Uzayan pazarlıklar Amerikan yönetimini "B planı" hazırlıkları üzerine düşünmeye iterken hükümet, ikinci Birleşmiş Milletler (BM) kararı ve Meclisin iradesine atıfta bulunarak ekonomik paketi kabul ettirmeye çalışıyor. Washington'a göre ise, son ekonomik yardımda değil, Türkiye'ye gönderilecek asker sayısından kaynaklanıyor.
Bir süredir unutulan Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik reformlar ile ilgili İstanbul Ticaret Odası (İTO) Toplantısı'na katılan Başbakan Abdullah Gül, "Reformlara devam edeceğiz" dedi.
Asker "Araç gereçler ABD askerlerinin değil"
Irak'ta savaşa yönelik bugünkü hazırlık ve açıklamaları "NTV" ve "ntvmsnbc"den aktarıyoruz:
Genelkurmay Başkanlığı, üs ve limanlarda hazırlık yapan yabancı personele ait araç ve gerekçelere sadece izin verildiğini, Meclis kararı olmadan yabancı askere ait top tüfek ve benzeri malzemenin kabul edilmesinin mümkün olmadığını açıkladı.
ABD heyeti Ankara'da temasta
Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında Irak ile ilgili müzakereler kritik bir sürece girerken, ABD Kongresi Temsilciler Meclisi üyeleri de, Ankara'da temaslarda bulunuyor.
ABD Kongresi Temsilciler Meclisi üyesi Joel Hefley'in başkanlığındaki heyet, Başbakan Gül ve Cumhurbaşkanı Sezer ile görüştü.
ABD Türkiyesiz seçeneklere bakıyor
ABD askerlerinin geçiş izni için Türkiye'den kısa sürede cevap bekleyen ABD'nin, bu cevabın gecikmesi veya olumsuz çıkmasına karşı, olası Irak harekatında devreye sokulmak üzere askeri planlamalar üzerinde çalıştığı belirtiliyor.
Erdoğan: Parlamentoya ipotek koyamayız
AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, olası Irak operasyonuyla ilgili olarak ABD tarafından Türkiye'ye verilen taahhütlerin, bu ülkede en üst düzeyde imza altına alınarak bir yazılı belge halinde Türkiye'ye sunulması gerektiğini söyledi.
Türkiye'de yabancı asker bulundurma ve Türk askerlerinin yurtdışına gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresinin önümüzdeki hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) getirilebileceğini belirten Erdoğan, bu konuda grup kararı almayacaklarını, parlamentoya ipotek koyamayacaklarını bildirdi.
Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, "Türkiye zaten ABD'ye bazı hava üslerinin kullanımı ve bölgedeki diğer üslerin modernizasyonu iznini verdi. Türkiye her durumda bir rol oynamayı sürdürecek. Sorun, bu rolün önemindedir" dedi.
ABD Komutanı Bell Mersin'de
Türkiye'ye gelen ABD'nin Avrupa Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Burwell Bell, TBMM'nin tezkeresine istinaden hükümetçe verilen yetki gereği üs ve limanlarda yapılan çalışmaları inceliyor.
Baykal: Hükümet sorumluluktan kaçıyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Deniz Baykal, hafta başında Meclis'e gelmesi beklenen asker bulundurma ve gönderme tezkerelerine ilişkin olarak, "Hükümet sorumluluktan kaçmaya çalışıyor" değerlendirmesi yaptı. Baykal, "Yanlış umutlar vermemeliydik. Kararlılıkla bu konuyu istemediğimizi ortaya koymalıydık. Bunun gereğini yapmalıydık" dedi.
Gül : "Reformlara devam ediyoruz"
İTO Toplantısı'nda konuşan Başbakan Gül: "AB ile Uyum için Üçüncü Bir paket yolda. Temel haklar ve özgürlükler genişletiliyor. Kıbrıs sorunun çözümü için çalışıyoruz ama gerçekçiyiz. BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın getireceği planda bazı olumlu değişiklikler var. ABD ile müzakereler önümüzdeki günlerde sonuçlanacak. Irak gibi konular gelir geçici, önceliğimiz ekonomi.Özel sektöre verdiğimiz sözleri tutuyoruz" diye konuştu.
Rumsfeld: Sorun asker sayısında
ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld: "Türkiye için asıl sorun ekonomik yardım paketi değil, Türkiye'de konuşlandırılacak ABD askeri sayısında" dedi.
Rumsfeld, Körfez bölgesinde belirgin bir güce ulaşan ABD ordusunun savaşa hazır olduğunu kaydetti.
Kuzey Irak'a Türk kontrolü
Saddam Hüseyin sonrası Irak konusunda ABD ile Türkiye arasında anlaşmaya varılan mutabakat metninin içeriği açıklık kazanıyor. Buna göre, Irak üniter yapıda, merkezi sistemle yönetilen bir devlet olacak. Sivil yönetim altındaki askeri hükümet iki yılda ülkeyi yeni ve çok partili sisteme taşıyacak. Askerler de bu iki yıldan sonraki üç yıl içinde peyderpey çekilecek. Kuzey Irak'ı da Türkiye kontrol edecek. (EÖ/BB)