“İbne” tweet’i nedeniyle Başbakan Erdoğan'ın dava açtığı Levent Pişkin 2 ay 15 gün karşılığı 1500 lira para cezasına çarptırıldı.
LGBTİ aktivisti Levent Pişkin, Başbakan’ın “Alevilik Hz. Ali’yi sevmekse ben dört dörtlük bir Alevi’yim” açıklaması üzerine twitter’dan “Erdoğan’dan ‘dört dörtlük ibneyim, ibneliği sizden öğrenecek değiliz’ açıklaması bekliyorum. Öptüm. #AnayasadaLGBT” yazmıştı.
Bugün ikinci celsesi görülen davada, Erdoğan’ın avukatı Pişkin’in “kamu görevlisine kamu görevinden dolayı hakaret, iftira ve ağır tahrik”ten cezalandırılmasını istedi.
Mahkeme Pişkin’i yazılı iletiyle hakaret suçundan (125/2) alt sınırdan cezalandırdı. Pişkin’e 2 ay 15 gün karşılığı 1500 lira para cezası verilirken, hükmün açıklaması geri bırakıldı.
bianet’e konuşan avukat Tora Pekin, söz konusu tweet’in suç ya da hakaret içermediğini vurgularken, Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi.
Pişkin: İbneliğin olağanlaşması için mücadele ediyorum
Duruşmada Uluslararası Pen Türkiye Merkezi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ Komisyonu’ndan temsilcilerin yanı sıra, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Başkanı Şamil Altan ve LGBTİ aktivistleri hazır bulundu.
Pişkin sözlü savunmasında “Ben ibneyim ve ibneliğin olağanlaşması için mücadele ediyorum. İbneyi bir hakaret olarak kullanmam mümkün değil” dedi. Başbakan Erdoğan hakkında, kendi cinsel yönelimini aşağıladığı için gerçekleştirdiği ve sonuca bağlanmayan karşı suç duyurusunu hatırlattı.
Başbakanın avukatı: Rant elde etmeye çalışıyorsun
Başbakan Erdoğan’ın avukatı ise Pişkin’e “Rant elde etmek için konuyu başka yöne çektiğini” söylerken, “Sanığın cinsel tercihi bizi ilgilendirmez. İbne sözcüğünü cinsel tercih olarak değerlendirmesi, bu sözü hakaret olarak söylemediğini göstermez. Cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.
Pişkin’in avukatlarından Tora Pekin ve Filiz Kerestecioğlu ise, müvekkillerinin bu sözcüğü nasıl değerlendirdiğinin şikayetçi tarafı ilgilendirdiğini, çünkü bu cümlenin ortada suç kastı olmadığını gösterdiğini ifade etti.
Avukat Kerestecioğlu, “Eğer Erdoğan’dan dört dörtlük feministim, feministliği sizden öğrenecek değilim, yazılsaydı hakaret davası açılacak mıydı?” diye sorarken, mahkemeye söz konusu tweet’e ilişkin Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı bölümünden Erol Köroğlu’ndan alınmış bilimsel değerlendirmeyi mahkemeye sundu. Değerlendirmede, tweet’te dilbilgisi ve söylem bilgisi açısından Başbakan’a yönelik bir nitelendirme bulunmadığı vurgulanıyor.
Avukat Yasemin Öz de söz alarak, tweet’in hakaret değil, bir samimiyet testi olduğunu söyledi.
Ayrıca söz konusu tweet’in Erdoğan’ın AKP İl Başkanları Toplantısı’nda AKP İl Başkanı sıfatıyla yaptığı bir konuşmayı konu edindiği, dolayısıyla kamu görevlisine hakaret suçunun söz konusu olmadığı belirtilirken, siyasetçilerin aldıkları eleştirileri sıradan vatandaşlara göre daha geniş bir sınırda değerlendirmesi gerektiğine yönelik Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları da hatırlatıldı.