“Caddebostan 1 Plajı” olarak geçen ve Kadıköy-Bostancı yolunda 18 Mart bölgesinde bulunan Büyük Kulüp arkasındaki plaj paralı hale getirildi.
Plajın iki ucundaki girişlere turnikeler yerleştirilirken, diğer girişler suntalarla kapatıldı.
Turnikelerin başında bulunan bir yetkili, plaja girişin öğrenciler için 7 lira, diğer kişiler için 17 lira olduğunu söyledi.
Nedenini sorduğumuzda ise plajda şemsiye ve şezlong verildiğini söyledi.
Peki, şezlong ve şemsiye kullanmak istemezsek ne oluyor?
O zaman, yaklaşık 500 metre ilerdeki koyda yer alan bedava plaja gidebilirmişiz.
Yani, “Yok ben kumda oturacağım”, “Kıyıda yürüyeceğim”, “Denize taş atacağım”, “Havlumu serip, denize gireceğim” deme şansımız yokmuş.
Yetkiliye kumsalların herhangi bir özel teşebbüsün tekelinde olmasının ve insanların kumsala girmesinin engellenmesinin yasal olup olmadığını soruyoruz ve şu cevabı alıyoruz:
“Valla ben bilmiyorum. Burası İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin özel alanı ve uygulamayı onlar getirdi. İsterseniz Beyaz Masa’yı arayabilirsiniz.”
Beyaz Masa: Belediye Meclisi kararı
Beyaz Masa’dan bianet’e yapılan açıklamada ise şunlar ifade edildi:
“İBB olarak Anadolu yakasında üç, Avrupa yakasında iki plaj işletiyoruz. Bunlardan sadece Caddebostan 1 numaralı plaj ve Güneş plajında ücret alınıyor. Diğer üç plajda ise herhangi bir ücret alınmıyor.
“Bu iki plajdan ücret alınmasına İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi karar verdi. Dolayısıyla belediye de kararı uygulamakla yükümlü. Uygulamanın yasal boyutları hakkında benim bir söz söylemem doğru olmaz.
“Beş plajdan üçü halka tamamen açık. Diğer iki plajda ise daha kaliteli hizmet verilebilmesi için ücret alınıyor.”
Küçük: Sahiller kamunundur
Konu hakkında bianet'e konuşan Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, sahillerin kamu malı olduğunu ve herhangi bir şekilde halka kapatılmasının mümkün olmadığını söyledi.
Turizm merkezlerindeki beş yıldızlı otellerde bile şemsiye ve şezlong hizmetlerinin ücret karşılığı verildiğini ama bunlardan yararlanmak istemeyen kişilerin de istediği plaja gidip, yürüyüp, kumsalda uzanıp, denize girme hakkı bulunduğunu ifade eden Küçük, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu uygulamasının Birleşmiş Milletler Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesi'ne de aykırı olduğunu belirtti. (EKN)