İnsan hakları örgütleri, TBMM'de görüşülecek "Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu Tasarısı"nın hak ihlallerini önlemede yetersiz kalacağı görüşünde.
İnsan Hakları Derneği (İHD), Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD), İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlum-Der), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi ortak bir açıklama yaptı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurul gündemine alınacak yasa tasarısına göre, kurumun tüm üyelerini Bakanlar Kurulu atayacak.
13 Ocak'ta TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen yasa tasarısına göre, atanan üyelerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilen şartları taşıması da isteniyor. Açıklamada, bu maddenin, 'böyle bir kurumun zorunlu niteliği olan özerkliğe zarar vereceği' öne sürüldü.
"Kurum özerk olmalı"
Açıklamada, "İnsan haklarının en büyük ihlalcisi devletler ve hükümetlerdir. Kurumun etkili işlemesi için devletten özerk olması gerekir" denildi. Örgütler, tasarının "Paris İlkeleri"ne de ters düştüğünü ifade etti.
İnsan Hakları Kurumu için 2004'ten bu yana iki kanun tasarısı daha hazırlanmıştı. İnsan hakları örgütleri, bu tasarıların eleştirildiği için geri çekildiğini açıkladı. Üçüncü girişimde de Alt Komisyon örgütlerin görüşlerini dinlemiş olsa da temel mantıkta değişikliğe gidilmediği öne sürüldü.
İnsan hakları örgütlerinin ortak bildirisinde, tasarıda kurum başkanına çok fazla yetki verildiği, başkan merkezli bir yapı oluşturulduğu da vurguland; "kurumun evrensel standartlar göz önüne alınarak oluşturulması" talep edildi. (AS/EÖ)