*Çizim: Bülent Çelik
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve ARTICLE 19, bugün yayınlanan soru-cevap formatında hazırladıkları raporda, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde, seçmenlerin Erdoğan hükümetinin seçim sonuçlarını değiştirmek amacıyla dijital ortam üzerinde önemli bir kontrol uygulayacağı endişesiyle sandık başına gideceklerini belirtti.
İnternet ortamına yönelik potansiyel tehditler
ARTICLE 19 ve HRW, Erdoğan ve AKP önemli bir seçim mücadelesiyle karşı karşıya olduğu parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye'nin internet ortamına yönelik "potansiyel tehditleri" inceledi. Raporda ayrıca sosyal medya platformları ve mesajlaşma servislerinin bu önemli seçimde insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmeleri için atmaları gereken ek adımlar da ayrıntılı şekilde açıklanıyor.
"Platformlar hükümet baskısına direnmeli"
"Hükümet, seçim sırasında muhalif görüşlerin yayılmasını engellemek için sosyal medya platformlarını tehdit etmekten veya kısıtlamaktan kaçınmalıdır" denilen raporda, "Sosyal medya platformları ve mesajlaşma servisleri, Türkiye'deki seçmenlerin demokratik bir seçime katılım hakkına saygı göstererek hükümet baskısına direnmeli ve kısıtlamalara karşı acil durum planlarını uygulamaya koyarak kâr etmek yerine insan haklarına öncelik vermelidirler" ifadeler yer aldı.
Erişim engelleri
İnternet sitelerine erişimin sıklıkla hükümet talimatlarıyla engellendiğinin vurgulandığı raporda "Karşıt görüşleri ifade eden içerikler kaldırılmaktadır. Şubat 2023'teki yıkıcı depremlerin ardından olduğu gibi, siyasi huzursuzluk dönemlerinde veya hükümete yönelik eleştiri beklendiğinde popüler sosyal medya ağlarına erişim engellenmiştir" denildi.
Mevzuat değişiklik talebi
Hükümet yetkililerinin sivil toplum üzerindeki baskılara son vermeye ve özellikle seçimler öncesinde ve sırasında ifade özgürlüğü ve mahremiyet haklarını güvence altına almaya çağrılan raporda, "Türkiye'nin gelecekteki herhangi bir hükümeti, bu konuya ilişkin ülke mevzuatını yeniden değerlendirmeli ve mevzuatın insan hakları yükümlülükleriyle uyumlu olmasını sağlamalıdır" kaydedildi.
Twitter'a Anadolu Ajansı uyarısı
Raporda Twitter hakkında şu ifadeler yer aldı: "Twitter'ın uzun süredir devam eden, devlete bağlı olduğunu değerlendirdiği hesapları etiketleme politikasına rağmen, Türkiye devletinin haber ajansı Anadolu Ajansı'nı 'devlete bağlı' olarak etiketlememesi özellikle endişe vericidir. Seçim günü, bu ajansın, bağımsız izleme organlarının bulgularıyla büyük ölçüde çelişebilecek AKP zaferine ilişkin erken iddialar da dahil olmak üzere, hükümet lehine çarpıtılmış seçim sonuçlarının birincil kaynağı olması beklenmektedir."
(NT)