*Fotoğraf: Fatoş Erdoğan
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) işten attığı Barış Akademisyenleri ile çalışanlar, belediyenin Saraçhane binası önünde süresiz oturma eylemi başlattı.
Eylemde, “İşimizi geri istiyoruz” yazılı pankart yanı sıra “KOD-42 al başına çal”, “Barış akademisyenleri onurumuzdur” ve “direne direne kazanacağız” dövizleri taşındı.
İBB Göç Birimi'nde çalışan ve 13 Haziran'da KOD-42 gerekçe gösterilerek işten atılan Alçay Çelik Alkan, yaşadığı süreci bianet'e anlattı.
17 Haziran 2021’de Göç Biriminde Sosyal Uyum Çalışanı olarak başlayan Çelik Alkan, birinci yılının dolmasına dört gün kala "güvenlik soruşturması" gerekçe gösterilerek işten atılıyor. Güvenlik soruşturmasının detayına ilişkin ise hiçbir bilgi verilmiyor.
"Evraklarım dört kez kayboldu"
Çelik Alkan, İBB'ye internet üzerinden başvuru yaptığını, bir süre sonra mülakata çağrıldığını ve işe kabul edildiğini söylüyor.
İşe başladığı zaman adli sicil kaydı verdiğini ve herhangi bir sorun olmadığını ifade eden Çelik Alkan, haksız yere işten atıldığını ve yargı yoluna başvurduğunu belirtiyor:
"İBB’ye başlarken yüzlerce evrak istendi, bütün evrakları eksiksiz teslim etmiştim, evraklar içinde adli sicil kaydı da vardı. Adli sicil kaydımda hiçbir sorun yoktu.
"Bugüne kadar herhangi bir sorun yoktu fakat işe başladıktan sonra dört kez diplomam, ehliyetim ve ikametgahım kayboldu, bütün bunları dört kez yeniden teslim ettim. Hatta en son aradıklarında açıkça sordum 'evrak nasıl kayboluyor bir sorun mu var, dördüncü kez gönderiyorum' dedim. 'Bir sorun yok, herkesin karşılaştığı bir sorun' diye yanıt verdiler. 10 gün sonra işten atıldım.
"KOD-42'den işten atıldınız, dediler"
"13 Haziran’da bir telefon geldi ve 'güvenlik soruşturması kapsamında işten atıldınız' denildi. Bunun dışında hiçbir açıklama yapılmadı. Birinci yılımın dolmasına dört olduğunu ve öncesinde çıkarıldığım için tazminat alamayacağımı ifade ettim.
"Bana, 'KOD-42 ile hiçbir talepte bulunamayacağım' söylendi. KOD-42’nin ne olduğunu bilmiyordum, daha sonra öğrendim ki; bir sonraki işe girme sürecini dahi etkiliyormuş. İşten atılan 10 arkadaşım da KOD-42 gerekçesiyle çıkarıldı. Ama toplamda işten atılanların sayısı 42 ancak diğer arkadaşlarımızın çıkarılma gerekçesini bilmiyoruz."
"İstenilen evrakları eksiksiz teslim ettim"
"KOD-42'ye gerekçe yapılan 'yalan beyan'dan ne kasettiklerini bilmediklerini" belirtiyor Çelik Alkan ve şöyle devam ediyor: "Sözlü beyan yok zaten her şey evraklarla ilerliyor. İstenilen evrakları da eksiksiz teslim ettik zaten o evrakları vermeyecek olsak işe başlayamıyoruz.
"Neye dayanarak ‘yalan beyan’ dediklerini bilmiyoruz, sanırım hiçbir hak vermemek için bu yola başvurmuşlar çünkü diğer kodlardan çıkardıklarında haklarımızı vermek zorunda olduklarını öğrendik.
"8 yıl önce Ali İsmail anmasına katıldım"
"Ayrıca ben KOD-42’yi öğrendikten sonra e-devletime ‘ne sebep olabilir’ diye girip baktım. Karşıma, 8-9 yıl öncesine ait Ali İsmail Korkmaz anmasına katılmış olmamdan kaynaklı yargılandığım dosya çıktı. 2911’den yargılanıyorduk. Bu dosya daha önce kapandı, savcı itiraz etti yeniden açıldı.
"Fakat burada iki önemli nokta var. Birincisi; İBB, Ali İsmail Korkmaz’ı Gezi’yi sahiplendiğini söylüyor fakat beni Ali İsmail Korkmaz anmasına katıldığım yargılandığım bir dava nedeniyle işten atıyor. Bundan başka bir gerekçe olamaz çünkü atma gerekçesi olarak, ‘güvenlik soruşturması’ dediler ve bu davadan başka bir şey yok.
"Beş kişilik bir komisyon kurulmuş"
"İkincisi ise; bu dosya kapanmıştı yeniden açılmış ve bundan haberdar olmaları mümkün değil, dosya kendilerine gönderilmiş olabilir. Belki de birileri bizlerin işten çıkarılması için isimlerimizi gönderdi, bilemiyoruz ama farklı bir süreç yürütüldüğünün farkındayız. Beş kişilik bir komisyon kurulmuş ve şubat ayından bu yana işten atmalar başladı."
İBB'den yanıt yok
Konuya ilişkin İBB ile görüştük "yetkili kişilerin size dönmesini sağlayacağız" denildi fakat herhangi bir geri bildirim yapılmadı.
Barış Akademisyenleri de işten atıldı
İBB, dün de Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2016 yılında Niğde Üniversitesi'nden ihraç edilen Barış Akademisyeni Fatma Gül Eryıldız Şenvardar'ın işten attı. Geçtiğimiz ay ise; Barış Akademisyeni Veysi Altıntaş'ın işine son vermişti.
KOD 42 nedir?
Tepki çeken madde, "İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması" şeklinde ifade ediliyor.
(RT)