Hürriyet Gazetesinde 43’ü Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi 50’ye yakın kişinin işine son verilmesinin ardından gazetenin genel yayın yönetmenliğine Ahmet Hakan getirildi.
Çalışanların evlerine tebligat gönderilerek işten atılması sonrası gazetenin genel yayın yönetmenliğini yürüten Vahap Munyar noter yoluyla görevinden istifa etmişti.
Genel yayın yönetmenliğine Ahmet Hakan’ın getirildiği, yarın piyasada olacak Hürriyet gazetesinin sürmanşetinden duyuruldu.
“Hürriyet’te Yeni Dönem” başlığıyla duyurulan haberde “Ahmet Hakan 71 yıldır Türk basınının öncüsü Hürriyet gazetesinin yeni Genel Yayın Yönetmeni oldu” denilerek şu ifadelere yer verildi:
“Hürriyet’in tarafsız, bağımsız çizgisinin korunacağını söyleyen Ahmet Hakan, yeni dönemle ilgili olarak hedeflerini şöyle açıkladı: Hedefimiz Hürriyet’in güçlü markasını daha da yukarıya taşımak olacaktır.”
Sürmanşette ayrıca Hürriyet’in sahipleri Demirören Holding’in Ahmet Hakan’ın yayın yönetmenliğine getirilmesini desteklediğine de yer verildi.
“Demirören’den tam destek” başlıklı haberde Demirören Medya Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören, Başkanvekili Meltem Demirören Oktay ve Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Demirören’in yeni atamaya ilişkin şu mesajına yer verildi:
“Hürriyet’in yeni Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’ın Hürriyet markasına büyük katkı vereceğine inanıyoruz.”
Ne olmuştu?
Hürriyet gazetesi, 30 Ekim 2019 çarşamba günü, bir grup çalışanın işine son verdi. İşten çıkarmalar çalışanların evlerine posta yoluyla yapılan tebligatla gerçekleşti. İşten çıkartmalar ertesi gün de devam etti. Basına, 40'ı aşkın gazetecinin işten çıkarıldığı bilgisi yansıdı.
Basın meslek örgütleri ve sosyal medya kullanıcıları, gazetecilerin evlere gönderilen tebligatla işten çıkartılmasına tepki gösterdi.
Gazetenin yazarları Gülse Birsel ve Naim Dilmener 31 Ekim 2019 perşembe günü sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamada Hürriyet gazetesinden istifa ettiklerini açıkladılar.
Aynı gün gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar da Hürriyet’ten istifasını noter aracılığıyla gazeteye gönderdi.
3 Kasım’da Ayşe Arman, 4 Kasım’da ise Jale Özgentürk gazeteyle yollarını ayırdıklarını açıkladı.
İşten çıkarılanları büyük bir bölümünün Türkiye Gazeteciler Sendikası'na üye olduğu, sendikanın toplu sözleşme yapabilmek için az sayıda kişiye daha ihtiyaç duyduğu bu nedenle gazete yönetiminin sendikalı çalışanların işine son verdiği öne sürüldü.
TIKLAYIN - TGS: Hürriyet’te 43 Üyemiz İşten Çıkarıldı, Bu Bir Sindirme Operasyonu
TIKLAYIN - "Emeğe Saygısızlığın En Çarpıcı Örneği"
Ahmet Hakan hakkında
Gazeteci, CNN Türk’teki “Tarafsız Bölge” adlı programın sunucusu, Hürriyet gazetesinin köşe yazarı.
11 Ağustos 1967’de Yozgat’ta doğdu. İmam Hatip Lisesini bitirdi. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde bir süre okudu. İstanbul’a geldikten sonra Büyükçekmece Hürbakış adlı yerel gazetede bir süre çalıştı.
Üniversitedeyken yazdığı bazı hikâyeler “Yedi İklim” dergisinde yayınlandı. 1993-1994 yıllarında muhabir olarak TGRT’de çalıştı. “Yankı” isimli bir haber programı yapan ekipteydi.
Kanal 7 kurulurken Genel Müdürü Mustafa Çelik’le temas kurup kadroya dahil oldu. Bir süre muhabir olarak çalıştıktan sonra 1995-2003 yılları arasında Kanal 7 Televizyonu Haber Müdürlüğü’nü ve ana haber spikerliğini üslendi. Kanal 7’de İskele Sancak programını yaptı ve bazı bölümlerini kitaplaştırdı. 2004’te Kanal 7 ile anlaşamayarak istifa etti.
Köşe yazarlığına ilk Yeni Şafak’ta başladı. Daha sonra, Sabah’ta çalıştı ve ardından Hürriyet’e geçti. 16 Ocak 2017'den itibaren Kanal D Ana Haber bültenini sunmaya başladı, aynı zamanda Kanal D haber dairesi başkanlığı görevini üstlendi. Kanal D’deki görevi 2019’da son buldu. (EKN)