* Fotoğraf: bianet
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Adalar’daki fayton sahiplerinden satın alarak, ücretsiz sahiplendirdiği bin 177 attan Hatay’ın Dörtyol ilçe belediyesine gönderilen 100’ünün önce bir at çiftliğine gönderildiği, bakımları karşılamayınca da çiplerinin çıkarılıp bilinmeyen kişilere satıldığı ortaya çıktı.
Dörtyol Belediye Meclis Üyesi ve CHP Meclis Grup Sözcüsü Avukat Emre Arık, belediyenin, İBB’ye atlara talip olduğunu bildirmesinin ardından Hatay’a gönderilen ve kağıt üzerinde Dörtyol Belediyesi’nin teslim aldığı atları, Atatürk At Çiftliği’ne götürüldüğünü söyledi.
Yeşil Gazete’den Burcu Özkaya Günaydın’a konuşan Arık’ın açıklamaları şöyle:
“Burada Dörtyol Atatürk At Çiftliği bulunuyor. İşletmesi ise atları teslim alanlardan biri olan Belediye çalışanı Ferhat Erkin’in abisi Ali Erkin ve Dörtyol MHP’de yönetici olan Celal Ceren’e verilmişti. Bu kişiler, İBB’nin atları sahiplendirmek istediğini duyunca soluğu Belediye Başkanı Fadıl Keskin’in yanında almışlar.
“Başkandan, atlara belediyenin talip olmasını istemiş ve ‘Biz çiftlikte bakarız, at binmeye gelenler de bu hayvanlara biner. Hem Ülkü Ocakları’na her zaman yardım ediyoruz, oraya daha fazla destek veririz’ demişler. Başkan Fadıl Keskin de kabul etmiş.”
“Atlara bakamayınca sattılar”
Koronavirüs salgını başlayınca, müşterilerin de gelmemesi üzerine çiftlik sahiplerinin hayvanların bakımında zorlandığını kaydeden Avukat Arık şöyle devam etti:
“Atların bakımı kolay bir iş değil, oldukça da masraflı. 100 atın günlük bakımı 1000 TL eder. Koronavirüs süreci başlayıp, mekânlar kapanınca atlara bakamaz duruma gelen Celal Ceren ve Ali Erkin, Başkan Fadıl Keskin’e giderek, atların bakımı için yardım istemiş ancak Başkan, ‘Siz istediniz ben getirttim, gerisine karışmam’ demiş.
“Bunun üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü’ne başvuran Ceren ve Erkin, oradan da Belediye’ye zimmetli atlar için ödenek çıkmayacağını öğrenmiş.”
“10 at bakımsızlıktan öldü”
Bu sürede 10 atın bakımsızlıktan öldüğünü kaydeden Arık, atları alan kişilerin hayvanlara bakamayacağını anlayınca, çiplerini çıkararak sattıklarını bildirdi aktardı:
“Belediye Başkanı kaçtı diyor. Böyle bir şey olabilir mi? Dörtyol’da iki koyun kaybolsa herkesin haberi olur, 100 at kaybolabilir mi?”
Başkan partisinin kararıyla istifa etmişti
Olayın ortaya çıkması üzerine, Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin’e yakın kaynaklar ve çiftlik yetkilileri, geçtiğimiz pazartesi günü atlarla ilgili bir basın toplantısı yapacaklarını ve atları kamuoyuna göstereceklerini söylese de böyle bir toplantı olmadı.
Onun yerine Başkan Keskin, partisinden gelen baskılar üzerine MHP’den istifa etti. MHP de Keskin’in partiden istifasının işleme konulduğunu ve belediye başkanları listesinden de düşürüldüğünü açıkladı.
Belediyede arazi yolsuzluğu
Habere göre, Dörtyol Belediyesi’nde yolsuzluk meselesi bununla sınırlı değil. Nisan ayının başında zimmete para geçirmekten ikisi müdür olmak üzere beş Belediye çalışanı tutuklanırken, şimdi de bir ay içinde üç defa rayiç bedeli değiştirilen bir arazi yolsuzluğu ortaya çıktı. İlçeye bağlı Yeşilyurt Mahallesi’nde yer alan Mehmet Alıcı’ya ait bir arazi Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Hatay Şubesi’nde yönetim kurulu üyesi akrabası Süleyman Alıcı’ya ait firmaya devredildi.
Taşınmazın devrinden kısa bir süre önce 18 milyon 317 TL olan rayiç bedeli vergi dairesine verdiği beyanda miktarın yanlış olduğunu belirtilerek 3 milyon 999 bin TL’ye düşürülmesini sağlandı. 18 milyon 317 TL iken 700 bin TL vergi çıkarılan taşınmazın değeri 3 milyon 999 bin TL’ye düşürülünce yüzde 4 üzerinden tapu vergisi 150 bin 680 TL oldu; 500 bin TL’den fazla bir kamu zararı oluştu.
Taşınmazın bir hafta içinde üç defa rayiç bedelinin değişmesi, işlemin yapıldığı Tarsus Vergi Dairesi’nin gözünden de kaçmadı, gerekli yerlerle yazışmalar yapıldı. Avukat Emre Arık, olayı tesadüfen duyduğunu ve gerekli araştırmaları yapıp, belgeleriyle savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.
Ne olmuştu?
İBB, Adalar’daki fayton esnafından aldığı 1177 atı geçen yıl sahiplendirdi. Atların 100’ü MHP’li Dörtyol Belediyesi’ne verildi. 100 at Dörtyol Belediyesi'ne 13 Ağustos 2020 ve 18 Ağustos 2020 tarihinde hibe edildi.
İBB'nin kaybolmasınlar diye üzerlerine çip taktığı atlardan biri taşınma esnasında öldü, kalan 99'u da çiplere rağmen kayboldu. 99 attan 8'inin ise 20 gün içinde öldüğü ortaya çıktı. Dörtyol İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri son denetiminde bütün atların ortadan kaybolduğunu fark etti. Belediye yetkilileri kendilerini, “Atlar kaçtı” diyerek savundu.
İBB’nin Dörtyol Belediyesi ile imzaladığı protokolde atların 50’sinin Belediye Başkanı Fadıl Keskin’e, 50’sinin ise belediye iştirakında çalışan U.A. isimli kişiye verildiğini ortaya çıktı.
Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, hibe edilen 100 atın kaybolması sonrasında Fadıl Keskin hakkında soruşturma başlattı. Belediye Başkanı Keskin, çelişkili açıklamalar yapmış, ardından da “Partime zarar vermek istemiyorum” diyerek istifa etti.
(TP)