Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, gazeteci Arda Akın’ın tutuklanmasıyla ilgili açıklama yaptı.
Hürriyet muhabiri Arda Akın, “15 Temmuz darbeye teşebbüs” soruşturması kapsamında “Örgüte bilerek, isteyerek yardım ettiği” iddiasıyla dün tutuklandı.
TIKLAYIN - HÜRRİYET MUHABİRİ ARDA AKIN TUTUKLANDI
“Aynı suçlamayla serbest bırakılmıştı”
Ergin, gazetesinden şu açıklamayı yaptı:
“Gazetemizin muhabiri Arda Akın dün çıkartıldığı 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Fetullahçı Terör Örgütü’ne bilerek ve isteyerek yardımda bulunduğu iddiasıyla tutuklandı.
“Arda Akın, bundan iki hafta kadar önce 29 Temmuz 2016 tarihinde yine Savcılığın tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmiş, ancak 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol tedbiri uygulanması koşuluyla serbest bırakılmıştı. Dün ikinci kez sorgulandığında kendisine atılı suçlamalarla ilgili yöneltilen soruların daha önceki sorgulamayla önemli ölçüde benzerlik göstermesine karşılık, hakimlik bu kez tutuklama tasarrufuna gitti.”
“Arda Akın’a sorgusunda yöneltilen soruların bir bölümü kendisinin gazetemizin kağıt baskısında ya da internet sitesinde yayımlanan haberler, bir bölümü ise şahsi Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla ilgili.
“Arkadaşımızın herhangi bir terör örgütü ile ilişkisi bulunmadığına, çalışmalarının meşru gazetecilik faaliyetleri ile sınırlı olduğuna inanıyoruz.
“Geride bıraktığımız yıllarda aldığı çok sayıda ödül, arkadaşımızın gazeteci kimliğinin ve mesleki başarısının en açık kanıtıdır. Adaletin eninde sonunda tecelli edeceğine ve arkadaşımızın aklanacağına güveniyoruz.”
Ne olmuştu?
Gözaltına alınan Akın, 29 Temmuz’da hakimlik sorgusunun ardından yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol konularak serbest bırakılmıştı. Akın hakkında savcılığın itirazı üzerine yakalama emri çıkarıldı.
Adli kontrol kapsamında imza atmak için dün sabah (15 Temmuz) karakola giden Akın gözaltına alınarak savcılığa getirildi.
Akın’a sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki bazı paylaşımları, şike soruşturmasına ilişkin dönemin emniyet Müdürlerinden Mutlu Ekizoğlu’na attığı bir mesaj ile 7 Şubat MİT krizi haberine ilişkin sorularda soruldu.
MİT krizi haberini bir internet sitesinde gördüğünü, teyit ettiremedikleri için iddia olarak verdiklerini anlatan Akın, sosyal paylaşım sitesindeki paylaşımlarının ise 15 Temmuz darbe girişimi ile herhangi bir alakasının olmadığını savundu, suçlamaları kabul etmedi.
Sorgunun ardından tutuklama talebiyle İstanbul Nöbetçi 5. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Akın, “örgüte bilerek, isteyerek yardım etme” iddiasıyla tutuklandı.
Arda Akın hakkında
Hürriyet gazetesi muhabiri. Olay Yeri adlı köşede haberleri yayınlanıyor. Samsun'un yerel gazetesi Halk Gazetesinde muhabirlik yaptı.
Tutuklanan gazeteci sayısı 37'yi buldu
Akın’ın tutuklanmasıyla birlikte, darbe soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci sayısı 37 oldu.
25 Temmuz’da darbe soruşturması kapsamında 42 gazeteci hakkında, 27 Temmuz’da da eski Zaman gazetesi yazarları ve yöneticilerinin olduğu 47 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti.
30 Temmuz’da hakkında gözaltı kararı verilen 42 gazeteciden 17’si, 31 Temmuz’da eski Zaman kadrosundan 6 kişi, 3 Ağustos’ta eski Zaman muhabiri İbrahim Balta ve 5 Ağustos’ta eski Zaman kadrosundan 12 kişi tutuklanmıştı. (AS)