Türkiye'nin denetim ve gözetiminde Şam rejimine karşı İdlib merkezli olarak örgütlenen cihatçı grupların çatı örgütü "Suriye Millî Ordusu" (SMÖ) içinde güç ve nüfuz mücadeleleri kabarıyor. Çatışmanın maddi temelini Türkiye-Suriye sınırından geçen kaçakçılık yollarından doğan gelirin bölüşümü oluşturuyor.
Çoğu kez kanlı boğuşmalara dönüşen çatışmalar, bu grupların kontrol altında tutuğu bölgelerde sivillerin hayatlarını da tehdit ediyor. etkiliyor.
Şarkul Avsat muhabiri Şerif Kerem'in Halep kırsalındaki gruplara dayanarak verdiği habere göre "21 Nisan'da Halep'in kuzeyinde, Êfrin kırsalındaki Cinderes kasabasında SMÖ'ye bağlı "Süleyman Şah Tugayı"nın komutasındaki iki grup arasında meydan gelen silahlı çatışmada bir cihatçı öldü. Çatışmada, iki taraftan da ağır yaralananlar oldu.
"Silahlı Gruplar ve asayiş görevlileri de alarm durumuna geçti. Yollar trafiğe kapatıldı. Ardından Êfrin'de bazı mahallelere sıçrayan Mutasım Tugayı ve Dokuzuncu Tümen arasındaki çatışmalarda ağır otomatik silahlar kullanıldı. Yerleşim alanlarına ve binaların balkonlarına mermiler isabet etti. Mahalle sakinleri arasında panik baş gösterdi."
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) bu çatışma öncesinde, 18 Nisan'da Êfrin'in merkezindeki Kabban kavşağı yakınlarında, SMÖ'ye bağlı Şam Cephesi'nin iki grubu arasında başlayan tartışmanın şiddetli çatışmalara dönüştüğünü bildirdi. Ardınan Halep'in kuzeyindeki Êfrin-Azez yolu trafiğe kapandı. Can kaybı olup olmadığı öğrenilemedi.
Halk çeteler arasındaki çatışmalara karşı sokağa çıktı
Halep kırsalındaki yerleşim merkezi el-Bab'dan Hüsam eş-Şihabi'nin verdiği bilgiye göre, bir Ahrar uş-Şam liderlerinin SMÖ'ye bağlı Üçüncü Kolordu'daki görevinden ayrılmayı reddetmesi nedeniyle 2 Nisan'da Ahrar uş-Şam ve Şam Cephesi grupları arasında çıkan çatışmada dört kişi öldü ve birçoğu da yaralandı.
Çatışmaların ardından El-Bab'a çıkan yollar trafiğe kapatıldı. Halk çatışmalara karşı El-Bab'da kitlesel bir gösteri düzenleyerek taraflardan "çatışmalara son verilmesi, kan dökülmesinin önlenmesi ve mübarek Ramazan'a saygı gösterilmesi"ni istedi.
Yılbaşından bu yana çatışmalarda en az 17 çete öldü,
30'u aşkın kişi yaralandı
2022'nin ilk dört ayında Halep'in kuzey kırsalında (El-Bab, Afrin, Cinderes, Azez ve Çobanbey) SMÖ'ye bağlı gruplar arasında çıkan çatışmalarda en az 17 muharip unsur öldü, 30'dan fazlası da yaralandı. Çatışmalar sırasında yollar ve çarşılar kapatıldı.
Olaylarla ilgili gözlemlerini paylaşan Şihabi'nin beyanına göre, "SMÖ'de birleşik askerî harekât merkezlerinin oluşturulması ve grupları bu merkezlere entegre birleştirme ve silahları denetim altına alma girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı."
Şubat'ta bu amaçla kurulan Doğu Cephesi, Ahrar eş-Şarkiye, 20. Tümen ve Sukur eş-Şam'dan oluşan 'Kurtuluş ve İnşa Cephesi' ve Sultan Murad Tümeni, Şam Lejyonu-Kuzey, Şam Devrimcileri, Muntasır Billah Tümeni, Birinci Tugay ve bileşenleri, Kuzey Tümeni, 112. Tugay ve Azm Operasyon Odası'ndan oluşan "Sairun" arasında öngörülen birleşme ve entegrasyon projeleri gerçekleştirilemedi. Silahların kontrolü ve partizanlığın sona erdirilmesi sağlamadı. İki grup da mali ve askeri yapıları ve etki alanları ile birbirinden bağımsız varlıklarını sürdürüyor.
İdlib'de Şam rejimine altrenatif olma iddiasındaki "geçici Suriye Hükümeti"nin "Savunma Bakanlığı" askeri karar ve emirlerini herhangi bir grup veya lidere kabul ettirebilmiş değil. (AEK)