* Fotoğraf: AA arşiv
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, “Kamu-STK İş Birliği Projesi” kapsamında resmi internet sitesinden fon kaynaklarını açıklıyor.
“Kamu-STK İş Birliği Projesi” de Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse ediliyor.
Odatv’nin 21 Temmuz'da "Türkiye’de kritik kuruluşların ABD merkezli vakıf olan Chrest Foundation’dan yüz binlerce dolarlık hibe aldığı ortaya çıktı..." ifadesiyle yaptığı haberde, Medyascope.tv ve bazı kuruluşları işaret etmesinin ardından, sosyal medyada fon alan medya kuruluşlarına yönelik karalama kampanyaları başladı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun başta olmak üzere bazı devlet ve hükümet yetkilileri de fon alan kuruluşları eleştirdi, ardından hükümete yakın gazeteler de devreye girdi. Ancak İçişleri Bakanlığı gibi birçok başka resmi kurum ve kuruluş da fon alıyor.
Herkese açık kaynaklar
Bakanlığın internet sitesinde, “Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardımlar (IPA) kapsamındaki tüm güncel hibe duyuruları: T.C. Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı kurum web sitesi “güncel hibeler” bölümünden ve Merkezi İhale ve Finans Birimi kurum web sitesinden takip edilebilir” bilgisi yer alıyor.
Bakanlığın sıraladığı fon kaynakları ve bu kaynaklarla ilgili detaylar şöyle:
Kanada Büyükelçiliği
Kanada Yerel Girişimler Fonu Ankara’daki Kanada Büyükelçiliği tarafından Kanada Kalkınma Yardımı çerçevesinde sürdürülmektedir. Cinsiyet eşitliği ile kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi; yönetişim, demokrasi ve insan hakları; sağlık, eğitim ve beslenme konularında insani gelişimin desteklenmesi, dezavantajlı gruplar için istihdam fırsatlarının yaratılması ve çevre ve iklim konularında eylemlerin yaygınlaştırılması alanlarındaki proje desteği sunulmaktadır. Proje çağrıları ve başvuru sürecine ilişkin bilgiler kurum web sayfasından takip edilebilir.
İsveç Başkonsolosluğu
İstanbul İsveç Başkonsolosluğu Türk-İsveç İş Birliği Birimi; Türkiye’de insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve ayrımcılık, daha çoğulcu bir sivil toplumun ve demokratik hesap verebilirliğin temini, kadın-erkek eşitliği konularında destek verilmektedir. Her yıl için belirlenen öncelikli proje konuları, çağrı ve başvuru süreci kurum web sitesinden takip edilebilir. Fon desteği tüzel kişilikteki kuruluşlara açıktır.
İngiltere Büyükelçiliği
Refah Fonu: Ekonomik büyüme önündeki engelleri kaldırmak ve yoksulluğun azaltılması amacıyla ekonomik reformları ve kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlayan fon, 2011 yılından itibaren Türkiye başvurularına açık hale getirilmiştir. Her yıl fon desteği için proje öncelikleri, çağrı ve başvuru süreci web sitesinden yayınlanmaktadır. Fon desteği tüzel kişilikteki kuruluşlara açıktır.
İngiltere Büyükelçiliği Fon Programı’nın öncelikli alanları ise demokratik değerleri ve yapıları, insan haklarını, sosyal içerme ve hukukun üstünlüğünü teşvik etmektir. Bu kapsamda insan hakları ve yönetişimin güçlendirilmesi hedefiyle sivil toplum kuruluşlarına destekler verilmektedir. Başvuru sürecine ilişkin detaylı bilgiler kurum web sitesinde incelenebilir.
Japonya Büyükelçiliği
Japonya hükümeti tarafından yürütülen Yerel Projelere Hibe Programı kapsamında, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları ve belediyelere yönelik olarak temel sağlık, engelliler, yaşlılar, kadın çocuk ve gençlerin eğitim, rehabilitasyon hizmetleri ile mesleki eğitimlerin güçlendirilmesi alanlarında altyapı ağırlıklı olmak üzere proje destekleri verilmektedir. Proje başvuru süreci Japonya Büyükelçiliği kurumsal web sayfasından takip edilebilir.
Avustralya Büyükelçiliği
Avustralya Büyükelçiliği’nin Doğrudan Yardım Programı (DAP) kapsamındaki proje fonları öncelikli olarak; mülteciler, kadınlar ve çocuklar olmak üzere dezavantajlı topluluklar üzerinde kalıcı etki sağlayan ve toplumsal/kırsal kalkınma, eğitim, cinsiyet eşitliği, engelliler, gençlik ve ekonomik güçlendirmede pratik ve somut sonuçlar elde edilmesine odaklanan projelere verilmektedir.
Bireyler, yerel ve uluslararası STK’lar, devlet kurumları, akademik kuruluşlar veya diğer kar amacı gütmeyen ve toplum düzeyinde kalkınma faaliyetlerinde bulunan işletmeler DAP fonlarından yaralanabilirler. Başvurular Avustralya Büyükelçiliği kurum web sayfasından gerçekleştirilmektedir.
Sivil Düşün Programı
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından başlatılan program, sivil toplumun kapasitesinin güçlendirilerek hak temelli çalışmaları desteklemeyi hedeflemektedir. Tüzel kişiliği olan sivil toplum kuruluşlarına ya da bireylere yönelik olarak etkinlik/toplantı, örgütlenme, hareketlilik ve ağ oluşturma, savunuculuk, kampanya ve iletişim alanlarında proje destekleri verilmektedir. Başvurular programın resmi web sitesinden başvuru formu doldurularak yapılmaktadır.
Horizon2020 Programı
Avrupa Birliği Çerçeve Programları; Avrupa’da dünya çapında bilimsel bilginin üretilmesi, üniversite-sanayi iş birlikleri oluşturulması ve AB üye ülkeleriyle aday ülke ve AB’nin iş birliği yaptığı diğer ülkeler arasında ortaklıklar kurulması yoluyla, Avrupa Araştırma Alanı’nın (ERA) bilim ve teknoloji alanındaki araştırma kapasitesini tümden geliştirmeyi ve Avrupa’nın sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınmasını sağlamayı hedefleyen çok yıllı ve çok uluslu programlardır. Bu programların sekizincisi olan Horizon2020 Programı’nın Türkiye Ulusal Koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yürütülmektedir. Program, Bilimsel Mükemmeliyet, Endüstriyel Liderlik ile Toplumsal Sorunlara Çözümler bileşenlerinden oluşmaktadır.
Geniş kapsamlı bir bilimsel çerçeve içerisinde ar-ge ve yenilik faaliyetlerini desteklemek amacıyla yürütülen programdan sanayi kuruluşları, KOBİ’ler, KOBİ birlikleri, bireysel araştırmacılar, üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile uluslararası organizasyonlar faydalanabilmektedir. Programın resmi web sayfasından program destekleri ile başvuru ve değerlendirme süreçleri ayrıntılı bir biçimde incelenebilir.
Sosyal Destek Programı (SODES)
Sosyal Destek Programı (SODES), göç, yoksulluk ve işsizlik gibi sorunların ve değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara kısa sürede karşılık vermeyi hedefleyen ve istihdam, sosyal bütünleşme, kültür, sanat ve spor alanlarında yerel düzeyde hazırlanan ve uygulanan projelerden oluşan bir sosyal kalkınma programıdır. İl düzeyinde Valiliklerin koordinasyonunda yürütülen programın öncelikli hedef kitlesi yoksulluk ve sosyal imkânlara erişimde sıkıntı yaşayan çocuklar, gençler, kadınlar ile işsiz, yoksul, göç etmiş ve kentlerin gecekondu bölgelerinde yaşayan birey ve gruplardır.
SODES projeleri ile istihdamın artırılması, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha fazla katılmalarının sağlanması, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler yoluyla bölgedeki çocuk, genç ve kadınların kendilerini daha iyi ifade etmelerine katkı verilmesi hedeflenmektedir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı her yıl SODES kapsamındaki illerin valiliklerine yazılı olarak proje çağrısında bulunmaktadır. Programın kapsamı, bileşenleri ve başvuru süreci ile ilgili detaylı inceleme için SODES resmi internet sitesinin takip edilmesi gerekmektedir.
Kalkınma Ajansları
Kalkınma Ajansları, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve yerel kaynakların etkin kullanımını sağlamak amacıyla bölgedeki kamu ve sivil toplum aktörlerine mali ve teknik destek vermektedir. Teknik destek hizmetleri kapsamında eğitim verme, program ve proje hazırlanmasına katkı ve danışmanlık sağlama gibi alanlar yer almaktadır.
Türkiye’de bulunan 26 Kalkınma Ajansı sorumlu oldukları bölgenin öncelikli ihtiyaçlarına göre kalkınmayı teşvik edici destek programları yürütmektedir. Her ajansın kurum web sayfasından mali ve teknik desteklere ilişkin güncel duyuruları, proje teklif çağrıları takip edilebilir.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı
Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından yurtdışında yaşayan vatandaşlar, kardeş topluluklar ve Türkiye’de burslu olarak öğrenim gören uluslararası öğrencilere yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, yurtiçinde veya yurtdışında kurulmuş, tüzel kişiliği haiz, kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, uluslararası kuruluşlar, düşünce kuruluşları ve araştırma merkezlerine proje bazlı mali destekler sağlamaktadır. Proje bazlı mali desteklerin başvuru süreci ve duyuruları kurum web sayfasından takip edilebilir.
Gençlik Projeleri Destek Programı
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında sivil toplum kuruluşlarına yönelik olarak “Sağlıklı Yaşam ve Spor”, “Bağımlılıkla Mücadele”, “Kültür ve Sanat”, “Yenilikçi Fikir”, “Sosyal Uyum”, “Kitap Kahve” ve “Mobil Gençlik Merkezi” alanlarında proje mali destekleri verilmektedir. Program kapsamındaki güncel çağrılar ve başvuru sürecine ilişkin bilgilerin Bakanlığın kurum web sitesinden takip edilmesi gerekmektedir.
Erasmus+ Programı
Eğitim, gençlik ve spor alanlarında farklı yaş grupları ve farklı hedef kitlelere yönelik olarak geliştirilen program çerçevesinde; okul eğitimi, yükseköğretim, mesleki eğitim, yetişkin eğitimi ve gençlik alanlarına yönelik desteklere ek olarak, spor alanındaki projelere de hibe desteği sağlanmaktadır.
Ulusal Ajans tarafından yürütülen Erasmus+ Programı 2019 teklif çağrısı kapsamında eğitim, öğretim, gençlik ve spor alanlarında faaliyet gösteren kamu ya da özel kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları proje başvurusu yapabilir. Ayrıca, gençlik çalışmalarında aktif olan ancak tüzel kişilik olmayan gençlik grupları da hibe desteği için proje başvurusunda bulunabilir. Programa ilişkin detaylar ve başvuru sürecine ilişkin bilgiler Ulusal Ajans’ın kurum web sayfasından detaylı olarak incelenebilir.
Kültürlerarası Diyalog Hibe Programı
Türkiye ile AB arasında kültür ve sanat alanında kültürlerarası diyaloğun, iş birliğinin, iletişimin geliştirilmesini hedefleyen Türkiye-AB Kültürlerarası Diyalog Hibe Programı Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülmektedir.
Avrupa Kültür Enstitüleri Ağı üyesi AB Kültür Enstitülerinin geliştirecekleri projelere, Türkiye’den bir STK ve/veya üniversitenin eş-başvuran olarak proje teklifinde yer alarak ortaklaşa çalışmalar geliştirilmesi koşuluyla proje desteği verilecektir. Güncel başvurular Sivil Toplum Diyaloğu resmi internet sitesinden takip edilebilir.
Kamu ve STK’lar Arasında İş Birliğinin Güçlendirilmesi için Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı
Program kapsamında, mali ve idari açıdan güçlü ve daha önce proje deneyimi olan sivil toplum kuruluşlarının geliştirecekleri ortaklıkları ve ağları destekleyerek bu ortaklıklar ve ağlar vasıtasıyla kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini güçlendirmek ve sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Program hakkındaki detaylar linkten incelenebilir.
Yerel STK’lar Hibe Programı
Yerel STK’lar Hibe Programı kapsamında sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi, lobicilik ve savunuculuk faaliyetlerinin desteklenmesi ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Sivil Toplum Sektörü
Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki mali iş birliği çerçevesinde sivil topluma yönelik destekler “Sivil Toplum Sektörü” adı altında birleştirilmiştir. Sivil toplum alanındaki programlar ve başvuru süreçlerine ilişkin detaylı bilgilere linkten erişebilirsiniz.
Sivil Toplum Destek Programı
STK’ların kapasitelerinin güçlendirilmesine yönelik olarak geliştirilen hibe programı, STK’ların yönetim ve stratejik planlama kapasitelerinin güçlendirilmesi, STK’ların yürüttüğü çalışmaların etkinliğinin ve görünürlüğünün artırılması, savunuculuk yeteneklerinin geliştirilmesini hedeflemektedir.
Sivil Toplum Diyaloğu
Sivil Toplum Diyaloğu Programı, Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarının, ortak bir konu etrafında bir araya gelerek, toplumların birbirini tanımaları, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmaları ve kalıcı diyalog kurmalarını sağlayan bir platform olarak geliştirilmiştir.
Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığının resmi internet sitesinden Sivil Toplum Diyaloğu beşinci dönem teklif çağrıları, hibe rehberi ve proje hazırlanırken dikkat edilmesi gereken konular ile tüm güncel duyuruların başvuru süreci için takip edilmesi gerekmektedir.
T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü
Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından sivil toplum kuruluşlarına yönelik verilen proje yardımları kapsamında sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Her yıl desteklenecek proje konuları Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü kurumsal web sayfasından duyurulmaktadır.
Sivil Toplum Kuruluşları başvuruları, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün Proje Destek Sistemi (PRODES) üzerinden online olarak gerçekleştirebilirler.
Proje yapmak, fon almak |
* Dernek/vakıf gibi, mesela toplumsal cinsiyet, çocuk, eğitim, şiddet, medya vs. gibi alanlarda çalışan kurumların, alanlarıyla ilgili yapacağı çalışmaya özetle "proje" denir. Bu çalışmanın bütçesine de "fon" ismi verilir. Kimi ülkelerde yurttaşlar bu tür çalışmalar için "kamu fonları"na başvurur, devletten desteğini alır, projesini hayata geçirir. Kimi ülkelerde "kamu fonları"na her kuruluşun erişmesi mümkün olamıyor. Avrupa Birliği başta olmak üzere küresel örgütlere projenizle başvurursunuz. * Faaliyetleri, öngörülen çıktıları ve harcamaları kapsayan başvuru kabul edilirse sözleşme imzalanır. Ödeme bankaya gelir. Mesela, vakıf'sanız Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Hizmetleri Daire Başkanlığı'nın https://vbys2. * Böylece, başvurunuz "onay bekleyenler" listesine eklenir. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ndeki vakfınızdan sorumlu kişi başvuruyu onaylarsa gelen fonu kullanmaya başlarsınız. Onay almadan bankadan parayı çekemezsiniz, bir şekilde çekersiniz cezalandırılırsınız. * Proje faaliyetleri harcamaları, fon kuruluşuyla imzalanan sözleşme uyarınca yapılır. * Genelde, yıllık faaliyet ve harcama raporları hazırlanır. * Harcamaların faaliyetlere uygun şekilde, sözleşmede belirtilen standartlar uyarınca uygulanıp uygulanmadığını uluslararası tanınırlığı onaylı bir denetim şirketi denetler, raporlar. * Denetim şirketinin gönderdiği raporlar fon kuruluşunca da müzakere edilir, onaylanır. * Her türlü harcama yılda bir (30 Mart'a kadar) gelir gider belgeleri Maliye'ye de verilir. * Her yıl 30 Haziran'a kadar da Vakıflar Bölge Müdürlükleri'ne gelir gider cetvelleriyle birlikte gönderilir. * Ayrıca, devlet dernekleri ve vakıfları istediği zaman bütün bunlara ek olarak denetler. AB fonlarıTürkiye; Avrupa Biliği ile mali işbirliği çerçevesinde, ana finansal destek aracı olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının (Instrument for Pre-accession Assistance - IPA) yanısıra, Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT), Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı ve İstikrar ve Barışa Katkı Sağlayan Araçtan faydalanmaktadır. https:// Avrupa Birliği aşağıdaki alanlarda Türkiye'ye fon desteği vermektedir. Görüldüğü üzere esas olarak fonlar sivil toplum dışı devlete verilen fonlardır.
|
(AS)