* Fotoğraf: Tansu Pişkin - bianet
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Adalar’daki faytonların satın alınmasını kararlaştırdı.
İBB, faytonların sahiplerinden satın alınması yönündeki kararı Belediye Meclisi’nden geçirdi.
İBB’nin Ocak ayı ilk meclis toplantısında Adalar’da toplu taşımacılıkta kullanılan at ve araçlarıyla birlikte tescilli fayton plakalarının satın alınmasıyla ilgili Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün teklifi görüşülmüştü. Görüşmenin ardından teklif, ilgili komisyona gönderildi. Komisyon raporu bugün İBB Meclisi’nde gündeme geldi. İBB’nin Adalar’daki faytonların satın alınması İBB Meclisi’nde oy birliği ile kabul edildi.
Buna göre, İBB fayton başına 300 bin TL ödeyecek.
Gül: Atların hayvan haklarına uygun şekilde yaşaması sağlanacak
Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, meclis üyelerine teşekkür konuşması yaptı.
Gül, Adalar’da birkaç faytonun kalabileceğini, ancak bunun sembolik olacağını, ulaşım aracı olmayacağını, bu konunun daha sonra değerlendirileceğini söyledi.
Faytonculuk yapanların atlara eziyet ettiği şeklinde bir algı olduğunu, ancak 3-4 kuşaktır bu işi yapan bir esnaf kitlesinin olduğunu belirten Gül, algının bir itibarsızlaştırmaya yol açtığını, onların da çoluk çocuğu olduğunu, onlarla dayanışma içinde olunması gerektiğini vurguladı.
Gül, Adalar’da bulunan bütün atların anakaraya çıkartılarak hayvan haklarına uygun şekilde yaşamaları için gerekenlerin yapılacağını da sözlerine ekledi.
Ne olmuştu?
Aralık ayı sonunda Alar’da “at vebası” olarak bilinen Ruam hastalığı tesapit edildi.
Bunun üstüne Adalar Kaymakamlığı, Büyükada'da görülen ve "at vebası" olarak bilinen Ruam hastalığı nedeniyle 81 atın öldürüldüğünü açıkladı.
İstanbul Büyükada’da faytona koşulan atların 81’inde Ruam hastalığının tespit edilip öldürülmesinin ardından 347 hayvan hakları dernek ve topluluğu ortak imzalı bir basın açıklaması yayımladı. Sivil toplum örgütleri atların faytonlarda kullanılmaması da dahil, taleplerini altı başlıkta sıraladılar.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ruam hastalığı nedeniyle Adalar’da atların faytonlarda kullanılmasının üç ay süreyle yasaklandığını açıkladı.
Öte yandan hak savunucuları Saraçhane'deki İBB önünde oturma eylemine başladı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Ruam hastalığı" nedeniyle Adalar'da meydana gelen faytona koşulan at ölümlerini protesto amacıyla Saraçhane'de eylem düzenleyen gruptan 7 temsilciyle makam odasında görüştü. İmamoğlu, Adalar’da ulaşımın yüzde 90’ının elektrikli araçlarla sağlanacağını söyledi.
İmamoğlu ertesi gün yaptığı açıklamada Adalar’da 35 faytonun sembolik olarak kalacağını belirtti.
Ada Gönüllüleri Derneği, Adakademi Vakfı, Adalar Vakfı, Arka Güverte, Adalar Denizle Yaşam, Spor ve Kültür Derneği (ADYSK), Burgazada Kültür ve Kalkınma Derneği, Cesaret Derneği, Dünya Mirası Adalar Girişimi, Heybeliada Kütüphane Derneği ve Kamino Yelken Spor Kulübü Derneği, ortak açıklama yaparak İBB’den ulaşım eylem planının tamamlanmasını istedi. (EKN)