Denizli’de içki satışı yapan lokallerin içki satmayı bırakması ya da Tabakhane bölgesine taşınması için Valiliğin ısrarı sonucu yarın süre doluyor.
bianet’e konuşan Denizli Tarihi ve Doğal Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Avukat Cem Batutlan Esen, Tabakhane bölgesinin can güvenliği olmayan, son derece tehlikeli bir yer olduğuna dikkat çekerek söz konusu lokallere Denizli’de kültür ve sanat camiasının gittiğini belirtiyor. Esen, Valiliğin amacının kentteki sosyal yapıyı bozmak olduğu görüşünü savunuyor.
Valiliğin Tabakhane’ye taşınmasını istediği lokaller şunlar: Güzel Sanatlar ve Kültür Derneği Lokali, Sinema ve Tiyatro Sevenler Lokali, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Lokali, Jazz ve Rock Müzik Derneği Lokali, Film Sevenler Lokali, Edebiyat Dostları Derneği Lokali ve Denizli Tarihi ve Doğal Çevreyi Koruma Derneği Lokali.
“Kazanılmış haklarımız var”
Cem Batutlan Esen, Dernekler Yönetmeliği’nin 2005’te çıktığını ve bu yönetmelikle birlikte içki satan derneklere içkili yer bölgesinde olma koşulu getirildiğini ifade ediyor.
Yönetmeliğin son maddesinde de dernek ve lokallerin kendilerini bu yönetmeliğe dört yıl içinde uygun hale getirmeleri gerektiğinin belirtildiğini söyleyen Esen, süre yarın dolacak olsa da kendilerinin de kazanılmış hakları olduğunu ifade ediyor.
“Biz 2003’te kurulduk ama 2007’de bize gelip içkili yer bölgesine taşınmak zorundasınız dediler. Biz de mevcut yerlerimize uygun şekilde ruhsatlarımızı aldığımızı, kazanılmış haklarımız olduğunu söyledik ve davalar açtık.
“Ruhsatlarımızı iptal ettiler. Mahkeme de içkili yer bölgesinde olmadığımız için sadece içki satışımızın engellenebileceğini, ruhsatlarımızın iptal edilemeyeceğini belirtti.
“Biz bu karara ilişkin de dava açmıştık ve içki satmaya devam ettik. Denetlemelere denk geldiğimizde beşer günlük kapatma cezalarıyla karşılaştık.
“Belediye ile görüştük. Belediye Başkanı hukuka uygun şekilde ruhsatlandırılmamız durumunda herhangi bir kısıtlamayla karşılaşmamamız gerektiğini belirtti. Kendisi yeni yönetmeliğin yeni açılacak yerleri ilgilendirdiğini, bizimle alakası olmadığını söyledi. Ancak Valilik bu konuda ısrarlı davranıyor.
“İşyerine uygun değildir raporu verdikleri yere gitmemizi istiyorlar”
Taşınmalarının söylendiği Tabakhane bölgesinin son derece güvensiz olduğunu belirten Esen, Valiliğin “İşyeri için uygun değildir” raporu verdiği bölgeye kendilerinin taşınmasını istediğini söylüyor.
“Vali veya yöneticiler de eşleriyle dostlarıyla orada sokaklarda dolaşamaz. Çünkü orada can güvenliği yok. Her gün olay olan bir yer.
“Zaten Valilik bu bölgenin işyeri için uygun olmadığına dair rapor hazırladı. Şimdi içkili yerlerin burada toplanmasını istiyorlar.
“Mevzuatı uyguladıklarını söylüyorlar ama biz de diyoruz ki hangi mevzuat? İnsanların can korkusu yaşadığı bir yer için Valiliğin içkili yerler buraya taşınacak yönünde karar alması bence mevzuata uygun bir husus değil.
“Ayrıca mevzuatta açık ve net bir madde yok. Mevcut içkili yerlerin hepsi içkili yer bölgesine taşınacak diye bir madde de yer almıyor.
“Belediye Başkanı ile tekrar görüşüp kazanılmış haklarımızın Belediye Meclisi kararlarıyla gündeme getirilmesini talep edeceğiz.
“İçkili lokantalar, barlarla ilgili olarak da Belediye İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatına ilişkin yönetmelik var. Onun da geçici dördüncü maddesinde mevzuatına göre ruhsatlandırılmış yerler tekrar ruhsatlandırılmaz deniyor. Ancak bir mekan kapanırsa, orada tekrar içkili yer açmanız mümkün değil.
“Bu arada Belediye Meclisi tarafından alışveriş merkezleri içkili yer bölgesi ilan edildi. Orada da bizim gibi derneklerin, lokallerin ayda 15-20 bin lira kira verme şansımız zaten yok. Bu anlamda bize açıkça ya Tabakhane’ye gidin içki için ya da içkisiz şekilde hayatınıza devam edin diyorlar.”
“Kültür, sanatla uğraşan insanların beraberliği rahatsız ediyor”
Denizli’deki lokallerde bugüne kadar hiçbir asayiş olayı da yaşanmadığını ve bu lokallere giden herkesin birbirini tanıdığını belirten Esen, kimsenin de huzurunu bozmadıklarını belirtiyor.
Valiliğin Denizli’deki lokallerde insanların toplanmasını istemediğini ifade eden esen şöyle devam ediyor:
“Sosyal hayata bir müdahale olduğunu söyleyebiliriz. Sanatla edebiyatla, müzikle uğraşan insanların bir araya gelerek sosyalleşmesini, eğlenmesini engellenmek isteniyor. Asıl amaç bizi evlere kapatmak.
“İçki içenler Tabakhane gibi can güvenliği olmayan yerlere gitsin, içmeyenler kalsın diyerek insanları ayrıştırmak istiyorlar.
“Şu an Tabakhane’de sadece pavyonlar var. Sokak ortasında işeyenler, kavga edenler eksik olmuyor. Bizim öyle bir bölgeye gitme şansımız yok.” (EKN)