*Fotoğraf: grist.org
Yeni yapılan bir araştırmaya göre Avrupalıların çoğu iklim değişikliğinin insanlığın yüzleştiği en büyük zorluk olduğu, ancak hükümetlerinin mücadele hedeflerini tutturamayacağı görüşünü taşıyor.
Salınımların sıfıra düşürülmesi
27 bin 700 kişinin katıldığı anket sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 58'i ülkelerinin 2050 yılına kadar karbondioksit salımlarını sıfıra düşürme hedefinde başarısız olacağını düşünüyor.
Avrupa vatandaşlarının bu inancı, daha sıkı politikalara verdikleri destekle zıtlık oluşturuyor. Çünkü ankete göre katılımcıların yüzde 70'inin karbondioksit salımının azaltılması için davranış değişikliği yaratacak önlemleri desteklediği görülüyor.
Euronews'in haberine göre, katılımcıların yüzde 87'lik büyük bir çoğunluğu ise ya "tamamen" ya da "bir şekilde" kısa mesafeli havayolu ulaşımı yerine demiryolu seyahatinden yana görüş bildirirken, yüzde 69'luk bir kesim kirletici ürünlerden daha fazla vergi alınmasını destekliyor.
Hükümetlerden daha endişeliler
Avrupa Yatırım Bankası'nın yaptığı anket sonuçlarını Başkan Yardımcısı Ambroise Fayolle kamuoyuyla paylaştı.
Fayolle sonuçları önümüzdeki hafta İskoçya'nın Glasgow kentinde başlayacak olan COP26 iklim zirvesi öncesinde "yeşil dönüşümün hızlandırılması ve çabalarımızın güçlendirilmesi için halktan gelen bir yetki" olarak değerlendirdi.
Ankete göre Avrupa vatandaşlarının yüzde 81'i iklim değişikliğinin insanlığın yüzleştiği en büyük zorluk olduğu, yüzde 75'i ise bu konuda hükümetlerden daha büyük endişe taşıdıkları düşüncesinde.
Avrupa Yatırım Bankası Avrupalıların iklim değişikliğini vurgulayan ölümcül sel felaketi ve orman yangınları gibi olayların ardından ağustos ve eylül aylarında bu araştırmayı gündeme almıştı.
AB iddialı iklim hedeflerini tutturabilecek mi?Avrupa Birliği (AB) dünyanın büyük ekonomileri arasından en iddialı iklim değişikliği politikarından birine sahip. Birlik 2050 yılında net karbondioksit salımını sıfıra düşürmeyi yasal olarak taahhüt etti ve önümüzdeki on yıl içinde bu hedef doğrultusunda hızla azaltma çalışmalarına girişti. Bu hedef AB'nin toplam salımını kapsıyor. Onun dışında Danimarka, Fransa, Almanya ve İrlanda'nın kendi ulusal sıfır salım hedefleri bulunuyor. AB siyasetçileri iklim hedeflerini tutturabilmek için aralarında bazı kirletici yakıtlara karşı yüksek vergiler ve yeni bir karbon piyasasının kurulması gibi önlemlerin de bulunduğu teklifleri müzakere ediyor.Bu teklifler karşısında bazı ülkeler hane halkının maliyet yükünü arttırabileceği endişesiyle direniş gösteriyor. |
(SO)