Hükümet üyelerinin "sivil toplum örgütlerinden öneri bekliyoruz" açıklamalarının değişik yerlerdeki konuşmalarda dile getirildiğini ve halen de sürdüğünü ifade eden Erinç, "Cumhuriyet" gazetesindeki "Geçmişten Geleceği"köşesinde 301. madde değişikliğiyle ilgili kaleme aldığı "Değişiklik mi Dediniz?" yazısında tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
"Benim bildiğim kadarıyla TGC ile Türk Ceza Hukuku Derneği'nin ortak bir çalışma ile oluşturduğu değişiklik önerisi 23 Kasım 2006'dan beri yeniden öneri beklediklerini söyleyenlerin önlerinde duruyor."
Gül: Dış telkin reform sürecini zorlaştırıyor
Erinç, Basın Konseyi'nin önerisinin de aynı kişilere iletildiğini anımsattı. TGC Başkanı Erinç'in köşesinde bunları yazdığı sıralarda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, aynı beklentiyi Le Monde gazetesine verdiği röportajda da dile getirdi.
Gül, görüşmeler yaptıkları STK'lerden ortak bir teklif gelmediğini belirterek, 301. maddenin değiştirilebileceğini ifade etti.
Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Üye Olli Rehn'in "Türkiye'nin 301. maddeyi gecikmeden değiştirerek ya da tamamen kaldırarak ifade özgürlüğünü sağlayacağını umuyorum" sözlerine de tepki gösteren Gül şunları söyledi:
"Bu bizim iç işimiz. Asla dışardan birisi telkin ediyor diye yapmıyoruz. Dışarıdan birisinin telkini, bazen siyasi reform sürecini zorlaştırıyor. Bizim kendi sıkıntımızı, kendimizin görmesi lazım. Biz de biliyoruz ne yapacağımızı."
Erdoğan: Teklif gelirse değerlendiririz
En son, Etiyopya seyahati öncesi dün (28 Ocak) kameraların karşısına geçen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 301. madde konusunda değişikliğe açık olduklarını ifade etti ancak maddenin iptaline karşı çıktı:
"Değişme noktasında değişiklik yapabiliriz. STK'lerle görüşme oldu fakat kendi aralarında anlaşamadıklarını görüyoruz. Teklif gelirse değerlendiririz."
Çiçek: 301 Türkiye'ye haksızlık yapıyor
Adalet Bakanı Cemil Çiçek de, 301. maddenin Türkiye'yi hak etmediği tartışmalara soktuğunu belirterek, "Şimdi 301'in değişikliğini isteyenler varsa hiç öyle topu taca atmasınlar. Gelsinler bir araya. Hükümet samimidir bu noktada. Türkiye'yi hak etmediği halde bu tartışmaların girdabından kurtarmak gerekir" dedi.
Madde değişikliği konusunda geniş bir mutabakat arayan Çiçek, "Korkarım ki buradaki düzenlemeler geniş bir mutabakatla yapılmadığı takdirde gerek bireysel, gerekse siyaseten bir kısım kaşımalara, bir kısım gerginliklere ve Türkiye'nin huzurunu kaçırmaya sebebiyet verir" diye konuştu. (EÖ/KÖ)