Bu şarkıyı 300 kadar her yaştan, her kesimden ve farklı kültürlerden kadınlar seslendiriyor. Ve devamla, "kadınlar vardır, kadınlar vardır, kadınlar her yerde" diyorlar.
8 Mart günü Çağlayan'da toplanan kadınlar, Cumartesi günü Bilgi Üniversitesi Dolapdere kampusundaki şenliğe "Kadınlar vardır" şarkısıyla başladı.
Sadece gazeteci ve ses düzenlemesini yapan birkaç erkek dışında kadınlar bu kez baş başa olmayı başarmışlardı.
Oradaydı ama katılamadı
39 yaşındaki Gülbahar Öztürk de şenlik alanındaki kadınlardan biriydi ama şenliğe katılamadı.
Kampusun temizlik işçisi Öztürk, "Şu an çalıştığım için şenliğe katılamıyorum. 8 Mart'ın resmi tatil olmasını isterdim" diyor.
"Kadınlar Günü'nü biliyorum. Daha önce Anavatan Partisi'nin Papatyalarıyla 8 Mart'ı kutluyorduk. Artık sürekli çalıştığım için katılamıyorum. Kriz en çok kadınları etkiledi. Daha önce işletmecilik yapıyordum, şimdi kendimi geçindirmek için temizlikçiliğe başladım."
Feminist Kadın Çevresi Müzik grubunun konseri arasında ve sonrasında Türkçe ve Kürtçe sunuşlarda dayanışma ve barış çağrıları yapıldı.
Gazi Mahallesi ve Bayrampaşa'dan kadınların evde yaptıkları sarmalar, kısırlar, börekler yendi, hep bir ağızdan şarkılara eşlik edildi, dans edildi.
Amargi'den KADER'e
Ajda Pekkan'ın, "Hür doğdum hür yaşarım, kime ne, kime ne" şarkısı tam da şenliğe uymuştu. Kadınlar, tüm güçleriyle "kime ne, kime ne" derken adeta meydan okuyor, "hür doğdum, hür yaşarım" derken ise hem o andaki duygularını hem de taleplerini bir daha bir daha tekrarlıyorlardı.
Şenlik salonu girişinde, Amargi Kadın Akademisi Girişimi, Dicle Kadın Kültür Merkezi, Feminist Kadın Çevresi, Halkın Demokrasi Partili (HADEP) Kadınlar, Özgürlük ve Dayanışma Partili (ÖDP) kadınlar, Kadın Eserleri Kütüphanesi, Gölcük Fiskos Kadın Grubu, KADER'li Kadınlar, Sosyalist Eylemden Kadınlar, Üniversiteli Kadın Çevresi, Jiyan, Pazartesi ve Kaos GL dergilerinin standlarında tanıtım broşürleri, el işleri, fularlar ve kitaplar sergilendi, satıldı.
Mardin, İran, Irak, Tokat ..
Fadime Avcı, 36, ev kadını. O da şenlikte, çocuklarla gelmekten yakınıyor: "Çocukları kocalarımıza da bırakamıyoruz. Kadınlar için bir gün çok az, kadınlar günü değil kadınlar haftası yapılmalı."
Dicle Kadın Kültür Merkezi'nin defilesi Mardin, Mardin Kızıltepe, Hakkari, Botan, Kuzey Irak, İran, Adıyaman, Diyarbakır, Tokat, Ertüş, Nahabad, Ağrı, Şırnak, Süleymaniye ve Soran bölgelerine ait günlük ve ulusal kıyafetleri tanıttı.
Defile, kadınların günlük yaşamını aktaran skeçler ve halaylarla son buldu.
Koma Asmin müzik grubunun söylediği Kürtçe şarkılarla çekilen halayların ardından "Kadınların Tarihi" ni dinleyen kadınlar, serbest katılımlı panelde sorunlarını tartıştılar.
Bu yıl ilk kez
Gölcük Fiskos Kadın Grubu'yla Gölcük'ten gelen Afidan Tanrıverdi, 46, ev kadını, 8 Mart'ı ilk kez bu yıl duyduğunu anlatıyor.
"Bu sene ilk kez Gölcük'lü kadınlarla eyleme katıldık, her şey çok güzeldi. Deprem öncesinde yani kadın merkezimizi kurmadan evden dışarı bile çıkamazdım."
Kadınlar, şenlikle "kadınlar vardır" şarkısındaki mesajı bir kez daha herkese hatırlattı:
Suskunduk ve bekledik/ Yaşandı seyrettik / Sonunda yeter dedik / Bir daha susmayana dek. (BS/ÖG/NM)