorumlu tutulması, kararın İstinaf Mahkemesi'nce onaylanması önemlidir” açıklamasını yaptı. (AS)