Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır milletvekili Akın Birdal, "İnancın Sınandığı Zor Mekanlar: Hücreler" adlı bir kitabı nedeniyle hükümlü bulunan yazar Nevin Berktaş'ın durumunu Meclis gündemine taşıdı.
Birdal, Berktaş'ın "örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla mahkum edildikten sonra 3 Kasım 2010'da hükümlü olarak cezaevi konulmasını soru önergesi yoluyla Adalet Bakanı Sadullah Ergin'a sordu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne önergesini metin olarak sunan Birdal, 1980 Askeri darbesinin ardından yaklaşık 22 yılını cezaevlerinde geçiren, "ülkenin en uzun süre hapis yatmış kadın, siyasi tutuklusu" Berktaş'ın yeniden tutuklanmış olmasını "12 Eylül zihniyetinin sürdüğünün bir göstergesi" olarak nitelendirdi.
Avukatları, müvekkillerinin kitap nedeniyle aldığı, kesinleşen ve tutuklanmasına neden olan 10 ay hapis cezasının daha önce "örgüt üyeliği" iddiasıyla "haksız yere" yattığı 5 yıl 7 aylık hapis cezasından düşünülmesini ve Berktaş'ın derhal tahliye edilmesini talep ediyorlar. Ancak girişimler şu ana kadar karşılıksız kaldı.
Birdal bakana sordu
Birdal da Bakana "Bu sürenin tazmin edilmesi gerekli değil midir?" diye sordu.
1. Her ne kadar ayrı yasa maddelerinden kaynaklansa da bu mağduriyeti giderecek bir düzenleme düşünülmekte midir?
2. Nevin Berktaş'ın daha önce uzun süre cezaevinde yatmış olması nedeniyle beden ve ruh sağlığının korunması yolunda ne tür önlemler alınması gerekmektedir?
3. Avukatı, Berktaş'ın 10 ay hapis cezasına çarptırılmasının ardından mahkemeye başvurarak aldığı cezanın daha önce fazladan yattığı 5 yıl 7 aydan düşülmesini talep etmiştir. Mahkemenin bu talebi reddetme gerekçesi nedir?
4. Yazarların mahkum olduğu bu tür kararları, düşünce ve ifade özgürlüğünü güvence altına alan, Türkiye Cumhuriyetinin altına imza attığı uluslararası sözleşmeler ve Anayasanın 90. maddesi açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? (EÖ)