* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
İsveç, Danimarka ve Hollanda'da Kuran yakma ve yırtma eylemlerinin ardından ABD, İsveç, Fransa, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerin Türkiye'ye yönelik güvenlik uyarıları yayınlamasına İçişleri Bakanlığı dün (30 Ocak) yayınladığı yazılı bir basın açıklaması ile yanıt verdi.
Açıklamada, Avrupa ülkelerinde Kuran'a yönelik eylemlerin ardından "olası her türlü provakasyona karşı tüm değerlendirmelerin yapıldığı ve güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarıldığı" bilgisi paylaşıldı.
Bu kapsamnda IŞİD ve El-Kaide gibi örgütlerin bu "olayları gerekçe göstererek, pek çok ülkede eylem arayışında olduğuna yönelik bilgilerin de değerlendirildiğini" kaydeden Bakanlık, özetle şu açıklamayı yaptı:
"Bu konuyla ilgili olarak, Türkiye için güvenlik uyarısı yapan mezkûr ülkeden ve diğer pek çok ülkeden, dönem dönem tarafımıza iletilen istihbari bilgiler titizlikle kıymetlendirilmektedir.
"Daha önce dost bir ülkeden de gelen ve söz konusu ülkenin güvenlik uyarısı notunda da adı geçen şahıslar, gözaltına alınmıştır.
"Yapılan aramalarda herhangi bir silah, mühimmat ve eylem emaresine rastlanmamıştır. Ancak soruşturma, dijital materyal incelemeleri dahil olmak üzere tüm yönleriyle titizlikle sürdürülmektedir."
"Ülkemizde terör örgütlerine karşı operasyonlar, halihazırda aralıksız devam etmektedir" diyen İçişleri Bakanlığı, bu kapsamda son bir yıl içinde gerçekleştirilen operasyonlar hakkında da bilgi verdi.
Ne olmuştu?
Türkiye'deki Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya ve Fransa büyükelçilikleri, 28 Ocak 2023 gecesi peş peşe yayınladıkları duyurularla Türkiye'deki yurttaşlarını İsveç ve Danimarka'daki Kuran yakma eylemini izlemesi olası "terör saldırısı riski" konusunda uyardılar.
ABD Büyükelçiliği'nin internet sitesinden Türkiye'de yaşayan ABD vatandaşlarına yönelik yayınlanan duyuruda şöyle denildi:
"Avrupa'da son zamanlarda gerçekleşen Kuran yakma olaylarının ardından ABD hükümeti, yurttaşlarını teröristlerin Türkiye'deki ibadethanelere olası misilleme saldırılarına karşı uyarıyor. Teröristler, ibadet yerlerini veya Batılıların sık sık ziyaret ettiği yerleri hedef alarak pek az uyarıda bulunarak ya da hiç uyarı vermeden saldırabilirler."
İngiltere de 29 Ocak'ta benzer bir açıklama ile "batılıların terör saldırılarının hedefi olabileceği" uyarısında bulunurken, ABD 30 Ocak'ta güvenlik uyarısını güncelleyerek hangi alanlardan uzak durulması gerektiği ile ilgili daha detaylı bilgiler paylaştı. Yeni uyarı özetle şöyle:
"ABD hükümeti vatandaşlarını, İstanbul'daki kiliselere, sinagoglara, diplomatik misyonlara veya özellikle Beyoğlu, Galata, Taksim ve İstiklal bölgeleri gibi Batılıların uğrak yeri olan diğer yerlere teröristlerin olası misilleme saldırılarına karşı uyarıyor. Türk makamları bu konuyu araştırıyor."
Avrupa'da Kuran yakma eylemleri
İsveç'in başkenti Stockholm'de 21 Ocak'ta Danimarka'nın aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakmış, polis korumasında gerçekleştirilen eylem sırasında Paludan'ın yanına kimsenin yaklaşmasına izin verilmemişti.
Paludan, ardından 27 Ocak'ta Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bir caminin ve Türkiye Büyükelçiliği'nin önünde de Kuran yaktı.
Bu eylem öncesinde de söz konusu eylemlere izin verildiği gerekçesiyle Danimarka'nın Ankara Büyükelçiliği Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.
Benzer bir eylemde, Hollanda'nın aşırı sağcı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld de Lahey kentinde tek başına yaptığı eylemde Kuran yırtmıştı.
Bu olayın ardından da Hollanda Büyükelçisi 24 Ocak'ta Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak eylemden duyulan rahatsızlık dile getirilmişti. (SD)