Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Haziran 2014’ten beri elinde tuttuğu Irak’ın Telafer kentine yönelik operasyon başladı
Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Musul'un batısında bulunana ve stratejik önemi olan Telafer’e yönelik kara harekâtının başlattıklarını resmi olarak duyurdu.
İbadi açıklamayı Orak televizyonunda yaptı ve IŞİD'li savaşçıların "teslim olmaktan ya da ölmekten" başka seçenekleri olmadığını söyledi.
Stratejik bölge
Telafer bölgede askeri olarak stratejik bir bölge olarak yorumlanıyor. IŞİD Irak'ın Ninava vilayetine bağlı, Musul’un kuzeyindeki Telafer kentinin kontrolünü ele geçirmesinin ardından Bağdat'a doğru ilerlemişti. Bir ay sonra Şengal’i ve Musul Barajı’nı ele geçirmişti.
Musul'un 60 km kadar batısında yer alan kasabanın IŞİD öncesi nüfusu 220 bin civarındaydı. Çoğunluğu Sünni olan nüfusun yaklaşık dörtte biri Şii Irak Türkmenlerinden oluşuyor.
Nüfusun bu yapısı dolayısıyla 2003’te ADB, Irak’ı işgal ettiğinde Şii ve Sünni gruplar arasında mezhep çatışmaları yaşanmıştı.
IŞİD'in Suriye ile bağlantısı
Telafer operasyonu IŞİD’e karşı yürütülen askeri harekat açısından önemli. Çünkü Musul’da sıkışan IŞİD’in Suriye sınırıyla bağlantısı Telafer üzerinden gerçekleşiyor.
Bugün kasabanın batısı, doğusu ve güneyindeki toprakları Irak ordusu ve Haşdi Şabi, kuzeyindeki toprakları ise Peşmerge kontrol ediyor.
Haşdi Şabi gerginliği
Bölge hem Suriye hem de Türkiye sınırına yakın. Erdoğan Haşdi Şabi’nin (Halk Seferberlik Güçleri) Telafer’e doğru yürümesi üzerine Ekim 2016’da sert bir açıklama yapmıştı:
“Telafer tamamen Türkmen ili, ilçesi. Bunun yarısı Şia yarısı Sünni. Biz tabii değerlendirmeyi Şia, Sünni üzerinden değil aslında gönlümüzün arzusu bunu tamamen Müslüman olarak bakıyoruz. Fakat Haşdi Şabi burada eğer böyle bir terör estirirse kesinlikle buna olan cevabımız bizim farklı olur."
Erdoğan’ın tehlike olarak gördüğü Haşdi Şabi, Irak'ın Şii dini lideri Ayetullah Sistani’nin IŞİD’in Musul’u ele geçirmesi sonrası yayınladığı fetva sonrası kurulmuştu. Ağırlığı Şii milislerden oluşan farklı örgütlerin oluşturduğu Haşdi Şabi’nin içinde Türkmenler de bulunuyor. Ancak örgütün İran’la bağlantısı olması ve Şii ağırlığı AKP iktidarı tarafından tehlike olarak algılanmasına neden oluyor.
Haşdi Şabi içinde Bedir grubu, Asaib Ahl El-Hak, Barış Tugayları (Mukteda El Sadr'ın grubu), Hizbullah Tugayları, Seyyid El Şuhada Tugayları, Kataib El İmam Ali, Ebu El-Fadl El-Abbas Güçleri, Harakat Hizbullah El-Nucaba gibi örgütler bulunuyor. Ancak İbadi açıklamasında milislerden bahsetmedi.
Haşdi Şabi'nin en son Kasım 2016'da Telafer Havaalanı'nı geri aldığı duyurulmuştu. (HK)
* Fotoğraf: Haşdi Şabi'nin Telafer Havaalanı'nı geri alışı, Kasım 2016, AA
Kaynak: AA, BBC.