İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Meclis oturumunda yaptığı sunumunda, 26 Eylül'de, Silivri'de, Marmara Denizi açıklarında 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından, AFAD ve İBB'ye 5 bin 253 ihbar geldiğini belirtti.
İmamoğlu, incelemeler sonunda 224 ağır hasarlı, 754 de az hasarlı bina tespit edildiğini kaydetti. TÜBİTAK MAM, Kandilli Rasathanesi ve İBB uzmanlarının hazırladıkları çalışmalara göre; İstanbul'da, Marmara Denizi içerisinde 30 yıl içinde, 7 ve üstü bir deprem olma olasılığının yüzde 65 olduğu bilgisini paylaştı.
"Deprem" konulu 13 bölümlük sunum yapan İmamoğlu, İBB'nin, özellikle 1999 Marmara Depremi sonrasında, depreme hazırlık konusunda ulusal ya da uluslararası birçok kurum ile farklı çalışmalar yaptığını hatırlatan İmamoğlu şöyle devam etti:
"İstanbul büyük depreme hazırlıklı değil"
"Tespitlerde bulunulmuş, tahminler sıralanmış, uygulama önerileri geliştirilmiş. Ancak yapılan tüm bu çalışmalar, sonrasında hayata geçmediği/geçemediği için İstanbul hala beklenen büyük depreme hazırlıklı değildir. Daha fazla beklemeye tahammülümüz yok."
"İBB Deprem Seferberlik Planı"nı devreye soktuklarını vurgulayan İmamoğlu, "Bizler, tüm İstanbulluların da desteği ile hayata geçecek projeler üretmek, İstanbul'u güçlendirmek için kolları sıvıyoruz ve bir seferberlik başlatıyoruz" diye konuştu.
Yapılan hasar tahmin çalışmalarına göre depremin İBB'nin en öncelikli konusu haline geldiğinin altını çizen İmamoğlu, "Yaşanacak maddi ve manevi hasarı onarmaktansa öncelikli hedef daha da gecikmeden önlem almak olacaktır" dedi. İBB Başkanı "Deprem Seferberlik Planı" için 5 başlık paylaştı:
- Afet odaklı kentsel dönüşüm çalışmaları.
- Mevcut alt yapı ve ulaşım ağının afetlere dayanıklı hale getirilmesi.
- Sismik ve yer bilimleri çalışmaları.
- Afet sonrası toplanma / barınma alanları.
- Afet odaklı eğitim ve kapasite geliştirme.
Yıkıcı deprem senaryosu
İstanbul'un gece konut nüfusunun 15 milyon, gündüz nüfusunun ise 6 milyon olduğunu belirten İmamoğlu, kentteki toplam 1 milyon 166 bin binanın 255 bininin 1980 öncesinde, 533 binin 1990-2000, 376 bininin de 2000-2019 yılları arasında inşa edildiğini kaydetti.
İmamoğlu, İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından 2018'de gerçekleştirilen "Deprem ve Hasar Kayıp Tahmin Çalışmasına" göre; İstanbul'da olası gerçekleşecek 7,5 büyüklüğündeki yıkıcı deprem senaryosunu da paylaştı.
7.5 büyüklüğündeki yıkıcı bir deprem senaryosuna göre; İstanbul'da çok ağır ve ağır hasarlı bina sayısı 48 bin, orta ve daha üstü hasarlı bina sayısı 194 bin olacak. Bu rakamlara göre; binaların yüzde 22,6'sı yıkılacak, 25 milyon ton enkaz oluşacak, yolların yüzde 30'u kapanacak, 463 içme suyu noktası, bin 45 atık su noktası ve 355 doğal gaz noktası hasar görecek. Toplamda 120 milyar TL yapısal ve yapısal olmayan ekonomik kayıp yaşanacak.
Kasım ayında Deprem Çalıştayı yapılacak
Kasım ayı içerisinde, konunun tüm paydaşlarının katılımıyla "Deprem Çalıştayı" düzenleyecekleri bilgisini veren İmamoğlu, İstanbul'da gerçekleşebilecek olası bir deprem ile ilgili tüm bilimsel verinin hızlı, etkili ve güvenilir bir şekilde İBB'ye aktarılmasının 1 yıl içerisinde sağlanacağını belirtti.
Tsunami tehlikesine de dikkat çeken İBB Başkanı, "6 ay içerisinde ilçelerdeki tsunami tehlike ve risk analizlerine bağlı bilinçlenme ve farkındalığın artırılması, ortaklaşa ve bireysel proje üretme ve uygulama yeteneklerinin artırılması hedeflenmiştir" dedi.
"859 toplanma alanı hazırlıyoruz"
859 toplanma alanı hazırladıklarını aktaran İmamoğlu, şunları söyledi:
"Vatandaşın afet öncesi, anı ve sonrasında hazır olması için her binanın toplanma alanlarının ve bu alanlara ulaşımı sağlayacak tahliye koridorlarının belirlenmesinde ilk 6 ayda AFAD ile koordinasyon ve muhtarların bilgilendirilmesi, belirlenen toplanma alanı tahliye koridorlarının vatandaşla paylaşılması ve el kartelalarının hazırlanması sağlanacak." (AÖ)