1968'in önde gelen isimlerinden, Türkiye Komünist Partisi-Marksist Leninist (TKP-ML) ve Türkiye İşçi Köylü Ordusu'nun (TİKKO) kurucusu İbrahim Kaypakkaya öldürülüşünün 36. yılında İstanbul, Kayseri, Antalya ve mezarının bulunduğu Çorum'da düzenlenen törenlerle anıldı.
Yapılan eylem ve anmalarda Kaypakkaya'nın devrimci mirasının ettiği vurgulandı.
Dün (17 Mayıs) akşam İstanbul Gazi mahallesinde yaklaşık 200 Partizan dergisi okuru eski karakol durağında bir araya geldi ve "18 Mayıs'ı unutma, unutturma" sloganları atarak Gazi Cemevi'nin önüne yürüdü.
Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan Engin Yılmaz, " Sandılar ki, katlederek, öldürerek yok edebilecekler düşüncelerini ve bizlere bıraktığı mirası" dedi.
Yılmaz'ın, "Kaypakkaya'nın genç yaşına rağmen, Kemalizm'i mahkum eden çözümlemeler yaptığını, Kürt ulusunun kendi kaderini tayin hakkını savunduğunu" dile getirdiği konuşmasının ardından anmada müzik dinletisi yapıldı.
Antalya'da ESP, DHF, Liseli Öğrenciler Birliği, EMEP, ÖDP ve Sosyalist Parti üyelerinin katıldığı anmanın adresi kapalı yol girişindeki Halkbank'ın önüydü. Buradan Kışlahan Oteli'nin önüne yürüyen yaklaşık 150 kişi "İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür" sloganı attılar.
Yapılan açıklamada, "İşçi ve emekçilerin yaşadığı sorunlar, halkın demokratik hakları ve özgürlüklerinin kazanılması çerçevesinde hareket eden örgütleri ve örgütlü mücadeleyi doğurmuştur. Bu mücadele içerisinde binlerce insan yaşamını yitirmiş, ağır bedeller ödemiştir. İşte Kaypakkaya da, ülkemiz devrim ve demokrasi mücadelesine teoirk-pratik önemli katkılar sunmuş ve gerçek demokratik düzenin yaratılması kavgasına katkı sunmuş ölümsüz bir önderdir" denildi.
Açıklamanın ardından anmaya katılanlar "İbrahim Yoldaş" türküsünü hep birlikte söyledi.
Kayseri'de ise ESP, DTP, DHF, ve BDSP üyeleri Kaypakkaya'yı anmak için Eğitim-Sen binasında bir panel düzenlediler.
DHF'den Göknan Kalkan'ın ve ESP'den Aziz Özdemir'in konuşmalarının ardından Kaykapkaya'nın hayatını anlatan bir belgesel gösterisi yapıldı.
Kaypakkaya'nın Çorum'un Karakaya köyündeki mezarı başındaki anmasına ailesi ve Ankara'da anma için gelen ESP, DTP, SGD, Partizan, DHF, SDP, SP, 78'liler Girişimi, Devrimci 78'liler Federasyonu, Kaldıraç ve Köz üyeleri katıldı.
Jandarmanın sık sık kimlik kontrolü yapmak istemesi nedeniyle sık sık gerginlik yaşanan anmaya saygı duruşuyla başlandı.
Ardından katılan gruplar adına ortak açıklamayı Partizan temsilcisi Ergin Surha yaptı.
Kaypakkaya'nın katledilişinin üzerinden 36 yıl geçtiğini hatırlatan Surha, geçtiğimiz yıl Kaypakkaya'yı ananlara devrimcilere davalar açılarak, cezalar verildiğini söyledi. "Kaypakkaya'yı her sene anarak bu suçu işlemeye devam edeceğiz" dedi.
Ankara SGD Başkanı Yağız Özel ve 78'liler Girişimi Başkanı Hüseyin Gevher'in de konuşma yaptığı anmada Kaypakkaya'nın babası Ali Karakaya da oğlunu anlatan bir şiir okudu, "İbrahim ezilenden yanaydı. Anlatmakla bitmiyor" dedi.(BÇ)
* Bu haberi sendika.org, Atılım Haber ve Özgür Radyo'dan derledik.