Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Yaz döneminde kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte sonbahardan itibaren dünya genelinde Covid-19 vaka sayılarında artış yaşandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ‘Omicron’ adını verdiği Güney Afrika kaynaklı yeni varyant hızla yayılırken, Avrupa ülkeleri adım adım kısıtlamalara geri dönmeye başladı.
TIKLAYIN - Omicron varyantıyla ilgili son gelişmeler
TIKLAYIN - BioNTech'ten Omicron varyantı açıklaması
Son verilere göre, toplam vaka sayıları açısından Türkiye, Dünya’da 6. sırada, Avrupa’da ise 2. sırada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, her gün ortalama 20 binden fazla kişi hastalanıyor ve 200 civarında yurttaşımız hayatını kaybediyor.
Artan vakalara karşı alınacak önlemleri görüşen İBB Bilimsel Danışma Kurulu, önemli tavsiye kararları aldı.
Aşı vurgusu
İşte İBB Bilimsel Danışma Kurulunun uyarıları:
►Kapalı alanlarda maske takmaya, mesafeyi korumaya ve havalandırmanın sağlanmasına dikkat edilmeli.
►Maske zorunlu haller dışında çıkarılmamalı, özellikle diğer insanlarla iki metre mesafenin korunamadığı açık alanlarda da titizlikle maske kullanılmalı.
►Kapalı alanlarda HES kodu kontrol uygulaması mutlaka yapılmalı.
►Kapalı ortamlarda pencerelerin açık olmasına dikkat edilmeli.
►Penceresi olmayan yerlerde havalandırma yüzde yüz temiz hava ile yapılmalı. Bu şekilde havalandırılmayan mekanlarda bulunulmamalı.
►Açık alanı olmayan restoran ve kafelerde kalış süresi kısa tutulmalı, iki metre mesafenin korunmasına özen gösterilmeli.
►Toplu taşıma ve büyük kalabalıklarda mutlaka koruyuculuğu yüksek maske kullanılmalı.
İBB Bilimsel Danışma Kurulu aşının zorunluluğunu da hatırlatarak, mutlaka aşı olunması gerektiğine vurgu yaptı. Tüm bilimsel kaynaklar ve çalışmalar aşıların hastalığın ağırlaşmasını ve ölümleri engellediğini göstermektedir. Kurul, aşı olmayanların da aşılanması halk sağlığının korunması adına sağlanmalı görüşünü dile getirirken, hatırlatma dozunun gerekliliğine de işaret etti.
Bilinen belirtileri: Aşırı yorgunlukYeni omikron varyantıyla bağlantılı Covid semptomları, Güney Afrikalı bir doktor tarafından "son derece hafif" olarak tanımlandı. Güney Afrika Tabipler Birliği başkanı Dr. Angelique Coetzee, Pazar günü BBC'ye, 18 Kasım civarında, "olağandışı semptomlar" ile başvuran hastaları görmeye başladığını söyledi. "Aslında 33 yaşlarında olan bir erkek hastayla başladı ... ve bana son birkaç gündür aşırı derecede yorgun olduğunu ve biraz baş ağrısıyla birlikte bu vücut ağrıları olduğunu söyledi" diye aktardı. Hastanın boğaz ağrısı olmadığını, ancak daha çok "boğazı cızırtısı" olduğunu, ancak öksürük veya tat veya koku kaybı olmadığını söyledi. Coetzee, erkek hastayı Covid için test ettiğini ve ailesi gibi onun da pozitif olduğunu söyledi ve ardından o gün delta varyantından farklı olan aynı tür semptomlarla başvuran daha fazla hasta gördüğünü söyledi. 30'dan fazla mutasyonu varVaryant, Alfa ve Delta varyantları gibi Yunan kod adlarının modelini izleyerek Dünya Sağlık Örgütü tarafından Omicron olarak adlandırıldı. Güney Afrika'daki Salgın Tepki ve Yenilik Merkezi'nin direktörü Prof Tulio de Oliveira, bir medya brifinginde Prof de Oliveira, yeni varyantta virüsün vücudumuzun hücrelerine açılan kapıyı açmak için kullandığı anahtar olan spike proteininde 30'dan fazla mutasyon olduğunu söyledi. Bu mutasyon seviyesi uzmanlara göre büyük olasılıkla virüsü yenemeyen tek bir hastadan geldi. |
(EMK)