İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından işten atılan ve haklarının ödenmediğini, istifaya zorlandıklarını söyleyen işçiler "Haksız Olarak İşten Atılan İBB Çalışanları" imzasıyla bir çağrı metni paylaştı.
Temelde üç talebi olan işçiler, perşembe (28 Temmuz) gününden itibaren ise belediye binası önünde oturma eylemine başlayacaklarını duyurdu.
Sivil ölüme mahkum edilerek Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kodlarıyla işlerinden edildiklerini ve İBB yönetiminin tutumuna karşı mücadele edeceklerini söyleyen işçilerin talepleri şöyle:
|
TIKLAYIN - İBB'ye çağrı: Veysi Altıntaş işe iade edilsin
"Risksiz alanda siyaset"
Sosyal medyada "İBB'de İşçi Kıyımı" hesabı üzerinden dolaşıma giren metinde, özetle şu ifadeler yer aldı:
"Siyaset yaparak seçim kazanmış karar alıcıların, insanların hayatını etkileyen mühim konularda siyasi söylemler geliştirmeye yanaşmaması kabul edilemez. Özellikle İBB yönetiminin siyaseti risksiz alanda yapma tutumu nedeniyle önemli toplumsal mağduriyetler yarattığıyla yüzleşmesi gerekiyor. AKP iktidarının kendi politik gündemine uymadığı için hukuksuz bir şekilde uydurduğu damgalamaları sorgulamadan kabul etmek ve bu izi takip ederek eylemde bulunmak, İBB yönetimin sahip olduğu meşruiyeti yitirmesine neden olabilir.
"Sistematik işten çıkarma süreçleri, İmamoğlu ve ekibinin bilgisi ve onayı dahilinde yürütülmektedir. Bu haliyle mesele asla münferit olmadığı gibi, orta ve alt kademe yöneticilerin kişisel inisiyatifleri de bu noktada belirleyici değildir. Antidemokratik, hukuk tanımaz AKP iktidarına karşı demokrasi ve özgürlük talep ettiğini dile getiren İBB yönetiminin iktidarın hukuksuzluğuna ortak olmaması gerekir.
İBB’nin Haksız Biçimde İşine Son Verdiği Çalışanlar Olarak Ortak Açıklama ve Eylem Çağrımız pic.twitter.com/As6rT3A8ZC
— İBB'de İşçi Kıyımı (@ibbdeiscikiyimi) July 25, 2022
"İBB'nin AKP iktidarının baskılarına direnmek için siyasi/toplumsal gücü vardır. Hakkında herhangi bir dava, soruşturma, gizli soruşturma vs. olanlara yönelik yürütülen güvenlik soruşturmaları gerekçe gösterilerek yapılan işten çıkarmalar bu nedenle hukuki bir zorunluluk değil, İBB yönetiminin siyasi tercihidir.
"CHP programı dahilinde yerel yönetim faaliyetlerini yürüten İBB yönetiminin güvenlik soruşturması nedeniyle personelin işine son vermesi, partinin 2018 yılında yayımladığı genelgeye aykırıdır. Ayrıca mevcut uygulamaların, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun fikrini söylediği için kimsenin işinden edilmeyeceği ve barış imzacılarının işlerine iade edilecekleri beyanlarının da hilafına olduğu görülüyor.
"Asla geri adım atmayacak ve hakkımız olanı alana kadar alanlardan ayrılmayacağız!"
(TY)