* Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kentte dünden bu yana etkili olan fırtınaya ilişkin verileri paylaştı.
Buna göre, lodos nedeniyle 4 kişi hayatını kaybetti, 46 kişi ise yaralandı. Fırtınanın etkisiyle şu ana kadar 141 çatı uçtu, 297 ağaç devrildi, 519 tehlike arz eden parça düştü, 36 araç hasarı yaşandı ve 52 trafik ışığı ve yön tabelası devrildi. Trafik ve bazı toplu ulaşım araçları da fırtınadan olumsuz etkilendi.
İBB’nin açıklamasında, sabah saatlerinden itibaren İstanbul’un batı ilçelerinde kuvvetli sağanak yağmur ile birlikte kuvvetli rüzgarın Avrupa yakası genelinde ve Boğaz çevresinde etkili olacağı belirtildi.
1094 ihbar
Fırtına nedeniyle İBB'ye il genelinden bin 94 ihbar geldiğini ve ekiplerin duruma müdahale ettiği ifade edildi.
Ayrıca fırtına nedeniyle Marmara Denizi'nde su seviyesindeki yükselmeye bağlı olarak akşam saatlerinde (Pazartesi) Kadıköy - Kartal sahil yolunda kıyı seli ve göllenme yaşandı.
Boğaz gemi geçişlerine kapatıldı
İBB'den yapılan açıklama şöyle:
“Kentte Cumartesi gününden itibaren yağışla birlikte güneyli yönlerden fırtına şeklinde etkili olan rüzgar, Pazartesi (dün) sabah saatlerinden itibaren daha da şiddetlenerek kuvvetli fırtına şiddetinde etkili oldu. Beylikdüzü'nde 130 km/sa, Arnavutköy'de 125 km/sa, Çatalca'da 121 km/sa hıza ulaşan rüzgar ile birlikte yer yer kuvvetli sağanak yağmur (15-25kg arası) geçişleri yaşandı. Fırtına ve yağışlı hava dün gece 22.00 saatlerinde etkisini kaybetti.
"İstanbul Boğazı geçişleri gemi trafiğine kapatıldı. Şehir Hatlarının deniz ulaşım seferlerinde olumsuz hava koşulları nedeniyle aksamalar yaşanıyor. Maçka-Taşkışla ve Eyüp-Piyer Loti Teleferik hatları kuvvetli fırtına nedeniyle işletmeye kapatıldı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde olumsuz hava koşulları nedeniyle zaman zaman trafik iki yönlü olarak tek şeritten sağlandı."
Meteoroloji'den turuncu uyarı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), fırtına nedeniyle dün Ege’nin orta ve kuzey kesimleriyle Marmara bölgesini için yayınladığı turuncu uyarıyı bugün Güneydoğu Anadolu hariç neredeyse tüm Türkiye için yayınladı.
Meteoroloji Karadeniz ve Akdeniz’de saatte 90 kilometre hıza kadar ulaşabilecek rüzgarların 1 Aralık Çarşamba akşamından itibaren etkisini yitirmesinin beklendiğini açıkladı.
İstanbul, Kocaeli, Düzce, Sinop, Tekirdağ, Çanakkale, Bursa, Yalova, Sakarya, Balıkesir ve Sinop olmak üzere 11 ilde fırtına nedeniyle eğitime bir gün ara verildi.
Kamuda çalışan engelli ve hamile personel de izinli sayıldı. Ayrıca İstanbul'da lodos ve fırtına nedeniyle bugün 18.00'e kadar motokuryeliğin yapılmayacağı, motosiklet ve elektrikli scooter'ların da kullanılmayacağı açıklandı.
“İklim krizi kaynaklı”
Son iki günde Marmara Bölgesi'nde yaşanan fırtına ve şiddetli yağışı AA’ya değerlendiren Trakya Üniversitesi (TÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Belgin Elipek, meselenin iklim değişikliğinden kaynaklandığını söyledi.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Kasım ayının başında yayımladığı “Küresel İklimin Durumu 2021” raporunda sıcaklıklar, aşırı hava olayları, deniz seviyelerindeki artış ve okyanuslardaki koşullar gibi iklim göstergelerinin son durumunu ele almış ve "gözlerimizin önünde değişen" bir dünyaya dikkat çekmişti.
WMO’ya göre, yoğun sıcak hava dalgaları ve yıkıcı seller gibi aşırı hava olayları şu anda dünyanın "yeni normali" oldu.
WMO'dan Prof. Petteri Taalas, rapora ilişkin açıklamasında "Aşırı hava olayları artık yeni norm. Bunların bazılarında insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğinin ayak izlerinin rol oynadığına dair büyüyen bilimsel kanıtlar var" demişti.
(TP)