Fotoğraf: Zeynep Kuray
Cumartesi Anneleri/İnsanları gözaltında kaybedilen yakınları için 778. kez bir araya geldiler. Galatasaray Meydanı’nın 78. haftadır İçişleri Bakanlığı ve Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklanması nedeniyle İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi önünde bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları bu hafta 25 yıl önce gözaltında kaybedilen Murat Yıldız için adalet istediler.
Bu haftanın basın metnini okuyan İHD Gözaltında Kayıplara Komisyon Üyesi Sebla Arcan, 78 haftadır ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkını kullanmalarının engellendiğini belirtti ve ekledi:
"Bizimle hafıza mekanına dönüşen Galatasaray'dan sesimizi duyurmamız yasaklanıyor. Bu yasaklamayı dünyaya hukukla, insan hakları ile açıklayamayan yetkililer, Galatasaray'a gidişimizin polis zoruyla engellenmesini, bu daracık sokağa hapsedilmemizi devletin bizi koruması olarak açıklıyor.
Arcan:Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz
"Bu hafta devletin inandırıcılıktan uzak iddialarına örnek olan Murat Yıldız dosyasını işleyeceğiz. Gözaltında kaybedilişinin 25. yılında bir kez daha adli makamları Murat Yıldız için adaleti tesis edecek adımları atmaya çağırıyoruz. Murat Yıldız için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, 79 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekanımı olan Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceğiz.
Arcan’ın ardından konuşan Hanife Yıldız, şunları söyledi: "19 yaşında, bin bir emekle büyüttüm, ne yaptınız, mezarı nerede. Ben içimdeki ateşi gözyaşlarımla söndürüyorum, söyleyecek laflarımı içimde boğuyorum. Zalimler, eli kanlılar... Yetmez ki bunlar size lanet bile okuyamıyorum, size lanet bile yetmez.”
Yoleri: Dosyası kaybedilmişti
Murat Yıldız'ın dosyasını takip eden İHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri de, dosyada yaşanan hukuksuzlukları aktardı. Yoleri, 20 yıl dolunca dosyanın kapatıldığı belirten Yoleri, şunları söyledi: “Savcılık, dosyaya ulaşmaya çalıştığımızda dosyanın çok önceden kapatıldığını gördük. Polisler hakkında açılmış olan 'görevi ihmal' davasından çok daha önce Murat'ın ölümüyle ilgili dosya kapatılmıştı.”
Dosyayı hemen kapatmak için "intihar" diye kayıtlara geçtiğini vurgulayan Yoleri, "Dikkat çekici bir şey daha oldu. Gördük ki, sadece Murat'ın dosyası kapatılmakla, ona refakat eden polisler hakkında bu komik ceza verilmekle kalmamıştı aynı zamanda onun dosyaları da kaybedilmişti. Önce dosyaları bulmaya çalışalım diyenler, bugüne kadar bazı dosyalar imha edilmiş olabilir deyip o listelerde dosyayı bulamayanlar maalesef biz ısrar ettiğimizde bu dosyanın da imha edildiğine dair açıklamayı, sonrasında olayı kapatabilmek için bize söylemişlerdi" dedi. (RT)
Ne olmuştu?19 yaşındaki Murat Yıldız İzmir'de annesi ile birlikte yaşıyordu. Bir yerde otururken çıkan tartışmada silahla havaya ateş ederek olay yerinden uzaklaştığı için polis tarafından aranmaya başladı. Ertesi gün Anne Hanife Yıldız'ı karakola götüren polisler "Murat hemen gelip teslim olursa ifade vererek serbest kalacak" dedi. Bunun üzerine Murat, 23 Şubat 1995 tarihinde avukatı, kuzeni ve annesi ile birlikte İzmir Bornova Özkanlar Asayiş Şubesi'ne gitti ve Komiser Ramazan Kaya ile polis memuru Tahir Şerbetçi'ye teslim oldu. Aradan 3 gün geçtiği halde Murat eve dönmeyince anne Hanife Yıldız, Bornova Özkanlar Asayiş Şubesi'ne gitti ancak sorularına net yanıtlar alamadı, çelişkili açıklamalar karşısında Hanife Yıldız, ısrarını sürdürünce emniyet yetkilileri, Murat'ın belindeki silahı İstanbul Kartal'da sakladığını söylediği için onu polisler Tahir Şerbetçi ve Şah İsmail Öztürk nezaretinde İstanbul'a gönderdiklerini ancak Murat'ın feribottan denize atlayarak kaçtığını ve tüm aramalara rağmen bulunamadığını iddia ettiler. Anne Hanife Yıldız'ın "Oğlum kendi isteğiyle teslim oldu neden kaçsın?" itirazı boşlukta kaldı. Hanife Yıldız'ın tek çocuğu Murat'tan bir daha haber alınamadı. Hanife Yıldız, Bornova ve Gebze Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvurdu. Gebze 2. Asliye Ceza Mahkemesi beş yıl süren yargılama sonucunda sanık polislerin beyanını esas aldı ve polislere yalnızca "görevi ihmal"den günümüz parasıyla 1.18 kuruş para cezası verdi. Aynı mahkeme 2007 yılında da polislerin görevi ihmalden aldığı ceza ile ilgili davanın bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verdi. İHD avukatı Gülseren Yoleri, 2015 yılında Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak Murat Yıldız için yeniden soruşturma açılmasını talep etti. Açılan soruşturma iki yıl sonra takipsizlikle sonuçlandı. Takipsizlik kararına yapılan başvuru da reddedildi. Dava Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Hanife Yıldız tüm yasal yolları kullandı ancak oğlunun akıbetini açıklayacak, faillerini yargılayacak etkinlikte bir soruşturma ve ceza adaletini sağlayacak bir yargılama yapılmadı. |