78'liler Türkiye Meclisi, 78'liler Federasyonu, 78'liler Kültür ve Sanat Vakıf Girişimi ve 78'liler Tükenmez Dergisi öldürülüşünün 36. yılında bir açıklamayla Hüseyin Cevahir'i andı.
Açıklamada "68 kuşağından tüm katledilen devrimciler gibi onun bıraktığı miras, gençliğin idealleri, halkların özgürlüğü uğruna canı da dahil, her türlü bedelin ödenmesidir" denildi.
"Hüseyin Cevahir ve tüm katledilen devrimcilerin yaşamları boyunca bize yaktıkları ışığın, karartılan geleceğimizi aydınlatmada yol göstereceğine inanıyoruz."
Hüseyin Cevahir
1947'de Tunceli'de doğdu. Yüksek öğrenim için Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesine girdi. Burada devrimci gençlik hareketlerine katıldı. Dev-Genç içinde yer alan Hüseyin Cevahir, Mahir Çayan'la bu mücadele içinde tanıştı. Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) oluşum sürecinde yer aldı ve kurucularından oldu. Oluşturulan ilk Genel Komite'de yer alarak, Doğu Anadolu Bölge Sorumluluğu'nu üstlendi.
THKP-C'nin 1971 yılında başlattığı "öncü savaşı"nın ilk evresinde gerçekleştirilen merkezi eylemlerin içinde yer aldı. İstanbul'da şehir gerillasının yaratılması amacıyla alınan karar üzerine Mahir Çayan'la birlikte buraya geçti. Fabrikatör Mete Has'ın fidye için kaçırılması ve İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Efraim Elrom'un tutsak alınması eylemlerine katıldı.
Elrom'un kaçırılmasıyla THKP 1 nolu bildirisini yayınlayarak amaçlarını duyurdu ve hükümetten isteklerini açıkladı. İsteklerinin yerine getirilmemesi üzerine bir süre sonra konsolos öldürüldü. Ancak kısa bir süre sonra eylemi gerçekleştiren grup Oktay Etiman dışında yakalandı.
Ardından Mahir Çayan ve Hüseyin Cevahir Maltepe'de saklandıkları evden ayrılırken bekçilerle çatışmaya girdiler. Çatışmanın büyümesi üzerine Sibel Erkan adlı bir kızı rehin alarak binaya geri girdiler. Sıkıyönetim koşulları altında iki kişiyi yakalamak için bir zırhlı tugay seferber edildi. 1 Haziran 1971'de yapılan baskında Hüseyin Cevahir öldürülürken, Çayan yaralı olarak yakalandı
Cevahir'in sanat ve kültür üzerine yayınlanmış çeşitli yazıları yanında, Küba Devrimi üzerine bir yazısı bulunmaktadır.(EÜ)