Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Tarih Bölümü mezunu Hüseyin Edemir, "örgüt üyeliği" suçlamasıyla yargılandığı davada altı yıl üç ay ceza aldı ve tahliye edildi. Ancak hapis cezasını temyize gönderen ve beraatini isteyen savcı başka bölgeye atanınca, yeni savcı mahkemenin kararının uygun olduğunu söyleyerek cezayı temyizden geri çekti. Edemir, tekrar cezaevine girme tehlikesiyle karşı karşıya.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın 23 Haziran'da görülen beşinci duruşmasında altı yıl üç ay ceza almasının ardından tahliye edilen Edemir, çıktığında, "Cezaevinde neden yattığımı bilmeden 1,5 yıl kaldım" demişti.
ODTÜ mezunu Edemir, eğitimine Almanya'da devam etmeye hazırlanırken, nişanlanacağı gün, 31 Ocak 2010'da gözaltına alınmıştı. 1999'da yurtdışındaki bir aramada bulunan ve 2001'de Gençlik dergisine yapılan baskında ele geçirilen iki sayfalık belge "delil gösterilerek", Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP-C) üyeliğiyle suçlandı ve 1 Şubat'ta tutuklandı. Edemir'in arkadaşları, kurdukları "Hüseyin'e Özgürlük İnsiyatifi" kapsamında "Beni de Al" isimli bir klip hazırlamış ve "O içerideyse bizi de alın" demişlerdi.
Ergenekon'a şerh
Edemir'in davasına bakan, aynı zamanda Ergenekon davasının savcılarından olan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Kasım İlimlioğlu, Edemir'in beraatini istemiş, ceza almasının ardından da sonucun bozulması için temyize götürmüştü. İlimlioğlu, Ergenekon davasına bakan diğer savcıları "insan haklarına aykırı davranmakla" suçlamıştı.
Ancak, Edemir'in tahliye edildiği duruşmadan bir gün sonra göreve başlayan yeni savcı, mahkemenin verdiği hapis cezası kararının "doğru ve yasaya uygun olduğunu" bildirerek temyiz kararından vazgeçti.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 20 Haziran'da açıkladığı Yaz Kararnamesi'yle İlimlioğlu özel yetkileri alınarak Büyükçekmece Savcılığı'na atanırken, İlimoğlu'nun yerine Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen getirildi.
Çimen, Edemir'in tahliye olduğu duruşmadan bir gün sonra, 24 Haziran Cuma günü göreve başladı. Pazartesi günü de ilk açıkladığı karar, temyizden vazgeçmek oldu.
"Kararı hukuka aykırı"
Edemir'in Avukatı Oya Aslan, "Üç günde binlerce sayfa iddianameyi ve delili inceleme fırsatını nasıl buldu?" diye soruyor. bianet'e konuşan Aslan, savcının, sanığın aleyhine karar vermesi durumunda sanığa bunu bildirmesi ve danışması gerektiğini söyleyerek, Çimen'in kararının hukuka da aykırı olduğunu ifade etti.
Edemir, cezaevinden çıktığından bianet'e verdiği röportajda, "Türkiye'de hukuk işliyor olsaydı, Kenan Evren Köşk'te, ben de F tipinde olmazdım" demiş ve Eylül ayında yapacağı düğüne herkesi davet edeceğini söylemişti. (AS)