İlk önce İstanbul'da hayata geçirilecek model, daha sonra Ankara, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Adana, Bursa ve Mersin'de uygulanacak.
Projenin ana hatları
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) koordinatörlüğünde oluşturulan "Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklara Yönelik Hizmet Modeli" şöyle yürütülecek:
* İlk olarak, İstanbul pilot bölge olmak üzere, mobil ekip, barınak ve sokak ofisinden oluşan bir "Sokak Çocukları Koordinasyon Merkezi" kurulacak.
* Burada toplanan çocuklar "ilkadım istasyonları"na gönderilecek. İstasyonlarda ihtiyaçları karşılanan çocuklar, durumlarına göre Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Eğitim ve Destek Merkezi (ÇEMATEM), Uçucu Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi (UMATEM) ya da tıbbi rehabilitasyon veya sosyal rehabilitasyon merkezlerine alınacaklar.
* Çocuklar, tedavileri bittikten sonra Sosyal Rehabilitasyon Merkezi'ne sevk edilecek. Psikolojik destek, eğitim, kültürel-sportif gibi etkinliklere katılmaları sağlanacak çocukların, uzun vadede topluma kazandırılması hedeflenecek.
* Tedavi ve rehabilitasyon sonrasında ise, çocuklar aile yanına, yatılı ve pansiyonlu okullara ya da Çocuk Esirgeme Kurumu merkezlerine yerleştirilecek.
Beş bakanlığın işbirliği
Devlet Bakanı Güldal Akşit, son dönemde sayıları iyice artan sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar, kapkaç olayları ile uyuşturucu madde kullanımını birlikte ele alarak mücadele edeceklerini açıkladı.
Komitenin kısa, orta ve uzun vadeli tedbirler aldığını ifade eden Akşit, kısa vadede İçişleri Bakanlığı'nın güvenlik önlemleri aldığını söyledi.
Abdülkadir Aksu, kısa vadeli çözümler için güvenlik önlemlerini sıkılaştırdıklarını anlattı. Bütün illere genelge gönderdiklerini belirten Bakan, "Sorunun yoğun yaşandığı illerde, özellikle trafiğin arttığı zamanlarda güvenlik güçlerimizi sahaya çıkararak, tedbirlerimizi aldık" dedi.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek de, alınacak tedbirleri hukuki çerçeveye sokarak yasal bir zemine oturtacaklarını söyledi.
Tek maddelik bir kanun tasarısı hazırladıklarını bildiren Bakan Çiçek, "İlk korumada çocuğu ailesine teslim edeceğiz. Ama ailenin ilgisizliği devam ederse, çocuğun velayet kararını hakime bırakacağız" diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, rehabilite edilen çocuğu uzun vadede eğitim ve meslek edindirme süreçlerinden geçirerek topluma kazandıracaklarını aktardı.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, her çocuğun bireysel dosyası olacağını belirterek, İstanbul'da, Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (ÇEMATEM) ve Uçucu Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi'ne (UMATEM) ek olarak kızlar için ayrı, Avrupa yakası için de yeni bir merkez kuracaklarını belirtti.(EÜ)