Yıllık Raporu'nun yayımlanması dolayısıyla FİJ, ABD ve diğer hükümetlerden kendi sorumluluklarını üstlenerek gazeteci cinayetlerini ciddi şekilde soruşturmalarını istedi.
129 gazeteci ve medya çalışanı öldürüldü
FİJ Genel Sekreteri Aidan White, raporun yayımlanması dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Çoğu kez, hükümetler mağdurların ve gazeteci ailelerinin yaşadıkları ızdırapları vahşice bir kayıtsızlıkla izliyorlar" dedi.
White, basına yönelik suçlarla karşılık göstermelik soruşturmalar açıldığını belirtti.
2004'te 129 gazeteci ve medya çalışanının katledildiğini bildiren FİJ, bunun yıllık bazda kaydedilen en ağır bilanço olduğunu vurguladı. Hayatını kaybeden gazetecileri anan White, "Her bir trajik ölümde, görülmedik oranda yayınlaşan bir şiddet ve genel bir yıldırıcılığın işaretleri var" diye konuştu.
"Yargılamayan hükümetler bağışlanamaz"
34 ülkede yaşanan cinayetlere yer veren örgüt, bunların cezasız bırakılması nedeniyle hükümetleri eleştirdi. White, "Dünyanın olup bitenlerle ilgili medyaya daha çok ihtiyaç duyduğu bir ortamda, hükümetlerin suçluları yargılatamaması veya bunun için gerekçeler ileri sürmesi bağışlanamaz" diyerek tepkisini gösterdi.
Irak'ta savaşın başlamasından bu yana ölen 69 gazeteciden 12'si ile ilgili "açıklama" getirilmediğini bildiren FİJ, trajik bir örnek olarak, Bağdat'taki Filistin Oteli'ne 8 Nisan 2003'te düzenlenen saldırıda iki habercinin ölümü ile ilgili ABD hükümetinin Kasım ayında yayımladığı raporu gösterdi.
Cinayetlerin cezasız bırakıldığı ülkelere Ukrayna'yı örnek gösteren FİJ, Ukraynalı yetkililerden dört yıl önce vahşice öldürülen gazeteci Gyorgy Gongadze ile ilgili gerçekleri ortaya çıkarmalarını istedi.
Şiddet mağdurlarına 30 bin Euro destek
Raporunda Asya'daki tsunaminin bölge medyasına etkilerine de yer veren FİJ bu ülkelerden Filipinler'de 13 gazetecinin öldürüldüğüne dikkat çekti. Suçların cezasız bırakılmasına karşı çıkan FİJ, Manila yetkililerinin, habercilerin, özellikle de yerel radyocuların, korunması taleplerine karşılık onları silahlandırmayı önermesini de eleştirdi.
FİJ, basını etkileyen bu olumsuz tablo karşısında bununla mücadele için yeni yeni girişimlerin ortaya çıktığını açıkladı. Örgüt açıklamasında, kendi Uluslararası Güvenlik Fonu'ndan (İNSİ) şiddet mağduru gazetecilerin ailelerine 30 bin Euro destek yapıldığını belirtilerek, "Bu yardım gerçek bir gazeteciden gazeteciye yardım. Gelecek yıllarda da bu fona çok ihtiyaç duyulacak" denildi. (EÖ/YS)