İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Dolmabahçe ile Levazım arasında yapılacak karayolu tünelinin Maçka Parkı’nda yapılmak istenen kısmıyla ilgili açıklama yaptı.
"1 metrekare yeşil alan kaybolmayacak"
Açıklamada 1 metrekare yeşil alan kaybı olmayacağı belirtildi.
* Toplam büyüklüğü 138 bin 971 metrekare olan Maçka Parkı’nın 3500 metrekarelik bölümünde tünel girişi için geçici bir çalışma yapılacak.
* Çalışma tamamlandığında 3500 metrekarelik alan eski haline döndürülecek ve 1 metrekare yeşil alan kaybı olmayacak.
* Çalışma yapılacak alanda 97 adet ağaç bulunuyor. Ağaçların zarar görmemesi için İstanbul Orman Fakültesi’nden alınan 29 Aralık 2016 tarih 221560 sayılı rapor doğrultusunda hassas bir çalışma yürütülecek.
* Bu ağaçların bir kısmı uzmanlar nezaretinde özenle taşınıp Maçka Parkı içinde bir kısmı da farklı alanlarda yaşatılacak. Çalışmalar sırasında ağaçların kesilmesi söz konusu değil.
* Tünel tamamlandığında çalışma yapılan 3500 metrekarelik alandan nakledilen ağaç sayısı kadar ağaç yine aynı yere dikileceği için ağaç sayısı azalmayacak aksine artmış olacak.
Şişli Belediyesi de itiraz etti
Dün de Şişli Belediyesi, Maçka Parkı'ndaki inşaat ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığı itirazda parkın nefes alma ve afet toplanma alanı olduğuna dikkat çekerek İBB kararına itiraz etmişti.
Parkta neler oluyor?
Söz konusu tünelin 7,5 kilometre olması planlanıyor. Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri Projesi geçtiğimiz yıl, Mayıs 2016’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde gerçekleştirilen oylama sonucunda kabul edildi. Projenin 2019’da tamamlanması planlanıyor.
İstanbul'da Dolmabahçe ile Levazım arasında yapılacak karayolu tüneli kapsamında Maçka Parkı'nın etrafı çitlerle çevrildi. Parkın alt tarafındaki koşu yolunda ağaçlar sökülmeye başlanırken, koşu parkurunun da bir kısmı kapatıldı. Kesilecek ağaçlar da numaralandırıldı.
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Kahraman, bianet’e yaptığı açıklamada, “Maçka Parkı’nın işgal edileceğini net şekilde söyleyebiliriz” dedi.
İBB ise “Söz konusu alanda İstanbul trafiğini rahatlatmak üzere Dolmabahçe Levazım arası karar araç tünelleri ve kavşak inşaatları yapılacaktır. Müdürlüğümüz çalışmaları süresince Maçka Parkı’nın karşısında bulunan alan yaya geçişlerine kapatılmıştır" dedi.
Maçka Demokrasi Parkı hakkında
Kadırgalar Vadisi’nde (Harbiye Kongre Vadisi) üzerine kurulu park, Dolmabahçe, Maçka, Nişantaşı ve Harbiye arasındaki geniş bir alanı kaplıyor.
Parkta ıhlamur, kavak, gürgen, kestane, meşe, akasya, çınar, şimşir, kızılağaç, ceviz ve dış budak ağaçlarının yanı sıra yüzlerce çeşit bitki bulunuyor.
Maçka Demokrasi Parkı'nın içinde iki spor aletleri parkı, iki cocuk oyun alanı, iki kahvehane ve lokanta, bir yapay ada ve iç içe toplam dokuz yapay havuz var.
Maçka Demokrasi Parkı'nın bulunduğu vadi ile ilgili ilk bilgilere 19. yüzyılın ortalarında rastlanır. Sık ağaçlıklı küçük kulübelerle bezenmiş ve yanından dere akan bir vadi olarak tanımlanan bu bölgenin at sürme, piknik ve mesire alanı olarak kullanıldığı düşünülüyor.
1990'lı yılların başında yanından kanalizasyon deresi akan ormanlık bir alandı. Bölge 1993 yılında restore edildi. Adına "Demokrasi" kelimesi restorasyon sonrası verildi. Bu çalışma sırasında Beyoğlu Evlendirme Dairesi ile parkı birleştiren bir teleferik inşa edildi. (NV)