Hürriyet gazetesinin Hande Fırat imzalı “Karargah rahatsız / Yedi Eleştiriye Yedi Yanıt” başlıklı haberi hakkında, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.
Soruşturma, İstanbul Üniversitesi Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Öğretim Üyesi Mehmet Hakan Sağlam tarafından yapılan suç duyurusunun ardından başlatıldı.
Hürriyet gazetesi soruşturmayla ilgili açıklama yapmadı.
Haberde, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) getirilen yedi eleştiriye, isimsiz bir kaynağın verdiği yanıtlar yer alıyordu.
Savcılık: Cunta izlenimi edinildi
Başsavcı Vekili, Savcılığın Basın Sözcüsü Mehmet Demir de konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı:
“25 Şubat 2017 tarihinde Hürriyet gazetesinde yayımlanan ‘karargah rahatsız’ başlıklı haber içeriğinde bahsedilen karargahın hükümetin icraatlarını önlemeye yönelik bir cunta yapılanması olabileceği izlenimi edinildiğinden ve bu hususta bir şikayet dilekçesi verilmesi de nazara alınarak konu hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştır.”
Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, haberde imzası bulunan Hande Fırat da ifadeye çağrıldı.
Mehmet Hakan Sağlam, suç duyurusunu yaptıktan sonra adliye çıkışında gazetecilere açıklama yaptı:
“Türkiye, 15 Temmuz gibi bir olay yaşadı. 15 Temmuz'da bu ülke 250 şehit verdi, yaklaşık 3 bine yakın insan da gazi durumuna düştü. Ülke neredeyse bir kan gölüne dönecekti. Belki Türkiye Cumhuriyetinin bölünmesiyle 10-15 devletin çıkarılması mümkün olacaktı. Bu kadar olaya rağmen hala ordu içerisinde bu tür eylemi düşünebilecek insanlar varsa, vatan hainleri varsa bunların tespit edilmesi amacıyla suç duyurusunda bulundum.”
Suç duyurusunda, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ile gazete yöneticilerinin “Terör ve terör örgütü mensuplarını övme”, “Anayasal düzene karşı suçlar” ve “Devletin güvenliğine karşı suçlardan” yargılanmaları istenirken, gazeteye de el konması talep edildi.
Fırat: Haberi doğru düzgün okumuyoruz
Hande Fırat, bu sabah katıldığı CNN Türk yayınında habere yönelik eleştirilerle ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Haberlerin içini doğru düzgün okumuyoruz. Biz Genelkurmay Başkanlığı’na görüşlerini sorduk. Haberin ayrıntısı okunmadığı için gözden kaçtı. Biz Hürriyet gazetesi ve Doğan Grubu olarak demokrasiye sahip çıkmaya devam edeceğiz.”
Hande Fırat, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halkı sokağa çağırdığı konuşmasını, cep telefonundan FaceTime aplikasyonu ile yayınlamıştı.
Hürriyet’ten eleştirilere yanıt
Hürriyet gazetesi, haberle ilgili eleştirilere 26 Şubat’ta yanıt verdi. Gazete, “Hürriyet'e iftirada sınır tanımazlık” başlıklı açıklamasında, özetle şu ifadeleri kullandı:
“Gazetemizin “Yedi Eleştiriye Yedi Yanıt” başlığını taşıyan dünkü manşet haberi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar hakkında son dönemde kamuoyunun belli kesimlerinde ve bazı medya çevrelerinde sıkça gündeme getirilen eleştirilerin, yapılan spekülasyonların Genelkurmay karargahında nasıl değerlendirildiğini konu alıyordu. Bu haberde her bir eleştirinin tek tek yanıtı veriliyordu.
“Hürriyet, bu haberde yalnızca gazetecilik saikleriyle hareket etmiştir. Gazetemizin Ankara Temsilcisi Hande Fırat, habercilik amacıyla Orgeneral Akar’a yönelik söz konusu eleştiri ve suçlamaları Genelkurmay Başkanlığı İletişim Dairesi’ne sormuş, aldığı yanıtları da yine gazetecilik ölçüleri içinde haberleştirmiştir.”
Yıldırım: Hükümete ayar vermeye çalışıyorlar
Başbakan Binali Yıldırım, Ankara’nın Kazan ilçesinde dün düzenlenen referandum mitinginde, haberle ilgili şunları söyledi:
“Bugünlerde birilerine bir şeyler oluyor. Eskiden, manşetlerle hükümetlere ayar verirlerdi. AK Parti geldi, artık manşetlerle hükümet kurmak, yıkmak tarih oldu. 'Karargah Rahatsız', bu manşeti hatırlıyorsunuz değil mi?
“28 Şubat öncesi büyük denen gazeteler bu manşetleri atarak halkın seçtiği iktidarı alaşağı etmek için her türlü tezgahı kurdular. Manşet atarak hükümete ayar vermeye çalışıyorlar. Demokrasi dışı bu girişimlere karşı 15 Temmuz'da en güzel cevabı veren Kahramankazanlı bu algı operasyonları size elbette sökmez.”
Bozdağ: Türkiye eski Türkiye değil
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da haberle ilgili Twitter’dan şu yorumu yaptı:
“Türk milletini, TBMM'yi ve Türk hükümetlerini manşetlerle korkutarak netice alma, hiza ve istikamet çizme dönemleri kapanalı yıllar oldu. Ama belli ki eski hastalıkları depreşenler ve eski Türkiye rüyası görenler hala var.
“Türkiye eski Türkiye değil. Hala anlamadınız mı? Hiçbir kimse, güç, Türk milletine, TBMM'ye ve Türk hükümetine ayar veremez. TBMM'ye ve Türk hükümetine ayarı, sadece Türk halkı verebilir.”
Işık: Eleştirinizi bana söyleyin
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da 26 Şubat’ta Kocaeli’deki konuşmasında manşete değindi:
“Son günlerde büyük bir üzüntüyle ve esefle TSK'yı siyasetin içine çekme gayretlerini görüyoruz. TSK'yı siyasetin içine çekme çabaları, beyhude çabalardır.
“Siyasetin muhatabı siyasettir. Siyasetin muhatabı TSK ve onun komuta kademesi değildir. Varsa eleştiriniz, Milli Savunma Bakanı olarak ben varım. Hükümet olarak da AK Parti hükümeti var. Başkomutan olarak da Sayın Cumhurbaşkanımız var.
“Böyle bir kurumu gündelik tartışmaların içine çekerek siyasetin içine çekmeye çalışmak, TSK'ya yapılabilecek en büyük haksızlıktır. Buradan bu gayret içinde olanlara çağrım, bu işten vazgeçin. Varsa söyleyeceğiniz bir şey bana söyleyin.” (AS)