Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Cumartesi Anneleri / İnsanları ve İnsan Hakları Derneği (İHD), Galatasaray Meydanı'ndaki 700. buluşmada kendilerine kötü muamelede bulunulması, ifade, toplanma ve gösteri yapma özgürlüklerinin engellenmesi gerekçesiyle kolluk görevlileri ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Beyoğlu Kaymakamı Savaş Ünlü hakkında Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesine giderek suç duyurusunda bulundu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu üç ayrı şekilde yapılırken İHD ve Cumartesi Anneleri / İnsanları konuya ilişkin adliye önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
3 ayrı suç duyurusu
Başsavcılığa üç ayrı suç duyurusunda bulunuldu:
- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında bu suç duyurusu;
- 25 Ağustos Cumartesi günü 700. Haftada yasak kararı veren ve bu kararı uygulayanlar hakkında İHD olarak suç duyurusu;
- 700. Haftada hakları kısıtlananların ve şiddete uğrayanların bireysel suç duyuruları.
Soylu'nun hakaret ve tehditlerine suç duyurusu
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkındaki suç duyurusu, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, hakaret, iftira, suç uydurma, kişinin hatırasına hakaret ve görevi kötüye kullanmaktan dolayı yapıldı.
Suç duyurusunda bulunan aileler ayrıca Soylu hakkında Cumartesi Anneleri/İnsanları'na dönük hakaret, tehdit içeren açıklamaları nedeniyle de suç duyurusunda bulunduklarını ifade ettiler.
Gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sormak için düzenlenen oturmaların 700. Haftasında İstanbul Valisinin talimatıyla güvenlik güçlerinin saldırısına uğradıklarını hatırlatan Cumartesi İnsanları, devam eden yasaklamalarla ifade özgürlüğünün de kısıtlandığını belirtti.
Adliye önünde basın açıklaması
İstanbul Adliyesi önünde toplanan kayıp yakınları adına İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri Cumartesi Anneleri / İnsanları'nın yaptığı eylemin Türkiye'nin en uzun süreli eylemi ve dünyanın Plaza de Mayo Annelerinden sonraki en uzun ikinci eylemi olduğunu belirtti.
Galatasaray oturmalarının Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet etmediğini belirten Yoleri, ortada işlenen bir suç olmadığını söyledi.
699. Haftayla 700. Hafta arasındaki farkın ne olduğu kendisinin de bilmediğini belirten Yoleri 2011 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'la olan görüşmelerinde yaşananları hatırlattı.
Kayıp yakını Fatma Kırbayır: Bakan bize terörist diyemez
Gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın kardeşi Fatma Kırbayır ise olayla alakalı olarak "Bakan Soylu, benim kardeşime, bize terörist diyemez. Bana paçoz diyemez. Biz anayız, bacıyız. Benim kardeşime onu diyene kadar, hukukunu yürütsün. Bu anaları yerlerde sürükleyene kadar evlatlarını bulsun. Benim abim, Cemil Kırbayır'ı bulsun." dedi.
Abisinin ve diğer kayıpların kemiklerinin bulunması isteyen ve kayıpların kemikleri bulunana kadar meydanlarda olacaklarını belirten Kırbayır "Bizi halk içinde, millet içinde bir birimize düşürmesinler. Polisi getiriyor, karşımıza çıkartıyorlar. Onlar da ana baba çocukları. Onları da o botların içine koyup paralı yapıyorlar, getiriyorlar oraya. Valla bizim içimiz onlara da yanıyor, onların içi bize yanmaz ama bizim vicdanımız vardır. Hiç mi vicdanınız sızlamadı?" dedi.
1995'ten beri Galatasaray meydanında mücadeleHakikat Adalet Hafıza Merkezinin verilerine göre, zorla kaybedildiği tespit edilen toplam 1352 kişi var. Bir grup kayıp yakını ve hak savunucusu “kayıplar son bulsun, akıbetleri açıklansın, sorumlular yargılansın” talebiyle 27 Mayıs 1995 cumartesi günü saat 12.00’de İstanbul, İstiklal Caddesi Galatasaray meydanında oturdu. Arada polis müdahaleleri olsa da 169 hafta kesintisiz Galatasaray Lisesi’nin önünde oturuldu. 170. haftada, 15 Ağustos 1998'de başlayan güvenlik güçlerinin saldırısı, 7 ay sürdü . Her cumartesi, yani tam 31 kez, gözaltılar yaşandı. Cumartesi Anneleri/İnsanları 13 Mart 1999'da güvenlik güçlerinin saldırıları nedeniyle belirsiz bir süre Galatasaray oturmalarına ara verdiklerini açıkladılar. Yedi aylık sürede toplam 431 kişi, birkaç saatten beş güne kadar varan sürelerde gözaltında tutuldu, dövüldü, tartaklandı, yerlerde sürüklendi, hakarete uğradı. Bu insanların hep birlikte gözaltında kaldığı süre 932 gün oldu. Toplam 84 günlük iş göremez raporu alındı. Bununla da kalmayıp haklarında, "polise mukavemet"ten, "toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına" muhalefetten davalar açıldı. Hatta, okuma yazma bilmeyen kadınlar gözaltı hücreleri duvarlarına yazı yazmaktan yargılandı. 13 Mart 1999'da süresiz ara verilen Galatasaray oturmaları 31 Ocak 2009’da yeniden başladı. |
(HA)