Hükümet ve memur sendikaları, 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında dördüncü kez toplandı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Kamu İşveren Heyeti ile hizmet kollarında yetkili sendikaların temsilcileri yer aldı.
5 milyonu aşkın memur ve memur emeklisinin ekonomik, sosyal ve özlük haklarını iki yıl boyunca belirleyecek olan toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet kamu emekçilerine 2020'de yüzde 3,5+3, 2021'de yüzde 3+2,5 zam ve enflasyon farkı teklif etti.
Talep ilk yıl için yüzde 15'ti
Toplu sözleşme masasında 11 hizmet kolunun tamamında yetkili konfederasyon olan Memur-Sen, taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 15 (ilk 6 ay yüzde 7- ikinci 6 ay 8) ikinci yıl ise yüzde 12 (6-6) zam talebinde bulundu. Sendika ayrıca birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı verilmesini istedi.
Kamu görevlilerinin merakla beklediği 3600 gösterge konusun da ise sendika bu konunun toplu sözleşme masasında bir an önce çözülmesini istedi.
Pazarlıkta son tarih 20 Ağustos
Hükümetin sunduğu teklif üzerine Kamu İşveren Heyeti ile memur sendikalarına zam görüşmeleri sürecek. Pazarlıklar, yasal takvim gereği 20 Ağustos'a kadar (olumlu ya da olumsuz) bir şekilde sonuçlanacak.
Görüşmelerde anlaşma çıkmaması halinde, konu Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna taşınacak. Kurul, en geç ay sonuna kadar karar verecek ve bu karar bağlayıcı olacak. (HA)