İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), son zamanlarda sayısı ve hizmet kalitesiyle çokça eleştirilen taksi taşımacılığı konusunu bugün sekizinci kez Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısının gündemine taşıdı.
Kentteki taksi sayısı ile hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik, plakaları belediyeye ait olacak şekilde gündeme getirilen ‘1000 yeni taksi’ projesi toplantıda oy çokluğuyla reddedildi.
Aksu: Tarifeler adaletsiz
Oylama öncesinde konuşan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyup Aksu, trafik sorunu devam ettiği sürece sorunun çözülmeyeceğini belirtti. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde taksiye ulaşmanın zorlaştığını ifade eden Aksu denetim yetkisinin kendileriyle paylaşılmadığını dile getirdi.
İBB'nin ise yetkisini kullanmadığını savundu. Var olan taksilerin çalışmasıyla ilgili bir sistem geliştirilmesini talep eden Aksu, şöyle konuştu:
"Tek kişilik toplu ulaşım kartları 10 TL, 4 kişi 40 TL ama taksiye binilse 15 TL. Adaletsiz tarifelerle kalite düşmekte ve kısa mesafe sorunları çıkmakta. Bizim bagaj sorunumuz var. Korsan sorunumuz var. Bu konuyla alakalı çözüm istiyoruz. Taksi sayısının artışı siyasi bir malzeme oldu. İBB Başkanımız siyasi malzeme haline getirdi. Adalar'da elektrikli araç bekleyen kişi sayısı 300 kişi. Yolcu mağdur oluyor ama bu hiç gündeme gelmiyor ama bizim taksi sayısının artışı gündeme getiriliyor."
Aksu, şoförlere eğitim verilip denetim yapılmasını talep eden Aksu ‘plaka ağası’ ve ‘mafya’ gibi hakaretlere maruz kaldıklarını ifade ederek sözlerini "Biz esnafız. Belediye bizim belediyemiz, yöneticiler ise gelip geçicidir. Şoförler ve Otomobilciler Federasyon olarak teknolojiye geçmeden taksi sayısının artışını uygun görmüyoruz." dedi.
İBB: Şikayetler çeşitlenerek artıyor
Oturumu yöneten İBB Genel Sekreter Yardımcısı Demir, Aksu'nun sözlerine karşılık 1000 yeni taksi plakası teklifini savundu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, İstanbul'a kaliteli, kontrol edilebilir bir taksi sistemi getirmek istediklerini belirterek, kurumsallaşmanın önemine dikkat çekti.
Demir, "Bu masada İstanbul'daki taksilerin kalitesinden memnun olan var mı? Yeni taksilerden çıkarınız mı var dediniz. İstanbul halkına en kaliteli hizmeti vermek bizim en büyük çıkarımız. İstanbul'a kaliteli, kontrol edilebilir bir taksi sistemi getirmek istiyoruz. Bunun yolu da kurumsallaşmaktan geçiyor. Dünyadaki iyi örneklerde olduğu gibi bireysel işletmecilerin olduğu ülkelerde kurumsallaşma olunca taksi hizmeti düzeliyor" diye konuştu
Demir, "Isıtıp ısıtıp gündeme getireceğiz. Çünkü yaptığımız çalışmalar sorunun iki ayağından birisinin sayı, diğerinin nitelik olduğunu gösteriyor. Bize gelen şikayetler çeşitlenerek artıyor." dedi.
Demir, İstanbul'daki taksi sayısının 17 bin 395 olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Ücretsiz olarak İ-Taksi monte ettiğimiz taksi sayısı 14 bin 800. Teknoloji sorunu yok. İBB'nin görevi müşteri arayan taksiciyle müşteriyi buluşturmak değil. Diğer aplikasyonları da sisteme dahil ettik. Bizi engelleyen İBB Meclisi. Bu aplikasyonu denetlemek için karar aldık ama İBB Meclisinde sunduğumuz teklif reddedildi. Tekrar sunduk, komisyonda. Yolcunun gittiği güzergahı, ücreti gösteren bir sistem olacak. Bu yöntem, İstanbul'daki taksilerin kalitesini yükseltecek. Biz denetimlerimizi yapıyoruz. Bayramda 400 aracın belgesini iptal ettik. Bugün bu öneri sekizinci kez geliyor. 18. kez de gelecek, kabul edilinceye kadar."
16'ya karşı 11 oyla ret
Toplantıda yaşanan tartışmaların ardından 1000 yeni taksi teklifi 16'ya karşı 11 oyla reddedildi. (HA)