Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “Kabataş Meydan ve Transfer Merkezi” adını verdiği Kabataş Martı Projesi’ni imalatının ikinci yılında iptal etti.
Mimar Hakan Kıran’ın tasarladığı proje denize dolgu şeklinde iskeleler, kıyı çizgisine martı şeklinde beton yapı, iki martı yumurtası ve alt galeriler, Dolmabahçe-Fındıklı kara ulaşım trafiği beton dalış tünelleri içeriyordu.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nden (TMMOB) Mücella Yapıcı’nın verdiği bilgiye göre, İBB projenin Koruma Kurulu onay kararı olmayan kara kısmını iptal etti.
Boş kalan meydana ne yapılacağına dair İBB'den henüz bir açıklama yok.
İnşaat durmuştu
TMMOB, projenin denizi doldurarak iskele yapılması kısmına karşı dava açmış, proje lehine gelen bilirkişi raporuna ise itiraz etmişti. Bu dava hala devam ediyor ancak iskelenin dava açılan dolgu kısmı tamamlanmış durumda.
TIKLAYIN - Kabataş Martı Projesinin 12 Yıllık Hikayesi
İBB'nin projede iptal ettiği alan ise martı ve yumurtaların bulunacağı meydan kısmı. Bu kısım Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan onay alamadığı için Şubat 2018'de inşaat durdurulmuştu. Bölgede sadece Kabataş-Mahmutbey metro hattıyla ilgili çalışmalar devam ediyor.
İskele kısımları bitmişti
İki yıldır süren projenin deniz doldurularak yapılan beton iskeleleri içeren kısmı bitti. Kabataş Meydanı’nda ise çalışmalara devam ediliyordu.
"Halkın Mühendisleri, Mimarları, Şehir Plancıları" Politeknik’in sitesinde yer alan habere göre, Fındıklı Parkı’nda bulunan proje tanıtım ofisindeki İBB görevlisi, iskele inşaatı sonrası yapılacak peyzaj çalışmalarının ardından Kabataş Meydanı’nın kullanıma açılacağını söyledi.
İptal edilen projenin zararları ne oldu?
* Denize çakılan kazıklarla, yaklaşık 650 metre boyunca 20 metre eninde bir alan İstanbul Boğazı'ndan alınarak kara haline getirildi.
* Adalar, Kadıköy, Üsküdar deniz seferlerinin yapıldığı iskele projenin başladığı andan itibaren kapatıldı. Yurttaşların ulaşım hakkı kısıtlandı, gasp edildi.
* Hafriyat çalışmaları yapıldı, imalat sürecinde binlerce metreküp beton kullanıldı.
TIKLAYIN - 10 Maddede Kabataş Martı Projesi'ne Hayır
Kabataş Martı Projesi hakkındaToplamda 100 bin metrekareden fazla bir alanı kapsayan "Kanat çırpan dev martı" formundaki "Deniz Terminali İskeleleri Dolgu ve Yakın Çevresi Revizyonu Projesi” 2005 yılında mimar Hakan Kıran tarafından tasarlandı. 2009’da İBB Yapı İşleri Daire Başkanlığı tarafından satın alınan proje, İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı. Dönemin AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş projenin resmi duyurusunu “ustalık dönemi eserim” sözleriyle yaptı. Aralık 2010’da Beyoğlu kentsel sit alanı koruma amaçlı uygulama imar plan notlarında Kabataş ulaşım transfer alanına yer verildi. 2011 yılında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ve plan onayı alındı. Mayıs 2016’da İBB Meclisi, projenin 5 binlik ve binlik imar planlarını onayladı. Projede ne vardı?Proje kapsamında deniz, raylı sistem ve karayolu taşımacılığının birleşeceği bir transfer merkezi kurulması hedefleniyordu. * Proje tamamlandığında böyle görünecekti. Fotoğraf: İBB Denizin doldurulmasıyla oluşturulacak meydanda yolcu peronu, geleneksel deniz tekneleri, ulaşım birimleri ile yeme-içme salonları yer alacaktı. Dolmabahçe-Fındıklı arasındaki araç trafiği yeraltına alınacak, yayalaştırılan 10 bin metrekarelik alan yaya, yeşil alan ve bisikletlere ayrılacaktı. Mimar Kıran dava açmıştıMimar Hakan Kıran, projenin Kabataş ve İstanbul açısından yaratacağı sorunlar ve zararları hakkında İstanbulluları bilgilendiren, İBB’yi projeden vazgeçmeye çağıran mühendisler, mimarlar ve kent savunucuları hakkında projenin itibarını ve kendisinin mesleki itibarını zedelemek suçlamasıyla dava açmıştı. İstanbul 23. Asliye Hukuk Mahkemesi, Martı Projesi’nin, topluma mal olmuş ve her kesimi ilgilendiren geniş kapsamlı bir proje olduğunu, kamunun eleştiri hakkı bulunduğunu ve Kıran’ın katlanma yükümlülüğü olduğunu belirtmişti. |
(TP)
Fotoğraflar: Nadire Mater, Tansu Pişkin - bianet