İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ofisi Türkiye Temsilciliği (UNHCR) arasında geçici koruma sağlanan kişiler, uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri ile sığınmacılara yönelik iş birliğini amaçlayan mutabakat metni imzalandı.
Mutabakat metni, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve UNHCR Türkiye Temsilcisi Philippe Lecrec tarafından imzalandı.
TIKLAYIN - "Bolu Belediye Başkanı'nın açıklamaları Anayasaya aykırı"
"İstanbul, dünyanın en yüksek mülteci nüfusuna sahip"
İmza töreni öncesi konuşan İmamoğlu, İstanbul'un, 1.6 milyonu aşkın mülteci ve göçmen nüfusu ile dünyanın en yüksek mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığını belirterek, "Zorla yerinden edilen ve ülkesini terk etmek zorunda kalan insanların sayısının tarihte hiç olmadığı kadar fazla olduğu bir dönemden geçiyoruz" dedi.
Mültecilerin kentlere adımlarını attıklarında ilk temas noktalarının yerel yönetimler olduğunu belirten İmamoğlu, yerel yönetimlerin bu yükü, yerel ya da uluslararası anlamda bir noktaya kadar karşılayabileceğini ifade etti:
"Ancak belediyelerin de bu süreçte, alt yapıdan koruma hizmetlerine pek çok alanda kapasitelerini zorlayan bir durumla karşı karşıya olduğu da aşikardır. Merkezi bütçeden herhangi bir pay, yahut tanımlanmış bir görev ve yetki olmadan, kentlerde birlikte yaşam adına çalışmalar yapan yerel yönetimlerin bu alanda gerekli yasal ve finansal düzenlemeler ile de güçlendirilmesi gerekmektedir."
Zorunlu göçün nedenleri olarak savaşları, insan hakları ihlallerini, iklim krizini, salgınları ve ekonomik çöküşleri sıralayan İmamoğlu, Türkiye'nin ve İstanbul'un mülteci ve göçmenler için transit ülke olmaktan çıkıp, "hedef ülke" haline geldiğini söyledi.
İmamoğlu, "Bugün imzalayacağımız mutabakat zaptı, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği ile bu hususta hâlihazırda birlikte yürüttüğümüz çalışmaları kuvvetlenecek ve ilerleyen günlerde göçmen ve mültecilerin, yerel halkla bir arada, huzur içerisinde, yaşaması amacıyla gerçekleştireceğimiz tüm çalışmalar için önemli bir destek sağlayacaktır. Umuyorum bu mutabakat zaptını takiben, daha entegre bir partnerlik yapısı için de görüşmelerimizi hızlandırarak önümüzdeki yıllarda yakın iş birliklerimizi geliştirme fırsatına kavuşuruz" diye konuştu.
"Nitelikli işbirliğinden mutluyuz"
UNHCR Türkiye Temsilcisi Lecrec de yaptığı konuşmada "Bu iş birliği için tekrar çok teşekkür ediyoruz ve ülkelerindeki şiddetten kaçmak zorunda olan mültecilere yönelik, şahane çabanıza destek vermekten heyecan duyuyoruz" diyerek özetle şunları söyledi:
"Şehrinizin geleceğine yönelik politikaları konuşmak çok önemli. Şehriniz, önemli bir oranda, geniş bir mülteci popülasyonuna ev sahipliği yapıyor. İstanbul, tarihi boyunca bütün farklı toplumlara ev sahipliği yaptı. Ama bu bir yönetim, verimlilik, şeffaflık gerektiriyor. Şu zamana kadar gösterdiğiniz nitelikli işbirliğinden ve birlikte çalışmaktan çok mutluyuz. Böylece çocuklar, kadınlar ve erkekler ayakları üzerinde durabilir. Sistematik bir yardım kültürüne desteklemiyoruz ama insanların bağımsız olmasını sağlayan ve toplumun onları kabul etmesini teşvik eden; pek tabii bunların en değerlisi onların tanımlamak ve bu güzel şehirde ya da dönecekleri ülkelerinde bir huzurlu ve saygın bir gelecek sağlamak. "
TIKLAYIN - CHP: Tanju Özcan'ın görüşleri kendisini bağlar
TIKLAYIN - Bolu Belediye Başkanı: Geri adım atmıyorum
İmamoğlu: Özcan'a katılmıyorum
Ekrem İmamoğlu, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın "Kentte yaşayan yabancı uyruklu kişilerin su faturası ve katı atık vergisi ücretlerine 10 kat zam yapılacak" açıklamasına katılmadığını söyledi.
Ekrem İmamoğlu, CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın "Kentte yaşayan yabancı uyruklu kişilerin su faturası ve katı atık vergisi ücretlerine 10 kat zam yapılacak" açıklamasına katılmıyor
— DW Türkçe (@dw_turkce) July 27, 2021
İmamoğlu İstanbul'daki göçmenlerle ilgili konuştu pic.twitter.com/J9MrNd3J5O
(KÖ)