Başbakanlık ve Bakanlık talebiyle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nca (TİB) mahkeme kararı olmaksızın sansür yetkisi veren düzenleme meclise geldi.
Yrd. Doç. Dr. Altıparmak: Keyfi sansür
Teklifi değerlendiren Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak en büyük sorunun “Keyfilik” olduğunu söylüyor.
“Buradaki en büyük tehlike, erişim engelleme kararının suç olduğu iddiasıyla verilmesi. Suç oluşmadan karar veriliyor. Tamamen keyfi. Örneğin Gezi’de olduğu gibi insanlar ‘Şurada protesto var’, ‘Şu yere gidin’ diye tweet attıklarında toplu olarak 100-150 tweet engellenebilecek. Sonra da 150 içerik hakkında dosyayı, 48 saatte değerlendirmesi için sulh hakiminin önüne koyacaklar.
"450 bin TL'lik fark olabilir mi?"
“Aynı keyfilik içerik kaldırmayan erişim sağlayıcılarına verilen para cezası için de geçerli. Bir içerik kaldırılmadı diye 50 bin TL’den 500 bin TL’ye kadar para cezası veriliyor. 450 bin TL’lik fark olabilir mi? Neye göre karar verecekler?”
Keleş: Hükümetin korktuğu bir şey var
Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Ali Rıza Keleş ise “Belli ki hükümetin korktuğu bir şey var ve bunun ortaya çıkmasından korkuyorlar” diyor.
“Hükümet mahkeme kararı olmaksızın içerik engelleme meselesini üçüncü defadır meclise getiriyor. Belli ki bu konuya takıntılar. Bu mesele hukukla ya da politikayla açıklanamaz. Keza bu düzenlemede kamu yararından bahsedemeyiz. Belli ki hükümetin korktuğu bir şey var onun ortaya çıkmasından endişe ediyorlar.”
Tasarıda ne var?
Milliyet'ten Şebnem Hoşgör'ün haberine göre düzenleme Torba Yasa'ya eklenmek üzere dün akşam AKP Konya Milletvekili Kerim Özkul'un imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
4 saatte yargısız sansür
Teklife göre,
* İnternette “yaşam hakkı ile kişinin can ve mal güvenliği, milli güvenlik ve kamu düzeni ile genel sağlık açısından tehlike oluşturan, suç işlenmesine sebebiyet vererek vatandaşların hak ve özgürlüklerini tehlikeye atan” yayanlara karşı genel kural olarak hakim kararıyla içerik çıkarma ve erişim engelleme tedbiri uygulanabilecek.
* “Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde” Başbakanlık ya da ilgili bakanlığın talebiyle TİB Başkanlığı hakim kararı olmaksızın erişim sağlayıcılarından içeriğin engellenmesini isteyecek. İçerik en geç dört saat içinde engellenecek.
* TİB sansürlediği içerik ile ilgili kararı 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunmak, hakim de 48 saat içinde karar vermek zorunda olacak. Aksi halde karar kendiliğinden kalkacak.
Paylaşanlara hakkında da suç duyurusu
* TİB bu içerikleri oluşturan ve yayanlar hakkında cumhuriyet başsavcılığına başvurabilecek. Bu içerikleri oluşturan ya da yayan kişilere dair gerekli bilgileri paylaşmayan içerik, yer ve erişim sağlayıcılar üç bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Verilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararın gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.
*Erişimin engellenmesi kararının uygulanmaması sonucunda devlet veya kişiler zarara uğramış ise, zararın niteliği ve derecesine göre başkanlığın talebi üzerine kurum tarafından yetkilendirmenin iptaline de karar verilebilecek.
Teklifin gerekçesi: Özgürlüklerin muhafaza edilmesi
Teklifin gerekçesine göre düzenlemenin amacı “hak ve özgürlüklerin muhafaza edilmesi”.
“Düzenleme ile vatandaşların internet ortamında yer alan yasadışı içerikler nedeniyle mağdur olmaması, zarara uğramaması, hak ve özgürlüklerin muhafaza edilmesi hedeflenmiştir.
“Zira milli güvenliğin ve kamu düzenini, vatandaşların ve özgürlüklerini tehdit eden her tür internet içeriği, suç işlenmesi ihtimalinin çok ciddi bir şekilde ortaya çıkmasına neden olan internet yayınları ülkemiz ve vatandaşlarımız için tehlike oluşturabilme potansiyeli taşımaktadır.
“Gecikilmesi halinde telafisi imkansız zararların ortaya çıkabileceği bu tür tehlikelerin bertaraf edilebilmesi açısından yapılan düzenleme önem arz etmektedir.
“İçerik ve yer sağlayıcıları devreye sokularak uyar-kaldır yöntemi ile ilgili içeriğin yayından kaldırılmasına yasal zemin oluşturularak hukuka aykırı içerikle daha hızlı ve etkin bir mücadele hedeflenmiştir.”
Üçüncü girişim
Anayasa Mahkemesi TİB Başkanı’nın mahkeme kararı olmaksızın “sakıncalı” bulduğu içerikleri dört saat içinde engellemesine yönelik düzenlemeyi daha önce reddetmişti. TİB’in yargısız sansür denemesi üçüncü defa Meclis’e geliyor. (EA)
Manşet görseli: Bobiler.org