Beş gün süren festival kapsamında "Dünya Yoğun Bakımda" konulu bir panel de düzenledi. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, küresel ısınmanın dünyanın geleceğini felakete sürüklediğini ve bu konuda insanların eğitilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Geleceğin bir benzeri geçmişte yaşanmadı" dedi.
Kadıoğlu: Halk bilinçlendirilmeli
İ.Ü. İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, çevre konusunda verilen eğitimin yetersiz olduğunu vurgulayarak, "Sorumlu insanlar olamıyoruz, göç aldı başını gidiyor, organik kimya adıyla pazar açılıyor, resmi dairelerin lağımları denizlere akıtılıyor" diye konuştu.
İklim ve çevre bilgisinin tüm halkı ilgilendirdiği bilincinin insanlara verilmesi gerektiğini kaydeden Kadıoğlu, "Dünya, eskiden 150 bin yılda 1 derece ısınırken şimdi 150 yılda 1 derece ısınıyor. Toplum da artık bir şeyler yapmalı" şeklinde konuştu.
"Medya çevreye duyarsız"
Basının çevre ile ilgili yeterince haber yapmadığını ve muhabirlerin çevre konusunda eğitimsiz olduğunu savunan Kadıoğlu, "Gazetelerde ve televizyonlarda 40 spor muhabiri varken bir tane çevre muhabiri yok" diye konuştu.
Siyaset bilim ve İktisat uzmanı olmasının yanı sıra çevre konusunda da dersler veren Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof Dr. Melda Cinman Şimşek de çevre konusunun önceleri küçümsediğini, ancak dersleri için yaptığı araştırmalarda çevre eğitiminin önemini anladığını belirtti.
Şimşek, "Çevre olamadan iktisadın ve siyasetin bir anlamı olmayacaksa, varolamayacaksak, bölüşümün ne anlamı var" diye konuştu.
Çevre sorunlarını en iyi anlatan filmler ödüllendirildi.
"En İyi Belgesel Kısa Film Ödülü" Behiye Yılmaz'a verilirken, "En İyi Kurmaca Kısa Film Ödülü" de Davut Sakallı'nın oldu.
"En İyi Canlandırma Kısa Film Ödülü" ise Erol Aydoğan'a verildi.
Yarışmanın seçici kurulunda Yrd. Doç. Dr. Ceyhan Kandemir, Binnur Feyizli, Cihat Tamer, Ediz Hun, Haluk Ayvazoğlu, Özcan Bilir, Senem İşmen, Serdar Akar, Vural Çavuşoğlu yer aldı. (AE/NZ/EÜ)