Haberin İngilizcesi için tıklayın
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, merkezi ABD’de bulunan Chrest Vakfı’ndan fon alan 11 derneğe idari soruşturma açılmasını istedi.
Konuyla ilgili Genel Müdürlük medyada Chrest Vakfı'nın Türkiye'deki STK'lere fon verdiği yönünde haberler çıktığını belirterek, yaptıkları denetimler sonucunda "mevzuata aykırı hareket edildiği ve öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilmediği, vergi kanunlarında belirtilen esas ve usullere uyulmadığı"nı tespit ettiklerini iddia etti.
Bu nedenle de "Dernek yöneticileri hakkında adli ve idari merciler tarafından gerekli işlemlerin yapılması talep edilmiştir" açıklaması yaptı.
Chrest Vakfı, 2001'den bu yana Türkiye'de 44 dernek, vakıf ve kuruluşun 160 projesine destek verdi. Toplamda 7 milyon 88 bin 906 dolar hibe etti. Bütün bu bağışlar diğer tüm fon alma süreçlerindeki gibi örgütlenmenin tarzına göre Vakıflar Genel Müdürlüğü veya Dernekler Masası gibi İçişleri Bakanlığına bağlı olan kurumlar tarafından gerçekleştiriliyor. Ödemelerin hepsi banka yoluyla yapılıyor ve fon alan kuruluş proje bilgisi ile işlem dekontunu denetlemeyi sağlayacak olan kuruluşa sunmadan parayı harcamaya başlayamıyor. |
TIKLAYIN - "Sivil toplum için OHAL dönemiyle aynı süreç"
TIKLAYIN - "İnsan hakları adına tehlikeli bir gidişat"
Chrest Vakfı ve Türkiye
Chrest Vakfı, 1999’da Jeff Jensen ve Lou Anne King Jensen tarafından Teksas, Amerika’da kuruldu.
Vakıf ABD’de dezavantajlı çocuklar, diyabet araştırmaları ve sosyal girişimler gibi alanlara yönelik mali desteklerine 2001’de uluslararası bir boyut katarak Türkiye’deki STK’lara mali ve teknik destek vermeye başladı.
Vakıf, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğini arttırma, sanat ve kültür aracılığıyla iletişim ve diyaloğu geliştirme odaklı çalışan ve program önceliklerine uygun olan sivil toplum örgütlerini destekliyor.
Bu kapsamda da sadece 2001-2012 arasında Türkiye’nin Ankara, Batman, Bingöl, Kapadokya, Diyarbakır, İstanbul ve Van gibi çeşitli illerinde faaliyet gösteren 40 STK’nın yaklaşık 100 projesine destek sağladı.
Yılda 2 ila 16 arasında projeye, en az 2 bin en fazla 150 bin dolar hibe desteği sağlıyor ve verdiği desteği kendi internet sitesi üzerinden şeffaf bir şekilde kamuoyuna duyuruyor.
Vakıftan fon alan kuruluşlar arasında Sabancı Üniversitesi, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), Boğaziçi Üniversitesi Vakfı ve Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV) gibi kurumlar da var.
Vakfın internet sitesine ulaşmak için TIKLAYIN
Proje yapmak, fon almak
AB fonlarıTürkiye; Avrupa Biliği ile mali işbirliği çerçevesinde, ana finansal destek aracı olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının (Instrument for Pre-accession Assistance - IPA) yanısıra, Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT), Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı ve İstikrar ve Barışa Katkı Sağlayan Araçtan faydalanmaktadır. https:// Avrupa Birliği aşağıdaki alanlarda Türkiye'ye fon desteği vermektedir. Görüldüğü üzere esas olarak fonlar sivil toplum dışı devlete verilen fonlardır.
|
(HA)