Fotoğraf: İBB
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bir günde 2 milyon 700 bin kişinin ürettiği çöpü bertaraf edecek katı atık yakma ve enerji üretim tesisinin inşasını Kemerburgaz'da sürdürüyor. Yılda 8 bin saat hizmet verecek şekilde kurulan tesis, tamamlandığında günde 3 bin ton katı atık işleme kapasitesine sahip olacak.
Avrupa’nın en büyüğü olacak proje sayesinde yılda 57 futbol sahasını dolduracak büyüklükte atık azaltılacak. Tesisin ilk etabının yılsonunda, tamamı ise 2021’in ikinci çeyreğinde hizmete alınacak.
Saatte 78 megavat elektrik üretilecek
Atıkların ayrıştırılmadan bertaraf edileceği ve kent nüfusunun yaklaşık yüzde 17’sine hizmet vereceği tesiste, 3 yakma hattı bulunuyor. Yakılan atıkların ısısı, 78 megavat/saat kapasiteli buhar türbinine gönderilerek burada elektrik enerjisine dönüştürülecek.
Tesis, devreye girdiğinde 1 milyon 400 bin kişinin günlük elektrik gereksinimi karşılayacak düzeyde enerji üretebilecek. Elde edilen enerji, tesisin tüm iç gereksinimleri karşıladıktan sonra ulusal şebeke ağına beslenecek.
"Çevreye zarar vermeyecek"
Konuyla ilgili bilgi veren İBB Fen İşleri Daire Başkanı Recep Korkut, yapımı süren tesis hakkında şunları söyledi:
“Yaklaşık 350 araç ile 100 kilometre uzaklıkta bulunan Silivri Seymen Düzenli Depolama sahasına gönderilmekte olan 3 bin ton katı atık; tesisimiz devreye girdiğinde, kent merkezine çok daha yakın bir alanda bertaraf edilmiş olacak. Belediyemizin nakliye maliyetlerinde de ciddi tasarrufa gidilmesine yardımcı olacak.
"Tesiste kullanılacak en son teknolojili Baca Gazı Arıtma sistemi ile arıtılacak olan Baca Gazları Avrupa Standartlarında belirlenmiş ve çevreye hiçbir şekilde zarar vermeyecek limitlere getirilecek. Bu limitler de ‘Sürekli Emisyon Ölçümü’ sistemi ile devamlı izlenecek ve kayıt altına alınacak. Bu sayede de günde 3 bin ton atık bertaraf edilirken, çevreye en ufak bir zararın verilmesinin önüne de geçilecek.” (HA)