* Fotoğraf: Sosyal medya.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bir üst kurul oluşturarak toplu taşıma araçlarında evcil hayvanlarla birlikte seyahat edebilme şartlarını geliştirdi.
Evcil hayvanlarla birlikte yaşayan insanlar toplu taşımada hayvanlarla seyahat hakkını sık sık gündeme getirse de bugüne dek bu konuda bir adım atılmamıştı. Düzenlemeden önce özellikle köpeklerin toplu taşıma araçlarına binmesi, vapur dışında imkânsızdı.
Şartlar
Yeni düzenlemeye göre ise İBB'ye bağlı metro, otobüs ve vapurlarda; rehber ve 5 kilodan hafif köpekler ile kediler gün boyu seyahat edebilecek.
5 kilodan ağır köpekler ise 07.00-10.00 ve 16.00-20.00 saatleri dışında kafessiz olarak yolculuk yapılabilecek. Köpeklere ağızlık ve tasma takılması, kedilerin ise özel çantalarda taşınması yeterli.
Evcil kuş türleri ise kafeslerinde taşınmak şartıyla günün her saatinde seyahat edebilecek.
Evcil hayvanların toplu taşıma araçlarında seyahat edebilmesi için getirilen şartlar şöyle:
- Rehber Köpekler, günün her saati refakat ettikleri kişi ile birlikte sisteme kabul edilir.
- Küçük köpekler (5 kilodan küçük), tasma ve ağızlık takılı olmak şartı ile sadece kucakta taşınarak günün her saati seyahat edebilir.
- Orta boy ve büyük köpekler, (5 kilodan büyük) 07.00-10.00 ve 16.00-20.00 saatleri dışında tasma ve ağızlıkları takılı olmak şartı ile seyahat edebilirler. Kediler, özel tasarlanmış kedi çantaları, sepetler ya da kafesle taşınmak şartı ile seyahat edebilir.
- Küçük evcil kuş türleri kafeste taşınmak şartı ile istasyon ve araçlara kabul edilir.
- Rehber köpekler de sisteme girişine izin verilen tüm köpekler gibi uzunluğu 50 cm.'yi geçmeyecek bir tasma ve ağızlığı takılı olarak sahibi tarafından kontrol altında seyahat edebilir.
- Kedilerin okul çantası, pazar çantası, spor sırt çantaları, malzeme kutuları, koliler, el çantaları ve benzeri malzemeler ile taşınmasına izin verilmeyecek. Belirtilen koşullarda taşınmayan kedilerin tasmasıyla ve kucakta taşınsa dahi seyahatine izin verilmeyecek.
- Kafesler ve kafes dışında taşınıyor ise tüm köpekler, araç içerisinde zeminde ve sahibinin yakınında bulunacak. Kafesin hiçbir şekilde koltuklara konulmasına ve köpeklerin koltuklara oturtulmasına izin verilmeyecek.
- İşletme tarafından belirlenmiş "Köpekle Seyahat Kuralları"na aykırı davranışlar halinde, köpek sahipleri hakkında Türk Borçlar Kanunu 67-68. Maddeleri ve Türk Ceza Kanunu 177. Maddesi uyarınca gerekli yasal girişimlerde bulunulacak.
- Şahıslar, ekipmanlar ve kullanım alanlarının uğradığı her türlü zararın tazmininden ve hayvanların sebep olacağı kirliliğin (dışkı, idrar vb.) temizlenmesinden köpek sahipleri sorumlu olacak.
- Herhangi bir şekilde serbest kaldığında diğer yolculara zarar verebilecek yırtıcılar, sürüngenler, eklem bacaklılar, böcekler, primatlar, yabani kuşlar ile çiftlik hayvanları toplu ulaşım istasyon ve araçlarına hiçbir şekilde kabul edilmeyecek.
4 Ekim Dünya Hayvanlar Günü hakkındaBirçok Türkçe kaynakta 4 Ekim'in hayvan hakları savunucularının 1822'de İngiltere'de bir araya gelmesi ve ardından Hollanda'da kurulan Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu'nun ilân etmesiyle kutlanmaya başladığı yazılı. Almanyalı yazar Zimmermann'ın önerisi Dünya Hayvanlar Günü ilk defa Mensch und Hund (İnsan ve Köpek) dergisini çıkaran Almanyalı yazar Heinrich Zimmermann tarafından 24 Mart 1925'te Berlin'de organize edildi. Assisili Francesco'nun anısına 24 Mart 1925'teki etkinlik, Berlin'de spor salonunda 5 bin kişinin katılımıyla gerçekleşmişti. Aslında etkinliğin 4 Ekim'de gerçekleştirilmesi planlanmış, ancak 5 bin kişiyi ağırlayabilecek tek mekân olan bu spor salonu müsait olmadığı için 24 Mart'ta düzenlenmişti. |
(TY)